Основни задачи на американската геополитика на Балканите следва да станат постоянното военно присъствие на САЩ в региона, постигането на "историческо помирение" със Сърбия и възстановяване ролята на Вашингтон като основен посредник между държавите от региона.

Както е известно, в интервюто си за "Ню Йорк Таймс" от 23 ноември 2017 саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман си позволи да нарече върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей "новия Хитлер" на Близкия Изток.

Докато повечето американски медии продължават да се занимават с "битката в Туитър" между президента на САЩ и бащата на баскетболния играч, който беше освободен от китайския затвор след личната молба на Доналд Тръмп пред китайския лидер Си Дзинпин, във вилата на Путин в Сочи беше ревизирана геополитическата съдба на Близкия Изток.

Русия всестранно анализира възможностите за включване на балканските държави към инфраструктурата на газопровода "Турски поток".

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов беше любезен да отговори на въпросите на главния редактор на списание "Геополитика" Тодор Кондаков.

Още статии ...