24
Сря, Юли
27 Нови статии

Плюсове и минуси на основните геополитически играчи в Латинска Америка

Други статии и материали
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В началото на януари 2011, в аржентинската столица Буенос Айрес едновременно се оказаха заместникът на американския държавен секретар по въпросите на отношенията с Латинска Америка Артуро Валенсуела и новоназначеният външен министър на Бразилия Антонио Патриота. И макар че това беше случайно съвпадение, то ни кара да се замислим за ситуацията на Латинска Америка в началото на второто десетилетие на ХХІ век.

Без да пренебрегваме, по какъвто и да било начин, значението на всяка от двайсетте държави от субконтинента, би следвало да акцентираме върху анализа на ситуацията, в която се намират четири от тях – Бразилия, Мексико, Колумбия и Аржентина – чието население, БВП, територия и т.н. се равняват на 70%-80% от съвкупните показатели на целия латиноамерикански регион.

Бразилия

Огромното геополитическо предимство на Бразилия през ХХІ век са нейните природни богатства. Наред с голямото население, това обстоятелство и гарантира статут на световна държава. В доклада „Живата планета”, изготвен от World Word Fund, през миналата 2010, се подчертава, че Бразилия е на първо място в света по запаси на природни ресурси. Следват я Китай, САЩ, Русия и Индия. Сред държавите от групата БРИК (в която, освен нея, влизат Русия, Индия и Китай, а от декември 2010 и ЮАР), Бразилия е на първо място по природни ресурси, на второ (след Китай) по обема на своя БВП и на трето по население (над 190 млн. души), което вече е по-голямо от това на Русия. Останалите бразилски показатели се колебаят около средното световно равнище. Така, според ООН, по ниво на човешко развитие, страната е на 73-то място от общо 169 страни, а по индекс на възприятие на корупцията (разработен от неправителствената организация Transparency International) е на 69-то място от общо 178. Бразилия се доближава до средните световни показатели и по качество на развитие на държавните институции, като в класацията на International Policy Network заема 95-то място, от общо 192, а по БВП на глава от населението, в доларов еквивалент, е на 71 място, от общо 182 (по данни на Световната банка). Страната е с малко над средните световни показатели по използване на модерни технологии (на 61 място, от общо 133 държави, според Световния икономически форум), а в класацията за спазване на човешките права е на 64 място, от общо 125. Бразилия изостава от средните световни показатели по степен на икономическа свобода, като заема 113 място, от общо 179 (според американската Фондация Херитидж), а по гарантиране на благоприятни условия за развитие на бизнеса тя е чак на 127 място, от общо 183, според Световната банка.

Мексико

В Мексико, средният БВП на глава от населението е по-голям от този в Бразилия, но по индекс на възприятие на корупцията, тя е по-зле. По първия показател страната е с 18 стъпала преди Бразилия, заемайки 53-то място. Това обяснява и, защо по ниво на човешко развитие Мексико изпреварва Бразилия със 17 места. При това, по индекс на възприятие на корупцията, Мексико е на 29 позиции след Бразилия. От което можем да добием нагледна представа за това, как дадена страна решава проблема с гарантиране на сигурността, включително борбата с наркотрафика. Както изглежда, бразилското правителство е твърдо решено да сложи край на това зло, преди то да е достигнало мексиканските мащаби. Това обяснява и защо, по индекс на гарантиране на вътрешния мир (според The Economist), Мексико е чак на 107 място, от общо 138 държави, а Бразилия – на 83, т.е. с 24 места по-напред. Затова пък, по степен на икономическа свобода, Мексико е далеч напред, заемайки 41 място, от общо 179 държави, докато Бразилия е с цели 72 места по-назад. Същото е налице и по отношение гарантиране на благоприятни условия за развитието на бизнеса. По този показател, Мексико изпреварва Бразилия с цели 92 позиции. С подписването на Договора за свободна търговия в Северна Америка (North American Free Trade Agreement, NAFTA), мексиканската икономика стана далеч по-отворена и вече има много общи черти с онази на САЩ. Бразилия пък се отказа от свободната търговия със САЩ и нейната икономическа система има по-затворен характер, намирайки се под силното влияние на държавния бюрократичен апарат.

Колумбия

В Латинска Америка, Колумбия е на трето място по население и на четвърто по БВП. Нейният БВП на глава от населението, нивото и на човешко развитие и индексът на уважаване правото на собственост са близки до онези на Бразилия.

Така, по първия показател (БВП на глава от населението) Колумбия е на 77 място, а Бразилия на 71, а по третия – уважаване правото на собственост, тя е на 67 място (Бразилия е на 64). Аналогията с Бразилия свидетелства, че развитието на Колумбия върви в положителна посока. Преди осем години действията на бунтовническите групировки и наркотрафикът се бяха превърнали в истинско бедствие за страната, днес обаче Колумбия е на 78 място по индекс на възприятие на корупцията, т.е. на 9 места след Бразилия, но пък на цели 20 преди Мексико. По индекс на икономическа свобода, страната е на 58 място, т.е. доста след Мексико (41 място), но пък много преди Бразилия, която е чак на 113 място. По степен на гарантиране благоприятни условия за развитие на бизнеса, Колумбия е само на четири места след Мексико, но с 92 места преди Бразилия. Икономиката и е по-отворена и е много вероятно страната най-сетне да сключи договор за свободна търговия със САЩ. Много лоша обаче е ситуацията с гарантирането на вътрешния мир (според The Economist), като в това отношение Колумбия е на 138 място от общо 149 държави, което е с 55 места след Бразилия и с 9 след Мексико. Върху негативния образ на Колумбия продължават силно да влияят десетилетията на остри вътрешни конфликти.

Аржентина

В Латинска Америка Аржентина е на трето място по обема на своя БВП и на четвърто по население. Останалите и показатели са твърде противоречиви. Голямо предимство на тази страна са значителните и запаси от природни ресурси. Заедно с Бразилия, тя е сред десетте най-богати на ресурси държави в света, като по този показател е на 9 място. Наред с Канада и Австралия, Аржентина разполага с най-големи запаси от природни богатства на глава от населението. По ниво на човешко развитие тя е на доста добри позиции, заемайки 46 място. По този показател, Аржентина е на второ място в Латинска Америка, като изпреварва Мексико с десет места, Бразилия с 27 и Колумбия с 33. В същото време обаче, по индекс на възприятие на корупцията, тя е чак на 105 място в света, т.е. на 36 места след Бразилия, на 27 след Колумбия и на 7 след Мексико. Тоест, Аржентина представлява интересен пример за сериозно противоречие между нивото на човешко развитие и индекса на възприятие на корупцията. Това се потвърждава от факта, че страната заема 50 място, от общо 155, по БВП на глава от населението, но в същото време е едва на 120 място, от общо 192, по качество на развитие на държавните си институции. По индекс на уважаване правото на собственост, Аржентина е на 84 място, от общо 125, т.е. с 20 места след Бразилия, със 17 след Колумбия и с 12 след Мексико. Същата ситуация е налице и по отношение на икономическата свобода. По този показател Аржентина е на цели 86 места след Мексико, на 77 от Колумбия и на 22 от Бразилия.

Горе долу по същия начин стоят нещата и с привличането на външни инвестиции. Тоест, в общия латиноамерикански контекст, Аржентина донякъде остава на втори план, което може да и попречи да използва оптимално изключителните си запаси от природни ресурси.

Заключение

Въз основа на изброеното дотук, можем да направим извода, че по своите природни и човешки ресурси Бразилия има всички предпоставки да се превърне в регионална суперсила през ХХІ век, предвид факта, че сегашните и показатели, като БВП на глава от населението, възприятие на корупцията и човешко развитие, са на средно световно равнище. На свой ред, Мексико изпреварва Бразилия по обем на БВП на глава от населението, ниво на човешко развитие и степен на икономическа свобода, но изостава от нея по равнище на възприятие на корупцията и индекс на гарантиране вътрешния мир. Пред Аржентина пък се разкриват големи възможности, предвид наличието на огромни запаси от природни богатства и високото ниво на човешко развитие, но, в сравнение с останалите три страни от региона, показателите и за равнище на възприятие на корупцията, качество на развитие на държавните институции, индекс на уважаване правото на собственост и степен на икономическа свобода, са много по-лоши и това тепърва ще и създава проблеми.

 

* Българско геополитическо дружество

Поръчай онлайн бр.3 2024