17
Пон, Май
23 New Articles

В последно време инфраструктурата на (Западните) Балкани привлича все по-голям и разнопосочен външен интерес. В тази връзка отново придобива актуалност старата теза на Ото Бисмарк, че "който владее Балканите, владее Европа". Какво е имал предвид "железният канцлер" на Втория Райх?

Най-ужасната особеност на "замразените конфликти" е, че за тяхната ескалация и прерастването им в "горещо" въоръжено насилие не са необходими никакви усилия, затова пък за тяхното прекратяване или поне за временното им спиране е необходим консенсус, чието постигане не е никак лесно. Замразеният конфликт в украинския Донбас вече многократно е преминавал през този цикъл, а днес, както изглежда, е на прага на поредната си ескалация.

Проамерикански настроените десни политици от Централна Америка са във възторг от обявения наскоро „План Байдън”, т.е. американската стратегия обещаваща корпоративни инвестиции срещу неолиберални реформи. Те обещават страните им да останат в „сферата на влияние” на САЩ, както и да изолират китайското и руско влияние в региона, призовавайки в същото време за свалянето на последния оцелял там ляв режим – този в Никарагуа.

Русия и Украйна продължава да си разменят словесни нападки и мобилизират войските си по границите на спорните територии в Донбас. Въпросът обаче е, дали наистина този конфликт вече е навлязъл в нова фаза на изостряне?

„Америка се завърна” – обяви тържествено президентът на САЩ Джо Байдън в първата си ключова външнополитическа реч, произнесена на тазгодишната конференция по сигурността в Мюнхен. Пояснявайки, как вижда взаимодействието между Америка и света, в съответствие с „Временното ръководство за стратегията за национална сигурност”, той добави, че САЩ възнамеряват да залагат най-вече на дипломацията.

След Втората Карабахска война в редица европейски (и не само, разбира се) държави, и особено в тези от постсъветска Източна Европа, се забелязва повишен интерес към турската военна мош, включително и към въоръженията и военната техника, произвеждани от Турция (на първо място сред тях са прословутите дронове "Байрактар").

Още статии ...