21
Вт, Ян
22 New Articles

Както е известно, наред с Балтийския регион, зоната на Черно море е сред най-вероятните точки на потенциален сблъсък между НАТО и Русия. Тук Москва има сериозни неразрешени проблеми с Грузия и Украйна, които продължават да настояват да бъдат приети в НАТО, въпреки, че шансовете им са нищожни. Независимо от това обаче, САЩ все още не са в състояние да формират единна и достатъчно мощна антируска коалиция в региона.

В този текст ще се опитам да отговоря на няколко прости и важни въпроси, относно случилото се в Ирак във връзка с убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани от американците и последиците от това за Близкия Изток.

Както е известно, американските санкции доведоха до временно преустановяване на строителството на газопровода "Северен поток 2", който трябваше да увеличи обемите на природния газ, доставян директно от Русия в Германия по дъното на Балтийско море. Тези санкции ще засегнат всички компании и физически лица, ангажирани с изграждането на газопровода и на практика ще ги лишат от възможността да осъществяват бизнес в САЩ или с компании, които са пряко свързани с тази страна. Америка от дълго време се обявяваше против проекта, настоявайки, че той само ще увеличи зависимостта на Германия и Европа от руските енергоресурси и ще увеличи приходите на Кремъл.

Според мнозина, включително и български, спортни специалисти, резултатът от т.нар. "антидопингова кампания" срещу Русия беше предварително предизвестен. Всъщност, решението на Световната антидопигова агенция (WADA) от 9 декември 2019 да извади тази страна от световния спорт за период от четири години действително можеше да се очаква, дори и само заради състава на комисията на WADA, която трябваше да го вземе.

Продължителните методични усилия на полските политически кръгове в полето на антируската историческа политика, в крайна сметка, доведоха до очакван (но в същото време внезапен) ефект. Редица високопоставени представители на Русия се включиха в и без това широкия хор на държавите, обвиняващи Полша, че е причастна към изтребването на евреите по време на последната световна война.

На 12 октомври 2016. администрацията на президента Обама публикува два доклада, които разкриват плановете на САЩ за изкуствения интелект. Авторите на статията: „Пътна карта на администрацията на Обама за политики към изкуствения интелект“ (The Obama Administration’s Road Map for AI policy) (1) критикуват документа, за това, че няма никаква оценка за напредъка на Китай в областта. Към онзи момент, азиатската страна вече е надминала Америка по изследвания за изкуствен интелект в количествено измерение.

Полското правителство традиционно, макар и безуспешно, се стреми да реализира своя геополитически и геоикономически проект, известен като "Междуморието". При това, от няколко години насам, Варшава се опитва да привлече към този формат на сътрудничество и държавите от Балканския регион, като в началото усилията бяха насочени най-вече към по-тясното взаимодействие с Хърватска, а напоследък в центъра на полското внимание се оказва Румъния.

Още статии ...