Вече почти десет години над Европа е надвиснал дамоклевият меч на геополитическото напрежение: финансовата криза през 2008, миграционната криза, конфликтът в Украйна, Брекзит, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, което раздели вижданията на Вашингтон и Брюксел по много въпроси.

През първите дни на август 2017 балканските лидери с трогателно вълнение очакваха посещението на американския вицепрезидент Майк Пенс в Подгорица. Формално, той трябваше да участва на форума на Адриатическата харта в черногорската столица.

Изказването на руския външен министър не изненада никого. Миналата седмица, по време на срещата си с Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, Сергей Лавлов подчерта убедеността си, че "отношенията между нас постепенно ще се нормализират".

Нека започнем с това, че на последната среща на върха на ЕС през май 2017, ръководителите на страните членки обсъждаха, освен всичко друго, и ситуацията в Западните Балкани, обвинявайки за нейното влошаване Русия (кой друг!) и уж осъществяваната от нея „агресия” в задния двор на Съюза.

Напоследък в медиите отново се появява информация за евентуалното възраждане на проекта за газопровода "Южен поток", по който да се доставя руски природен газ към Европа.

Както е известно, по време на Петербургския международен икономически форум, провел се на 24-26 май 2017, руският Газпром подписа, в присъствието на италианския външен министър Карло Календа и генералния секретар по икономиката на гръцкото Външно министерство Йоргос Ципрас, споразумение с италианската компания Edison (част от групата Électricité de France S.A.) и гръцката DEPA за изграждането на газопровода „Посейдон”, по който ще се доставя руски природен газ от Турция, през Гърция, за Южна Италия.

Още статии ...