07
Вт, Дек
9 Нови статии

Периодизацията на американската история, като цяло, както и на отделните и етапи, е утвърден метод за анализ и прогнозиране на миналите и бъдещи времеви интервали в историческото развитие на САЩ, още от периода на създаването на американската република през последната четвърт на ХVІІІ век.

В началото на юли 2020 еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън заяви: "Целта на ЕС е да стане климатично неутрален до 2050. Което означава, че дотогава ще престанем да използваме изкопаеми енергоносители и всички сегашни доставчици на такива енергоносители за Съюза следва да го имат предвид". Според нея, единствената и неповторима алтернатива на въглищата, петрола и природния газ, ще стане водородът.

Според бившия ректор на Калифорнийския университет в Санта Крус проф. Кон Халинан, сегашният американско-китайски сблъсък много напомня прословутата "Голяма игра" между Британската и Руската империи в Азия, през ХІХ век: "За американците, Китай е бързо разрастващ се конкурент, който не играе по правилата и застрашава много от най-важните търговски маршрути на планетата в редица региони, където традиционно доминираше Вашингтон.

Малко преди да встъпи в длъжност за пети път през май 2020, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че ще анексира израелските селища в окупирания Западен бряг (Holmes, 2020). В настоящата статия ще се опитам да проследя, как присъединяването на колонизираните територии следва досегашната посока на израело-палестинския конфликт, доколкото играе роля в перформативното изграждане на израелската държавност.

Призракът на Южният газов коридор (ЮГК) броди из Европа повече от десетилетие. В документ на Европейската комисия (ЕК) от ноември 2008, озаглавен "Втори стратегически енергиен преглед", се казва: „Трябва да бъде разработен южен газов коридор за доставки на природен газ от източници в района на Каспийско море и Близкия Изток, които биха могли потенциално да задоволяват значителна част от потребностите в ЕС“[1].

В настоящата статия разглеждам като принадлежащи към „Глобалния Юг” онези държави от Азия, Африка и Латинска Америка, които преди се дефинираха като „Трети свят”, т.е. оставаха както извън „Първия свят” (развитите западни държави), така и извън „Втория свят” (социалистическите държави от Европа и Азия, плюс Куба). Независимо от голямоото разнообразие на страните, принадежащи към Глобалния Юг, те притежават редица особености, отличаващи ги от държавите от Глобалния Север.

Деян Димитров, Сигурност и териториално устройство на България, 384 стр., Издателство на Академията на МВР, С. 2019

Актуалността на монографичния труд се обуславя от същността и влиянието на геополитическите, геостратегическите и геоикономическите обстоятелства и тяхната значимост за целостта на територията и териториалното устройство като фундаментални  фактори за сигурността на държавата, в конкретния случай за националната сигурност на България.

Още статии ...

Поръчай онлайн бр.6 2021