25
Нед, Авг
4 New Articles

Зоран Метер е сред най-известните хърватски геополитически анализатори. Дълго време ръководи международния отдел на националното седмично списание 7Dnevno. Метер е експерт по проблемите на Близкия Изток, Русия и постсъветското пространство. Той участва редовно в различни специализирани международни конференции. Автор е на стотици статии в различни хърватски и чуждестранни издания, както и на няколко книги.

Геополитиката е изградена на идеологически основи и е изправена пред преход от идеология към научнообоснована визия за бъдещото общество. Това е преход от борба за влияние и надмощие в международната политика към политика за оцеляване на човечеството. Този преход може да бъде неосъзнат и болезнен, налаган от обективни закономерности или осъзнат, целенасочен и ефективен.

На 6 юли 2018 влезе в сила 25%-ното повишаване на митата на 818 стокови позиции на американския внос от Китай. Общата им стойност е 34 млрд. долара, т.е. 8% от целия китайски износ в САЩ. Разбира се, отговорът на Пекин не закъсня и още на същия ден, китайците повишиха с 25% вносните мита на 545 американски стоки, включително самолети, автомобили, селскостопанска продукция (соя), риба и морски продукти (включително омари), както и химическа продукция.

Мащабното преразглеждане на външнополитическите стратегии на САЩ при управлението на Доналд Тръмп неочаквано вдъхна нов живот на една концепция, която се дискутираше още в началото на втория мандат на Барак Обама.

Още статии ...

Поръчай онлайн бр.4/2017