В началото на август 2017 председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск открито обвини сегашното полско правителство, че поставя под въпрос европейското бъдеще на страната.

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония на 1 август 2017 беше предшествано от близо 18 годишна подготовка, осъществена предимно от българската страна.

Както е известно, почти всички от обкръжението на Доналд Тръмп са поддържали някакви връзки с Русия преди избирането му за президент.

През първите дни на август 2017 балканските лидери с трогателно вълнение очакваха посещението на американския вицепрезидент Майк Пенс в Подгорица. Формално, той трябваше да участва на форума на Адриатическата харта в черногорската столица.

Само за първите сто дни на своето управление френският президент Еманюел Макрон е загубил половината от подкрепата, с която се ползваше, когато влезе в Елисейския дворец. Както е известно, тогава зад него стояха 62% от анкетираните французи, докато в края на юли броят им е намалял до 36%.

Вече почти десет години над Европа е надвиснал дамоклевият меч на геополитическото напрежение: финансовата криза през 2008, миграционната криза, конфликтът в Украйна, Брекзит, избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, което раздели вижданията на Вашингтон и Брюксел по много въпроси.

Още статии ...