17
Пон, Юни
6 Нови статии

Rand Corporation: САЩ са поразени от дълбока криза

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

На 30 април 2024 най-големият аналитичен център в Америка RAND Corporation, публикува серия от доклади, поръчани му от Пентагона (1,2,3). Всички, но особено един, озаглавен „Алианси и партньорски мрежи на САЩ: мрежов анализ на тяхната устойчивост и мощ” (3), прокарват тезата, че Съединените щати навлизат в период на упадък, от какъвто малко олеми сили са успели да се възстановят.

Спадът на доверието в САЩ се обяснява със съществуващите проблеми: „Тяхната конкурентна позиция е застрашена както вътрешно (в лицето на забавящия се растеж на производителността, застаряващо население, поляризираната политическа система и все по-корумпираната информационна среда), така и външно ( в лицето на нарастващото пряко предизвикателство от страна на Китай и намаляването на уважението към мощта и възможнотите на САЩ от страна на десетки развиващи се страни)”.

В доклада се предупреждава, че този спад се „ускорява“. Авторите на RAND цитират причини, които са твърде познати за всички през 2024: „пристрастяване към лукса и упадък, неуспех да се справи с технологичните изисквания“, „закостенели“ бюрокрации, „загуба на гражданските добродетели, военно свръхнапрежение, егоистични и воюващи помежду си елити и неустойчиви екологични практики.“

Изводът, направен от авторите на доклада, е ясен: Америка се движи по низходяща спирала, която може да се окаже фатална и, ако Съединените щати не намерят нови лидери, а американските елити не се споразумеят за решения, които да работят за всички, те ще се провалят.

Показателно е, че по същото време The Washington Post публикува голяма статия от Ан-Мари Слотър, която е бивш директор по планиране на политиката в Държавния департамент и декан на Факултета по обществени и международни отношения в Принстънския университет (4). В статията политиката на Белия дом в Близкия Изток е подложена на остра критика, като авторката настоява адмиистрацията на Байдън да направи всичко възможно за да защити палестинския народ в Газа и Западния бряг, вместо само да защитава и помага на израелците.

Според Слотър, израелският премиерт Нетаняху прави всичко за да запази властта си, като продължава и дори разширява войната, която обяви срещу Хамас, но която води срещу всички жители на Газа. Тази политика много силно ерозира подкрепата за Израел в Съединените щати и Европа, може би за години напред, и отново превръща еврейската държава в парий за целия арабски и мюсюлмански свят, застрашавайки живота на 7-те милиона израелски евреи.

Междувременно, американските медии обръщат голямо внимание на студентските протести в подкрепа на Палестина – протестиращите са опънали свои палатки в кампусите на 50 университета в различни региони на Съединените щати. Сред най-обсъжданите теми са и проблемите с мигрантите, тълпящи се по южната граница на САЩ, в района на Тексас .

Както е известно, либералните американски медии, подкрепящи Демократическата партия, представят помощта от 61 милиарда долара, която администрацията на САЩ отпусна на Украйна, като „голям успех”, въпреки че според Bloomberg: „Тази нова пратка оръжия просто отлага екзекуцията за украинския президент Володимир Зеленски и неговите европейски съюзници, но е малко вероятно да успее да прeчупи ситуацията на фронта срещу разполагащите с числено превъзходство руски сили”.

На свой ред, френският вестник Le Monde отбелязва, че лицемерието на западната политика води до нарастващо разделение сред обществеността в западноевропейските държави и „ескалация на напрежението между произраелските и пропалестинските лагери“.

Със сигурност може да се каже, че Съединените щати преминават през най-трудния период в историята си – опитите на американския елит да обясни своите грешки и провали с действията на други сили (първо Русия беше обвинена в намеса във вътрешните работи на САЩ, а сега подобни обвинения се отправят и срещу Китай ) не издържат на критика: обикновените трезвомислещи американци са наясно, че зад всичко това се крие стремежът на управляващите кръгове да избегнат отговорността си за случващото се в страната и извън нея.

 

Бележки:

  1. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA2611-3.html
  2. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA1066-1.html
  3. https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA2324-2.html
  4. https://www.washingtonpost.com/opinions/2024/04/25/peace-gaza-israel-humans/

 

*Българско геополитическо дружество