21
Нед, Апр
4 Нови статии

Джим СИНКЛЕР: Русия може да срине американската икономика

брой 3 2014
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Джим Синклер е сред най-известните американски финансисти и експерти в сферата на скъпоценните метали. През 1977 създава групата компании Sinclair, занимаваща се инвестиционни инструменти. През 1981-1984 е съветик в Hunt Oil. Синклер е президент на Sinclair Global Clearing Corporation и Global Arbitrage, а от 2002 е председател на компанията за добив на злато Tanzanian Royalty Exploration. През 2013 Джим Синклер става изпълнителен директор на новосъздадената Сингапурска борса за скъпоценни метали.

Автор е на множество статии, както и на три книги, посветени на търговските стратегия и геополитическите проблеми и тяхното отражение върху световната икономика и пазарите.

Интервюто публикуваме с любезното съдействие на Грег Хънтър.

- Мнозина твърдят, че предстои налагането на икономически санкции срещу Русия, т.е. икономическа война, която и без това вече е в ход. Една от възможните мерки, които се коментират, е изключването на руснаците от системата за международни разплащания SWIFT, т.е. забраната да я използват. На свой ред, Москва може да поиска да плащат за доставяния от нея газ със злато и сребро. При това, руснаците ще действат избирателно - ще искат от Европа и западните съюзници да плащат в злато, а от Китай - в юани. Какво мислите за това?

- Повдигате едновременно няколко проблема. На първо място, използването на системата SWIFT за създаването на огромни затрудния при превеждането на банковите разплащания. Това е една от възможностите. Само че държавите от BRICS вече развиват собствена система за разплащане. Така че използванетот на системата SWIFT като инструмент за натиск е погрешна стъпка във всяка ситуация, освен когато сме в състояние на война. Западът просто си създава конкурент.

Според мен, използването на системата SWIFT за упражняване на натиск (макар и изборен) върху Иран беше грешка, това бе преждевременно вкарване в употреба на едно изключително мощно оръжие. Ако се води "гореща" война можете по този начин да ударите икономиката на противника. Но използването на този инструмент в ситуацията на студена война само стимулира създаването на конкурентен механизъм на системата SWIFT. Това всъщност е само западна комуникационна система. Тя е просто една платформа, която лесно може да бъде копирана.

Налагайки санкции срещу Русия, забравяме, че тя е източник на природен газ за Европа. Налагайки санкции срещу Русия, забравяме, че в момента на територията и работят многобройни европейски и американски компании. Твърдо съм убеден, че налагането на санкции срещу Русия е все едно да се простреляме в крака. То може да доведе до формирането на нова система на международните плащания и налагане на ответни санкции срещу западните компании, които ще бъдат също толкова тежки за западните държави, като собствените им действия срещу Русия. Това е студена война, която буквално за секунди може да се превърне в гореща.

- Говори се, че руснаците ще се появят в европейските и американските компании, действащи в Русия, и ще им заявят – всичко това е наше, тъй като го национализираме. След като наложихте санкции срещу нас, сега ние ще наложим санкции срещу вас, затова се махайте от страната.

- Ако си въобразявате, че можете безнаказано да ударите шамар на бившия полковник от КГБ, очевидно имате съвършено погрешна представа за него. Досега всички официални изявления на Путин бяха твърде меки, той не споменаваше за никакви твърди мерки и, в общи линии, се държеше като джентълмен в сферата на международните отношения. Ние обаче постоянно заплашваме с драконови мерки срещу Русия, затова бих прогнозирал, че той ще продължи да се държи сдържано, но ще започне да ескалира ситуацията, в съответствие с изискванията на текущия момент.

- Наскоро четох интервю с руски официален представител, според който техните санкции ще бъдат симетрични на тези на Запада.

- Да, можем да очакваме симетрични действия, т.е. (поне засега) руската реакция ще бъде ограничена. Въпреки това, ситуацията изглежда достатъчно опасна. Да вземем самата идея, че Русия е само регионална държава. Кой го е измислил? Всяка държава, разполагаща с ядрени оръжия и средства за доставката им, в такива мащаби като Русия, е световна държава. В същото време упорито ни внушават, че тя е само регионална сила. Тоест, просто ни заблуждават. Това е лъжа. Очевидно нямаме ясна представа за случващото се. Големите корпоративни медии наричат Русия агресор, докато истината е, че в Украйна беше извършен преврат и в резултат от него на власт в Киев дойде ново правителство, което е още по-малко легитимно, отколкото руското присъствие в Крим.

- Да се върнем към финансовата страна на въпроса. Могат ли тези санкции да взривят световната икономика? Действително ли това е началото на края?

- Когато в началото на 70-те години Никсън премахна златното обезпечение на долара, той го прехвърли към петролно обезпечаване. Президентът на САЩ се споразумя със Саудитска Арабия за това, че всички енергийни договори ще бъдат номинирани в долари. Тоест, петродоларът се търси, защото за плащанията по договорите трябва да се купуват долари, петродоларът е стандартът, на който се основава силата на американския долар. Съвсем наскоро, когато индексът на американския долар (USDX), т.е. индексът, показващ съотношението на долара към кошницата от шестте основни валути: еврото, йената, паунда, канадския долар, шведската крона и швейцарския франк, падна под 80, изглеждаше, че доларът губи мощта си, макар че той не се задържа дълго под тази черта, тъй като на валутния пазар постоянно присъства Фондът за стабилизиране на обмена (Exchange stabilization fund) и когато доларът падне под нея, той съдейства за връщането му към ниво 80,50 или 81,20, за да се създаде впечатление, че все още е достатъчно силен. Само че доларът упорито се задържа около тази черта и причината е ответната реакция, а именно приемането за разплащанията с Европа на най-различни други валута. Плащанията в евро например, въобще не са проблем за енергийните брокери.

Силата на долара е в това, че ви се налага да купувате долари за да осъществите плащанията по договорите за доставка на енергоносители. Всъщност, битката е именно заради петродолара, защото ако петродоларът бъде още съвсем малко отслабен, това ще доведе до фундаментална промяна. Петродоларът крепи мощта на американския долар. А, ако Русия отправи открито предизвикателство към петродолара като започне да продава енергоносителите си за друга валута, тази подкрепа за долара ще бъде силно ерозирана и индексът му може да се срине до 76.

- Тоест, Русия може спокойно да каже, че вече иска да и се плаща в злато, или в рубли…

- Или в каквато и да било друга валута…

- Да, или в юани, в евро, в рупии, в каквото искате, тъй като вече не държи да и плащат в долари?

- Точно така, не е задължително да се плаща в рубли, но в крайна сметка на големите потребители вече няма да се налага да осъществяват валутни транзакции за да се сдобият с долари, а енергоносителите ще поевтинеят заради опростяването на валутния обмен. Защо да плащаш с долари, когато можеш да плащаш със собствената си валута? Така обаче, доларът ще се окаже под такъв натиск, под какъвто не е бил никога досега – и тъкмо за това говори фактът, че доларовият индекс упорито не се покачва над 80. Въпреки че европейците продължават да купуват долари и държавни ценни книжа на САЩ, доларовият индекс не може да се покачи над 80. Защо? Ами защото съществуват опасения, че Русия може да нанесе ответен удар и това ще окаже огромно влияние върху долара. При това не става дума за продажба на ценни книжа, руснаците просто могат да заявят, че вече не са част от системата SWIFT и искат плащанията за техните енергоносители да стават във всяка друга валута, но не и в долари.

- Какво влияние ще окаже това върху цената на златото?

- Бих прогнозирал, че при подобно развитие цената на тройунция злато моментално ще скочи до 1 550 долара, а доларовият индекс ще падне до 76, с тенденция да се срине до 72.

- Ако руснаците предприемат такива мерки, възможно ли е нещата да се върнат назад, или това ще бъде началото на края на петродолара? Дали и Саудитска Арабия няма да реши да тръгне по този път и да започне да приема юани, рупии и т.н.?

- Можем да очакваме всякакво развитие. За сравнение, нека приемем долара за обикновена акция на САЩ, чието търсене значително ще намалее, което ще срине курса и. И това се случва в момент, когато бичият пазар (пазар, който се характеризира с покачващи се цени – б.р.) бива изместен от мечият (пазар, който се характеризира с понижаващи се цени – б.р.). Русия разполага с възможности и, разбира се, с желание да стори едно единствено нещо: да започне да приема плащанията за нейните енергоносители да се осъществяват в най-различни валути. Това ще доведе до съотношение между долара и еврото на ниво 1,45/1,50 и сриване на доларовия индекс до диапазона 72-76.

- Подобно развитие би било своеобразен бонус за европейците. Валутата им ще поскъпне, а цените на енергоносителите ще паднат и те ще стигнат до извода, че никак не е зле да плащат за петрола и природния газ в евро.

- Точно така, Меркел най-сетне ще спре да се оплаква и ще бъде щастлива. Нима не е по-евтино, ако можеш да минеш без да опираш до валутните пазари? Търговията се нуждае от евтино евро, а дългосрочната перспектива от скъпо евро.

- За американските потребители обаче, това ще бъде катастрофа. Цената на бензина вероятно ще скочи от 3,5-4 долара за галон (3,78 литра) до 4,5-5 долара.

- Вече 12 години говоря за инфлация на себестойността, породена от валутни фактори, която може да породи хиперинфлация, при това в най-лошата ситуация за бизнеса. Ако стойността на вашия износ скача до тавана, какво ще стане с цената на стоките, които продавате на местния пазар – тя също ще скочи до тавана.

- Доста песимистично виждане за това, което може да се случи. Струва ми се, че САЩ и Западът, като цяло, действаха много необмислено, те сякаш не виждат по-далеч от носа си и не смятат, че подобна заплаха действително съществува. Друга заплаха е военният сценарий. Мнозина говорят за разделянето на Украйна на две. Нима това е възможно? Нима Русия би позволила на НАТО да разположи свои войски и ракети в Западна Украйна, би ли допуснала нов член на пакта непосредствено до своите граници? Смятате ли, че нещата ще се развият именно по този начин?

- Замисляли ли сте се някога за това, какво всъщност възнамерява да направи МВФ с – нека да я наречем така, приемайки споменатата от вас хипотеза - Западна Украйна. Ще и отпуснат заеми, при положение, че тя не се нуждае от 15 млрд. долара, а поне от 37 млрд., защото не бива да забравяме за сумите, които ще и се наложи да изплаща след 2015. МВФ ще направи същото, което и в Гърция. Само след шест месеца жителите на Западна Украйна ще започнат да протестират и да искат да станат част от Русия, защото пенсионерите, които днес получават по 165 долара на месец, ще получават по 80, съобразно условията на МВФ. Дали мислите, че ще живеят щастливо в свободната Западна Украйна? По-вероятно е да поискат да станат руснаци. Лично аз не се съмнявам, че заемите на МВФ ще докарат Западна Украйна дотам да поиска от Путин да я направи част от Русия.

- Путин увеличава броя на войските по украинската граница. Мислите ли, че ще изчаква или все пак ще влезе в Украйна?

- Виждате на снимките в медиите как руският президент язди кон гол до кръста, разглежда нови модели оръжия или претегля на ръка кюлче злато. Не е необходимо да си гений за да разбереш, че с такъв човек не бива да се заяждаш и да го провокираш. Той е бивш офицер от КГБ и ако го притиснете прекалено силно, нищо чудно руските войски действително да минат границата. Струва ми се, че американците не са наясно какво правят. В момента страната ни се ръководи от кръгове, чиято идеология изисква разпалването на нови и нови войни, липсва ни достатъчно разум и способности за да бъдем истински лидер, за да признаем, че в момента Русия държи всички козове. В момента петродоларът е единствения и най-важен фактор в световната икономика, без каквито и да било изключения. И Москва го държи, като е в състояние да отговори мигновенно по начин, който да провокира такъв срив на индустриалния индекс Доу Джоунс, какъвто историята не познава.

- Тоест, твърдите, че това ще пречупи американската икономика и ще провокира инфлационен бум?

- Няма никакви други сценарии, истината е, че руснаците разполагат с по-силно оръжие от системата SWIFT. Както вече казах, евентуалното им изключване от тази система е равносилно на това да се простреляме сами в крака, защото те са в състояние да срутят всичко, особено заради пазара на деривативи, който е толкова тясно свързан с лихвените проценти.

- Искате да кажете, че в рамките на своя ответен удар те могат буквално да ликвидират американската икономика?

- Руснаците могат да обърнат американската икономика с главата надолу и напълно да я унищожат. Фактът е, че те действително разполагат с подобна възможност.

- Това е потресаваща прогноза!

- Всъщност, това е реалността.

{backbutton}

Поръчай онлайн бр.2 2024