30
Пет, Юли
1 New Articles

В последно време ролята на Червено море, като свързвашо звено на глобалната геополитическа конкуренция, непрекъснато нараства, което обаче поражда сериозни проблеми в сферата на сигурността за държавите от региона. Липсата на консенсус относно правилата за конкуренция между световните и регионални сили допълнително усилва напрегнатата надпревара между държавните и недържавни играчи за природни ресурси и сфери на влияние.

Ако се опитаме да представим обективно целите и предмета на външната политика, която провежда през последните петнайсетина години полското ръководство, следва да изтъкнем три ключови сфери. В общи линии те изглежда така: безусловно подчиняване на американските интереси (изрязяващо се на първо място в закупуването на скъпоструващи въоръжения от САЩ), постоянни протести против германско-руските газови инвестиции в региона на Балтийско море (тръбопроводът „Северен поток 2”) и акцентиране върху враждебното отношение към „управляваната от режима на Путин” Русия, представяна като „агресор” и „заплаха”.

През последните няколко месеца правителството на украинския президент Владимир Зеленски предприе редица стъпки, от които все повече лъха на откровен авторитаризъм. Всъшност, фактът, че САЩ разглеждат Украйна като полезен (макар и неособено важен) партньор в сферата на сигурността, не се основава на някакви реалистични аргументи. Нещо повече, тази позиция е излишно провокационна по отношение на Русия.

В последно време инфраструктурата на (Западните) Балкани привлича все по-голям и разнопосочен външен интерес. В тази връзка отново придобива актуалност старата теза на Ото Бисмарк, че "който владее Балканите, владее Европа". Какво е имал предвид "железният канцлер" на Втория Райх?

Европейският парламент обсъжда нови санкции срещу Русия, като вариантите биха могли да включват: забрана за вноса на руски енергоносители, изключване на Русия от международната система за финансови разплащия SWIFT, замразяване активите на руските олигарси, повторно обсъждане на бъдещето на проекта „Северен поток 2” и много друго.

- В социалната мрежа написахте, че сте "против толкова модерните напоследък опити за пренаписване на историята", а поводът бе поредната годишнина от края на Втората световна война. Според вас, кой и защо иска да пренапише историята?

- В чешкото общество е налице все по-осезаема, но недопустима тенденция за пренаписване на историята и, най-вече, за намаляване на огромната вреда, която германските нацисти нанасят по време на Втората световна война на нашата страна и нашия народ. Паралелно с това тече някаква странна и неприемлива кампания, чиято цел е да ни убеди - и най-вече нашето младо поколение - че германската окупация на чешките земи е била просто един от епизодите в историята на нашата държава, т.е. нищо изключително.

Още статии ...