Дилма Вана Русев е родена през 1947 в Белу Оризонти, в семейството на български политически емигрант. През 1967 се присъединява към младежката организация на Социалистическата партия и участва в нелегалната съпротива срещу военната диктатура.

Според мнозина (включително и американски) анализатори, взетите през миналата 2017 решения за налагане на нови санкции срещу Русия, а след това и неочакваното отстраняване на страната от участие в Зимните олимпийски игри в Пьончанг, които се провеждат в момента, са очевидни признаци, че САЩ и техните най-близки съюзници са изключително недоволни от стремежа на Москва да провежда независима външна политика и да отстоява националните си интереси, поставяйки по този начин под въпрос "победата" на Запада в студената война.

На фона на ожесточените спорове, които се вихрят напоследък относно перспективите пред втората тръба на газопровода "Северен поток" ("Северен поток 2"), медиите отделят сравнително малко внимание на втория голям европейски проект на руския Газпром.

На 17 януари 2018 чешкият генерал Петeр Павел, който е председател на Военния комитет на НАТО, се срещна с колегите си от Украйна и Грузия за да обсъди с тях въпроси, касаещи стабилността на региона.

Преди малко повече от три години САЩ изтеглиха своите бойни съединения от Европа. През последните месеци обаче, те ги връщат обратно, осъществявайки редовната им ротация, под предлог, че трябва да "сдържат" евентуално нападение от страна на Русия.

Да дразниш мечка в бърлогата и несъмнено е интересно занимание. Само че е изключително опасно.

След осъщественото на 4 февруари 2018 нападание срещу централата на Дружеството за унгарска култура в Задкарпатието в украинския град Ужгород, унгарското правителство обяви, че смята за необходимо в тази част на Украйна да бъде изпратена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Още статии ...