16
Съб, Окт
3 Нови статии

На фона на нарастващата паника в Европа, както и в България, във връзка с наближаващата зима и рекордно високите цени на природния газ, сръбския президент Александър Вучич заяви по време на провелата се преди два дни Среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани, че страната му разполага "с достатъчно газ и електричество и няма никакви проблеми в енергийната сфера".

В средата на септември австралийският премиер Скот Морисън осъществи своеобразен "дипломатически преврат", обявявайки сделката на страната си с Великобритания и САЩ, в рамките на която англо-американските съюзници на Канбера ще и помогнат да изгради собствен флот от атомни подводници. Паралелно с това (и в резултат от него) беше прекратен договорът на стойност 66 млрд. долара с Франция - една от най-големите поръчки на французите - според който Париж трябваше да достави на "Зеления континент" дизелови подводници.

Поне на пръв поглед изглежда, че най-продължителната война в американската история, която САЩ водеха през последните двайсет години в Афганистан, вече приключва.

Антонио Скурати, „М - Мусолини, синът на века”, 800 стр., Унискорп, 2021

Преди да бъде издаден в България, романът (или по-скоро пресъздадената по доста специфичен начин биография) на италианският фашистки лидер Бенито Мусолини се превърна в бестселър в родината му, обра овациите на последния панаир на книгата във Франкфурт, правата за изданията му в англоезичния свят бяха купени от авторитетното издателство "Харпър Колинс", а продуцентската компания Wildeside възнамерява да създаде телевизионен сериал по него.

През последните два месеца запълването на подземните газови хранилища в Европа върви с максимално високи темпове. Както е известно, зимата на 2020-2021 беше много студена, поради което европейските потребители изконсумираха рекорден обем синьо гориво. В момента най-активно се запълват газохранилищата "Реден" и "Йемгум" в Германия, както и подземният резервоар "Бергеемеер" в Нидерландия.

На 14 април 2021 президентът Джо Байдън обяви, че ще прекрати най-дългата война в историята на САЩ, изтегляйки американската армия от Афганистан точно двайсет години след нейното начало, провокирано от терористичните нападения на 11 септември 2001 (самото изтегляне трябваше да започне на 1 май). До 11 септемвре 2021 страната следва да напуснат и разположените там над 6000 военни от НАТО (включително и български).

През последните трийсет години партньорството между Русия и Китай значително укрепна и се разшири. Отношенията между правителствените институции на двете страни непрестанно се подобряват благодарение на икономическото и търговско сътрудничество, диалога по въпросите на отбраната, както и на взаимодействието с цел гарантиране на сигурността в Централна Азия.

Още статии ...