21
Нед, Апр
4 Нови статии

Китай се готви за евентуални санкции от страна на Запада

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Според британското издание The Guardian, китайските власти, които са сериозно разтревожени от мащабите на западните санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна, са възложили на съответните органи да осъществят комплексен "стрес тест", с цел да бъдат установени и анализирани последиците от подобен сценарий за китайската икономика.

Мащабната проверка е започнала още в началото на март 2022, когато Западът наложи безпрецедентки санкции на Москва. Именно тогава, на няколко ключови китайски институции е било възложено да разработят ответни мерки в случай, че западните държави наложат подобно ембарго и срещу Китай. Стрес тестът се базира на различни методологии, включително компютърно моделиране.

Анализаторите на Giardian разглеждат случващото се като "естествена реакция" на Пекин, имайки предвид тесните му отношения с Русия.

Според старшия научен сътрудник в китайския филиал на Фондация Карнеги за международен мир в Пекин Тун Джао: "От гледната точка на Пекин, след като западните съюзници, начело със САЩ, са се оказали в състояние да предприемат подобни мерку срещу Москва, те очевидно могат да сторят същото и с Китай. Затова властите в Пекин следва да са наясно, доколко устойчива е страната на натиск с такива мащаби. Той смята, че сегашният стрес тест е опит да се пресметне краткосрочната цена за Китай, ако страната реши да окаже материална подкрепа за Русия в хода на конфликта.

За това, че подобен стрес тест наистина е наложителен, показва, впрочем, и изказването на съветника на бившия държавен секретар Джон Кери по икономическите санкции в Държавния департамент на САЩ Едуард Фищман, според който нито една икономика, включително китайската, не е застрахована от такива финансови санкции, каквито Западът вече наложи на Русия.