25
Вт, Юни
7 Нови статии

Варшава тръгва “ва банк” срещу Берлин

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Преди няколко дни полският заместник министър на външните работи Аркадиуш Мулярчик съобщи, че Варшава ще изпрати до всички страни членки на ЕС, НАТО и Съвета на Европа дипломатическа нота относно военните репарации, които страната му би искала да получи от Германия.

„По моя инициатива, до всички държави от Съвета на Европа, Европейския съюз и НАТО, както и до ключовите ни партнори и приятели в света ще бъде изпратена нота, в която ще съобщим за предишната ни нота относно репарациите и ще обясним, защо правим всичко това” – заяви Мулярчик в интервю за Полската информационна агенция РАР.

Според зам. външния министър, новата нота съдържа аргументи във връзка с това, че Германия така и не е възстановила вредата, нанесена от нея на Полша по време на Втората световна война, не е върнала заграбените произведения на изкуството, културни ценности и финансови ресурси и не е платила компенсации на полските граждани, пострадали в резултат от нацистката агресия. В тази връзка Мулярчик акцентира върху „нежеланието на германците да коментират тази тема, нито да подпишат съответното международно споразумение, в резултат от което липсва съдебен алгоритъм за защита правата на потърпевшиге. Ето защо ще продължим систематично да информираме за това международната общност”.

Полският дипломат твърди, че Варшава раглежда нотата като инструмент за разясняване на международното обществно мнение и най-вече на дипломатите, политиците, хората ангажирани със защитата на човешките права и специалистите по международно право същността на този проблем, както и, че той „не е решен, въпреки че засяга пряко европейския и международния правов ред и човешките права”.

За целта Варшава иска да даде началото на международна дискусия относно позицията на Германия за това, как тази страна се е разплатила (или не го е направила) за извършеното от нея в Полша по време на Втората световна война.

Както е известно, Берлин и досега не е отговорил на предишната полска нота относно уж дължимите от Германия военни репарации. Ще припомня, че Полша претендира да получи като компенсация за причинените материални и нематериални вреди на жертвите на нацистката агресия и окупация и техните семейства 6 трилиона 220 милиарда и 609 милиона злоти (1 злота = 0,22 евро), както и да предприеме последователни стъпки за връщане на отнетите от Полша по време на войната културни ценности, които в момента се намират в Германия.

*Анализатор на полското издание Wiadomosci