25
Чет, Юли
27 Нови статии

Политическата криза в България не подмина ДПС: под въпрос е етническият мир в страната

Други статии и материали
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Политическата криза в България не подмина и Движението за права и свободи, под въпрос е етническия мир в страната. Провалът на проектокабинета „Желязков” и бламирането му в Народното събрание е върхът на айсберга. Политическите сили в страната, с изключение на ГЕРБ и Възраждане, са в състояние на полуразпад.

Към формациите в криза се присъедини и Движението за права и свободи. Партията с желязна дисциплина стана жертва на стремежа си на всяка цена да влезе в изпълнителната власт. Лидерската битка доведе до разцепление представено пред обществеността като битка за евроатлантическите ценности. Всъщност, става това, което влезе в политическия речник като „преяждане с власт”. Делян Пеевски демонстрира тотален контрол над изпълнителната власт, но не можа да овладее структурите на ДПС. Желанието му да се представи за евроатлантик, нямаше покритие. От своя страна, Доган демонстрира решителност.Той извади най-силния си коз -Рамадан Аталай, когото гласеше за сивия кардинал на партията.

Въпреки твърденията на Пеевски, помирение в ДПС едва ли ще има. Сбъдва се мечтата на Анкара: между Доган и Пеевски да възнне непреодолим конфликт.Спешната среща на съпредседателите на ДПС с турския посланик само затвърждават това убеждение.

 Въпросът за външното вмешателство в българската политика отдавна е в полезрението на медиите. Светът е във война,а България е прифронтова държава. Тя е в списъка на неприятелските държави на Русия и в този на неблагонадеждните съюзници на САЩ. Затова и хибридните атака от двете посоки следват една след друга. За Москва, политическата нестабилност в една натовска държава е добре дошла. За САЩ, овладяването на политическите ни елити е приоритет в опитите да се елиминира руското влияние.

Двете велики сили са в остър сблъсък за влияние у нас.От това обаче най-добре се възползва Анкара. Турция спазари позициите си в България с Москва и Вашингтон,представяйки се за техен изразител. И печели!

Какво означава това за етническия мир в страната ще покаже бъдещето?

 

*Председател на Балкански форум за мир, Кърджали

 

Поръчай онлайн бр.3 2024