България като потенциална мишена на Ал Кайда: застрашени ли са АЕЦ Козлоздуй и газопроводът "Южен поток"?

Актуално
Typography

Българското общество спи дълбок зимен сън, затова и проспа битката за газопроводите, която се води в непосредствена близост до страната ни. Прец последното десетилетие се води скрита война между Русия и други големи играчи за конкурентните газопроводни маршрути "Набуко" и "Южен поток".

Тази скрита война дестабилизира много политически режими и в нея имаше съвсем реални човешки жертви. Обществото ни не е наясно и за голямата битка между Русия и Катар на газовия фронт. Развилият технологията за втечнен газ Катар е географско джудже, но разполага със стотици милиарди долари и огромни геополитически амбиции.

Почти никой в България не обърна внимание на знаковата среща на шефа на разузнаването на Саудитска Арабия – Бандар бин Султан с Владимир Путин, състояла се през лятото в Москва. Според изтеклата информация, Риад е поискал от руснаците спиране на подкрепата за Башар Асад срещу десетки милиарди долари,  закупуване на руско оръжие, и блокиране на ислямския тероризъм в Русия в средносрочен план, включително до Олимпиадата в Сочи през 2014. След очевидния отказ на Москва да приеме тези условия, последва извършеният от жена-камикадзе кървав терористичен атентат във Волгоград.

В момента най-големите спонсори на опозицията (и особено на радикално-ислямистката) в Сирия са именно Саудитска Арабия и Катар. В процеса, макар и не така активно, участва и Турция. Най-мощният поддръжник на Башар Асад пък е Русия. Комбинацията между геополитически сблъсък и взаимоизключващи се енергийни интереси, особено в търговията с газ,  не предвещават спиране на конфронтацията. След като структурите на Ал Кайда изместиха Сирийската свободна армия, Турция  леко се отдръпна от подкрепата, но Риад и Доха - не. Сблъсъкът между ислямистките фундаменталистки режими и руснаците не се очаква да спре. На свой ред, Израел, поради страха си от иранската ядрена програма и близостта между Иран и режима в Сирия вероятно няма да има интерес да предпазва руският газопровод от терористични атаки, както може би се надява вицепремиерът Цветлин Йовчев.  Спoред някои анализатори, световният финансов и политически елит иска да накаже „непослушното момче“ в Кремъл, защото не само вкара в затвора Ходорковски, който им беше продал руския нефт, но и спря раздробяването на Руската Федерация на отделни държави. Ако приемем тази логика, най-големите световни играчи няма да имат мотив да спират ислямските режими в сблъсъка им с руснаците на българска и европейска територия, вероятно надявайки се, че периодични саботажи и терористични удари по газопровода "Южен поток" могат го компрометират, да го направят икономически неефективен и накрая да го провалят

Голямата част от нашия политически елит изобщо не е в час за скритите войни, в които е навлязъл светът. Когато в България беше поканена сирийската опозиция в Правец (през 2012), а цялото правителство на Бойко Борисов отиде на посещение в Катар, едва ли са предполагали в каква буря влизат. Впрочем, ве се знае, дали същото е предполагал служебният премиер Марин Райков, който прие катарска военна делегация, ръководена от началника на Генерални щаб на Катар генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия. С него той подписа 12 споразумения в сферата на отбраната, транспорта, инфраструктурата, търговския обмен, енергетиката, образованието и технологиите.

Няма никаква причина да предполагаме, че след като Саудитска Арабия и Катар нямат никакви морални скрупули да поддържат финансово и логистично структури на терористичната мрежа Ал Кайда на територията на Сирия, на която живеят техни братя араби-мюсюлмани, ще се въздържат в бъдеще от подобни действия на територията на православна България.

Знаейки от собствен опит какви рискове съпровожда приема на огромно количество хора с неустановена самоличност, самите саудитци и катарци не приемат никакви бежанци от сирийския конфликт. В същото време, те, както и Турция, имат интерес големи маси мюсюлманско население да се засели в България и Европа. От една страна, това е свързано с дългосрочната стратегия за купуване на земи и имоти в Европа, съчетано с масирано заселване поради естествения стремеж за експанзия на ислямската цивилизация. От друга страна обаче, това дава възможности за разгръщане на енергийната битка с Русия на европейска територия.

След като в България изглежда беше проведена целенасочена медийна кампания, която да приспи бдителността на обществото спрямо приема на огромно количество хора без документи за самоличност, у нас вече има над 10 000 човека, за повечето от които въобще не е възможно да се провери дали наистина са тези за които се представят.  Твърденията на президента Росен Плевнелиев и еврокомисаря Кристалина Георгиева, че понеже сред тях имало много жени и деца рискове за сигурността ни нямало, са смехотворни. Някои от най-ефективните терористични актове се извършват именно от жени – пример за което е вече споменатия случай от Волгоград, а в Сирия има деца снайперисти. Още в началото на конфликта, имаше цели отряди от жени, сражаващи се на страната на опозицията.

Това, което нашите политици също не знаят, или се правят, че не знаят, е, че структурите на Ал Кайда много често работят на принципа на "спящите клетки", при който човек може да изчака и десет, и двайсет години в мирен живот до активизирането си за терористична или военна дейност. Съвременният тероризъм демонстрира, че е възможно да се извършват ефективни удари с големи поражения, дори от невъоръжени хора, какъвто беше случая от 11 септември 2001 в САЩ. Симбиозата между структури на Ал Кайда и богатите ислямистки монархии винаги може да се разкъса, като ситуацията излезе извън контрол. Ал Кайда има собствени планове за Европа, които включват изграждането на Салафитски халифат с цената на всичко. Затова в България не само е вероятно да има удари по "Южен поток", а и нараства и риска от по-страшен тероризъм. Никой не се замисля за това, че екип от няколко човека с хитрост, коварство и решителност може например да проникне в ядрената ни централа и да се опита я взриви.

Българските служби за сигурност проспаха десетилетията, през които в страната ни проникваха огромни суми от Саудитска Арабия и Турция, чрез различни ислямистки фондации, чиято цел е постепенната радикализация на исляма в България. У нас са внесени милиарди долари, безотчетни пари, а сред резултатите от тях е и делото за радикален ислям, което се води в Пазарджик. То обаче е само върхът на айсберга. Ако в бъдеще на българска територия пристигне жегата от пустинята, не само с глобалното затопляне, а и с горещите терористични удари, като част от политическата война, българските политици ще трябва да понесат отговорност за това, че са проспали риска на натрупването на потенциално експлозивни фактори.

България незабавно трябва да изиска Турция да осигури добри условия за живот на сирийците на своя територия, за които вече получи 100 млн. евро само от ЕС,  а не да ги прехвърля у нас.  Трябва да поставим в ООН и европейските институции въпроса богатите мюсюлмански държави и най-големите и силни страни по света да приемат добре и се погрижат за сирийците на своя територия. Трябва незабавно да се възстановят перфектно работилите до 2000 година защитни съоръжения по цялата ни граница с Турция, по примера на Гърция. Трябва да се поставят интересите на националната ни сигурност пред интересите на големите геополитически играчи.

* Статията, която е публикувана на сайта Общество.нет, публикуваме като дискусионна, тъй засяга важни проблеми на националната сигурност.

{backbutton}