20
Сря, Окт
5 Нови статии

На 6 юли 1993 по жп линията от турския град Карс до арменския Гюмри минава последният влак. От този момент Турция налага транспортна блокада на Армения в знак на солидарност със своя съюзник Азербайджан.

Понятието „контрол на въоръжението” е съвкупност от традиционното разбиране за сигурност, наложено по време на студената война, и новите постмодерни аспекти на сигурността след края на двуполюсното разделение.

Целта на настоящата статия е да бъде показан международният контекст на Руската революция и да се прецени неговото влияние върху причините, хода и последиците от това събитие.

Вероятно смятате, че ядреният арсенал на Америка с неговите хиляди термоядрени бойни глави, способни да разрушават цели градове и да изтрият човешката цивилизация от лицето на Земята, е достатъчно голям за да застраши всеки въображаем противник и да не му позволи да атакува САЩ със собственото си ядрено оръжие. Оказва се обаче, че бъркате.

Регионът на Каспийско море притежава мащабни запаси от енергоносители, повечето от които се изнасят. Каспийският петрол традиционно се доставя на европейските пазари, както чрез руската система от тръбопроводи, така и през Турция.

Има достатъчно светлина за човеците, копнеещи само за едно: да виждат; и така също достатъчно мрак за тези, които не желаят да виждат.”                                              

 Блез Паскал, Мисли [1]

 

В момента процесът на глобализация, в неговата неолиберална версия, се намира в точка на бифуркация, т.е. преживява екзистенциална криза. Нестабилната ситуация и наличието на огромни дисбаланси в световната икономика налагат преосмисляне на резултатите и перспективите на глобалното развитие.

Поръчай онлайн бр.4 2021