26
Вт, Сеп
24 Нови статии

Има ли надежда за Германия

брой 1 2018
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Rolf Peter Sieferle, Finis Germania, 104 seiten, Antaios, 2017

Мнозина анализатори оцениха изборният пробив на нарочената за "крайнодясна" партия "Алтернатива за Германия" (AdF), която на последните парламентарни избори през септември 2017 спечели 94 депутатски места, превръщайки се в третата най-голяма партия в страната, като признак за очертаващи се много сериозни промени в немското общество. Очевидно нарастват настроенията против неолибералната социално-икономическа политика на управляващите в Германия, а паралелно на тази тенденция се наблюдава процес на формиране и възход на интелектуални сили, разглеждащи запазването на националната идентичност като ключова предпоставка за стабилното съществуване на държавата. Сред доказателствата за този процес бе и появата на породилата огромен обществен интерес книга на покойния германски историк и еколог Ролф Петер Зиферле (1949-2016) "Краят на Германия" (Finis Germania). Интересно е, че тази малка книжка с обем от само 104 страници, беше издадена от смятаното за "крайно консервативно" немско издателство Antaios, макар, че самият Зиферле (който се самоуби през 2016) беше един от представителите на "левите интелектуалци", формирали се под влияние на "революционните събития" в Западна Европа през 1968, когато самият той е бил член на Социалдемократическата партия.

"Краят на Германия" е сборник с есета на покойния Зиферле, събрани от негови приятели,  в който се повдигат много от най-болезнените и смятани доскоро за "табу" в немското общество въпроси, включително: митът за "вечната вина на германската нация" и породеното от него тотално политическо самобичуване, както и пълната неспособност на политическия елит и страната, като цяло, да поеме отговорността за осъществяването на настина самостоятелна (гео)политика.

Впрочем, според критиците му (които никак не са малко), Ролф Петер Зиферле се опитва да каже на немците същото, което навремето им е говорил и Хитлер, макар и на съвременния политически език и на основата на сегашната ситуация. Той например твърди, че "Потсдамският мир" разрушава Германия по същия начин, по който навремето "Версайският мир" е разрушил т.нар. Ваймарска република. Според него, германската нация деградира в резултат от политическата "скованост", наложена на страната от следвоенните договори и натрапваното и чувство за вечна вина. В резултат от това, днес тя е недееспособна и страда от от остър комплекс за непълноценност. Тоест, авторът умело е напипал болните въпроси на съвременната немска душевност, затова и тезите, изложени в книгата му, определено намират широк обществен отклик.

Цензурата в либерално-демократичното общество

Така, в класацията на най-популярните нови книги в жанра "нонфикшън" (т.е. нехудожествена литература) през юни 2017 на обществената радиотелевизионна компания NDR и вестник Süddeutsche Zeitung "Краят на Германия" беше поставена на 9-то място. Впрочем, в класацията на авторитетното списание Spiegel тя дори попадна в челната шестица. Това обаче провокира изключително остра реакция сред немския либерален елит, някои от чиито представители дори обявиха книгата на Зиферле за "антисемитска". На свой ред, германският историк Фолкер Вайс я нарече "смайващ, но в същото време циничен трактат, насочен против преосмислянето на немското минало".

В резултат от този натиск, NDR се дистанцира от въпросната класация, а ръководството на списание Spiegel взе безпрецедентното решение да извади книгата от собствения си списък на най-популярните издания в жанра"нонфикшън". Тук е мястото да напомня, че въпросната класация се ползва с много висок авторитет в немскоговорещите държави, така че - без да го иска, с това свое решение редакцията на списанието само наля масло в огъня на разгарящите се дискусии относно книгата на Зиферле и на практика способства за още по-рязък скок на нейната популярност (виенското издателство MANZ например вече пусна и нейна електронна версия).

Междувременно, в защита на книгата "Краят на Германия" се обявиха редица известни немски писатели. Американският New York Times пък изрази учудване от мащабите на породения от нея скандал, посочвайки, че повечето от най-противоречивите пасажи от книгата са били публикувани и преди. На свой ред, в коментар на авторитетния немски ежедневник Die Welt действията на ръководството на Spiegel бяха сравнени с тези на някогашните съветски цензори, а пък швейцарсикя Neue Zürcher Zeitung ги характеризира като "пример за абсолютно неадекватно поведение".

В резултат от тези действия обаче, от книгата на Зиферле започнаха да се интересуват и хора, които преди това никога не са се вълнували от такива въпроси, като "съдбата на германската нация" например. "Разбира се, в сравнение с практикуваното в миналото публично горене на книги, сегашното им изтегляне от книжарниците под предлог, че са в разрез с "политическата хигиена", може да се приеме като илюстрация за прогреса на цивилизацията - не крие иронията си анализаторът от Frankfurter Allgemeine Zeitung Ян Гросарт - през последната половина година основните германски медии водят яростна битка с "новия немски антигерой", използвайки за целта простата формула, че там, където не знаят нищо за новата книга, тя не се продава. Очевидно днешният политически елит в Германия не си е взел поука от борбата срещу "антисистемната литература" в някогашния СССР, в която съветските власти претърпяха тотално поражение".

Както и да приключи настъплението на германския елит срещу "Края на Германия", появата и успехът на книгата вече очертаха цялата острота на проблема за самоидентификацията на германците в епохата на глобализация. Още повече, че възходът на новите обществено-политически тенденции далеч не се илюстрира само от успеха на тази книга. Така например, през лятото на 2017, ползващата се с доста противоречива репутация фондация Europa Terra Nostra представи второто издание на сборника "Време на промени: размисли за новата Реконкиста" (ще припомня, че като Реконкиста се обозначава периодът от 718 до 1492, през който християните отвоюват Пиренейския полуостров от нашествениците араби). Сборникът отразява все по-популярните напоследък на Стария континент антиглобалистки възгледи и, според някои критици, "дава ориентири на нациите, стремящи се към самоопределение през ХХІ век". Авторите в него са добре известни на европейската общественост. Сред тях са бившите председатели на германската Националнодемократическа партия Уго Фогт, на Националната партия на Великобритания Ник Грифин и на италианската националистическа партия Forza Nuova Роберто Фиоре, който в момента оглавява т.нар. "Алианс за мир и свобода". Между другото, всички те са сред героите на новата книга на Даниел Фрайберг "Завръщането на истинските десни".

Заключение

Очевидно европейските либерални демократи не са наясно, как следва да реагират на новите тенденции, чиито израз е и появата на изброените по-горе книги. Неслучайно, след неуспешните опити да бъде скрита от обществеността появата на "Края на Германия", бяха предприети и серия от атаки срещу сборника, издаден от фондация Europa Terra Nostra. Редица либерални немски издания например, с искрено възмущение коментираха, че на есенния панаир на книгата във Франкфурт на Майн са били допуснати "неонацистки" щандове.

Както изглежда, поне засега либералите не виждат други възможности за борба с идейните си противници, освен използването на откровен натиск. На първо време този натиск се ограничава с изтеглянето на "опасните" издания от продажба, или с нескопосани опити те да бъдат "удавени" в океана от космополитна литература. Подобни методи обаче, могат само да доведат до масовото разпространение на въпросните текстове в Интернет.

Истината е, че корените на проблема са много по-дълбоки. Дълбоката травма, която нанесе на Европа инвазията на американския модел на глобализма, прави съзнанието на европейците изключително болезнено. И тъкмо за това говорят авторите на новата вълна от консервативни и националистически книги, рушащи либералните табута. Така че, ако европейската (включително и германската) демокрация все още не е деградирала окончателно, ще и се наложи да превърне книги като "Краят на Германия" или "Време на промени: размисли за новата Реконкиста" в обект на широки дискусии. Иначе ще трябва да приеме риска следващите парламентарни избори в Германия да бъдат спечелени от AfD с всички очаквани и неочаквани последици от това.

 

* Българско геополитическо дружество


 

Поръчай онлайн бр.4 2023

Поръчай онлайн бр.4 2023 на списание Геополитика в BeautyHealth.bg