13
Чет, Юни
7 Нови статии

Ще успеят ли побратимените Кърджали и Струмица да разчупят ледовете между София и Скопие?

Други статии и материали
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Ще разчупят ли ледовете между София и Скопие побратимените Кърджали и Струмица? Ще бъдат ли модел за подражание от други общини от Република България и Република Северна Македония?

Ще се побратимят ли българи и македонци,както това направиха кърджалийци и струминчани? Това са все въпроси, вълнуващи радетелите на българо-македонското приятелство. Те са основателни на фона на изострящите се отношения между политиците от двете страни и безспорно се отразяват и на контактите между двата побратимени града.Ще припомним думите на кмета на Струмица Костадин Костадинов: "Има много силна воля за нашето приятелство. Желаем двата ни народа да са близки и приятелски настроени. Побратимяването между двете общини се  ползва с подкрепата на общинските съветници и гражданите на Струмица. Тя се подкрепя и от жителите на Община Кърджали". Това каза след подписването на двустранен протокол с Хасан Азис, кметът Костадин Костадинов. Той изрази надежда за активни икономически, културни и спортни контакти. "Ще работим в дух на толерантност и разбирателство. В специфично време, направихме огромно дело" - подчерта Костадин Костадинов.

За съжаление обаче не всички в Струмица мислят като него. Местният полицейски началник например, не разреши дефилето на фолклорни състави на Гергьовден, само защото ансамбъл „Кърджали” щеше да дефилира с българското знаме. Официално, отказът бе мотивиран с бюрократични формалности. Така обаче беше прекъсната десетилетна традиция, поставена от международен фестивал, включен в културното наследство на ЮНЕСКО.

Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис е оптимист за отношенията със Струмица. При подписването на договора за побратимяване, той подчерта, че ръководството на общината винаги се е насочвало към побратимяване с общини от балканските държави. „Липсваше ни контакт с Република Северна Македония. Имаме само общи неща между двете страни и двата народа. Времето налага този акт сега да се случи. Днес Кърджали е място, от което се отправят послания за побратимяване и обединение в името на Европейската мечта, за Обединена Европа” - каза още градоначалникът на Кърджали и подчерта, че екипът му е сред най-големите радетели на братските отношения.

Кой има интерес да пречи на добрите отношения между българи и македонци?Защо политици от Скопие нагнетяват напрежение със словесна агресия?

Безспорно един от факторите, възпиращи евроинтеграцията на Република Северна Македония е Сърбия.Тя разиграва албанския фактор, и на този фон внушава мнима българска заплаха за идентичността на македонците. Тиражират се слухове за евентуалната подялба на РСМ между "Велика Албания" и "Велика България".Сърбия е безспорно страната с най-силно влияние над Скопие.

С резерви на евроинтеграцията на Република Северна Македония гледа и Република Турция. Още Мустафа Кемал Ататюрк формулира тезата,че само независима Македония може да гарантира мира на Балканите.Всеки опит на подялбата й води до война.

Безспорен факт е, че нашата страна първа призна независима Македония.Тя бе и първата, която й оказа военна помощ. Това не се харесва на мнозина, защото категорично опровергава внушенията за българска хегемония и подялба на Вардарска Македония.

 

* Председател на Балканския форум за мир, Кърджали

 

Поръчай онлайн бр.3 2024