21
Пет, Юни
7 Нови статии

Реваншът на "развиващия се свят": ще успее ли БРИКС да замени Г-7?

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Според британската консултантска фирма Acorn Macro Consulting, групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, вече притежава по-голяма икономическа тежест от седемте най-индустриализирани страни членки на Г-7.

Държавите от БРИКС осигуряват 31,5% от световния БВП срещу 30,7% за тези от Г-7. При това тази възходяща тенденция ще продължи и през следващите години. Растежът на БРИКС се дължи до голяма степен на икономическия възход на Китай и Индия. Тази информация беше изнесена в „Туитър” от консултанта на Acorn Ричард Диас и журналиста Жорж Мак, при това последният отбелязва, че: „Вече няма развит и развиващ се свят. Можем да говорим само за света, който върви нагоре и онзи, който върви надолу.“

 Какво представлява БРИКС?

Първоначално терминът БРИК беше лансиран през 2001 от анализатор на Goldman Sachs, за да опише нововъзникващите по онова време икономики, демонстриращи много бързи темпове на растеж. По-късно обаче, тези държави решиха да се структурират и обединят. Първата среща на върха между Бразилия, Русия, Индия и Китай се проведе през 2009. Целта им тогава беше да координират усилията си за да могат да се противопоставят на Съединените щати на световната сцена. Южна Африка се присъедини към групата през 2010. Днес изглежда, че много други страни обмислят евентуалното си присъединяване към БРИКС. По-специално, такива намерения обявиха Саудитска Арабия, Мексико, Нигерия, Венецуела и Иран. През май 2022 тогавашният китайски външен министър Ван И изрично спомена идеята за разширяване на форума, адресирайки я към страни като Аржентина и Пакистан и посочвайки, че „Китай покани Казахстан, Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Индонезия, Нигерия, Сенегал, Съединените щати, Обединените арабски емирства и Тайланд да станат партньори по диалога на БРИКС". През 2010 БРИКС създаде своята Новата банка за развитие, като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд, освен това беше създаден и общ резервен валутен фонд.

Отчасти поради това, редица държави искат да се присъединят към БРИКС, разглеждайки групата като алтернатива на МВФ, чиято дейност остави лоши спомени в много страни по света.

Защо това е важно?

Г-7, която беше създадена през 1974 по инициатива на Париж, днес включва САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада Този форум се събира всяка година, за да обсъди ключовите области на действие и да търси глобални решения на проблемите. Фактът, че тези страни бяха надминати от членовете на БРИКС, демонстрира няколко важни геополитически трансформации и, по-специално появата на Китай като водеща икономическа сила в света, която от 2017 насам изпреварва Съединените щати по паритет на покупателната способност. Относителният упадък на САЩ стана реалност, въпреки че след Втората световна война те се утвърдиха като водеща икономическа сила, реорганизатор на глобалната икономическата система (Споразумението от Бретън Уудс от 1944) и притежател на еталонната валута, на която се основава цялата свеовна търговия. При това БРИКС изпреварва Г-7 не само икономически, но и демографски: докато в страните от Г-7 живеят 800 милиона души, населението на държавите от БРИКС е 3,2 милиарда. През следващите години предстои да видим, как страните от БРИКС възнамеряват да се позиционират по отношение на американската мощ. Дали ще влязат в конфронтация с нея? Каква позиция ще заемат спрямо Русия, която е член на БРИКС, но и участник в конфликта в Украйна? През юни 2022 руският президент Владимир Путин призова организацията да си сътрудничи срещу "егоистичните действия" на западните сили. Той, по-специално, осъди опитите на последните да „използват финансови механизми, за да държат целия свят отговорен за собствените си грешки в макроикономическата политика“. През последните месеци двете водещи страни членки на БРИКС - Русия и Китай, сериозно се сближиха на фона на нарастващото напрежение между тях, от една страна, и САЩ и Европа – от друга. „Основният мит за нововъзникващите икономики беше развенчан“ - посочва Гюнтер Майхолд, заместник-директор на Германския институт за международни отношения и проблеми на сигурността (SWP), в интервю за „Дойче Веле”. Според него, „БРИКС преживява своя геополитически момент“, а страните от блока се опитват да се позиционират като представители на Глобалния Юг, предлагайки „образцова алтернатива на Г-7“. Възможната трансформация на БРИКС в геополитическа сила обаче, поражда и известни съмнения. „Тази организация няма планове да замени сегашната система – заяви през ноември 2022 Кристоф Вентура, директор на отдела за изследвания в Института за международни и стратегически въпроси (IRIS) - Групата БРИКС не различава особено от другите клубове и форуми, където всеки защитава най-вече собствените си интереси”.

 

* Авторът е външнополитически анализатор на френския седмичник Journal du Dimanche