Напоследък в медиите отново се появява информация за евентуалното възраждане на проекта за газопровода "Южен поток", по който да се доставя руски природен газ към Европа.

Нека започнем с това, че на последната среща на върха на ЕС през май 2017, ръководителите на страните членки обсъждаха, освен всичко друго, и ситуацията в Западните Балкани, обвинявайки за нейното влошаване Русия (кой друг!) и уж осъществяваната от нея „агресия” в задния двор на Съюза.

Поредното терористично нападение, което този път беше осъществено на 4 юни 2017 в Лондон и в резултат от което загинаха седем души (плюс тримата нападатели-ислямисти, застреляни от полицията), а около петдесет бяха ранени, отново поставя въпроса за механизмите, с чиято помощ може да бъде разгромен ислямисткият тероризъм, заливащ не само Европа, но и света.

Както е известно, поредната среща на върха на НАТО ще се проведе на 25 май 2017 в Брюксел с участието на новия американски президент Доналд Тръмп. Очаква се на нея да се обсъждат въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, както и финансови въпроси, касаещи вноските на държавите-членки и свързани с исканията на САЩ те да покрият максимално бързо изискването да отделят 2% от своя БВП за отбрана.

Както е известно, по време на Петербургския международен икономически форум, провел се на 24-26 май 2017, руският Газпром подписа, в присъствието на италианския външен министър Карло Календа и генералния секретар по икономиката на гръцкото Външно министерство Йоргос Ципрас, споразумение с италианската компания Edison (част от групата Électricité de France S.A.) и гръцката DEPA за изграждането на газопровода „Посейдон”, по който ще се доставя руски природен газ от Турция, през Гърция, за Южна Италия.

Терминът „лийпфрогинг“ (Leapfrogging) се използва в икономиката, регионалното и технологично развитие, образованието, бизнеса, математиката. Буквално означава „скок на жаба” (leap & frog на английски). Идеята е, че нещо трябва да бъде прескочено, надскочено, преодоляно – изоставане, изолация, ограничение, пречка, проблемна ситуация или забавено развитие.

Санкциите срещу Русия продължават вече почти три години. Те нанесоха определена вреда като на Русия, така и на ЕС, но истината е, че се оказаха по-скоро полезни за Путин и за руския елит, като цяло.

Още статии ...