19
Чет, Май
26 Нови статии

Последиците от санкционната война на Запада

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Глобалната икономика вече страда заради разрушаването на веригите за доставки, последиците от Covid-19, войната и санкциите. Стремителният ръст на цените на стоки от първа необходимост и техният недостиг е само един от примерите, какво ще се случи, ако големите държаи продължат да поставят сигурността над икономиката.

Според някои съобщения в американските медии, ключовите икономически съветници на президента на САЩ са „до голяма степен отстранени” от обсъждането на насъщните проблеми, докато в същото време Байдън е готов търпеливо да изслушва експертите по национална сигурност по всяко време на денонощието. Впрочем, този дисбаланс е много отчетливо видим в решенията, които взема напоследък Вашингтон.

Действително, в момента Русия води открита война с Украйна и опосредствана – със Съединените щати и НАТО, но санкционната война, разпалена от коалицията, начело със САЩ, против Русия и Китай, наред със заплахите за нанасяне на удари по други държави, които дръзнат да ги подкрепят, много лесно може да прерасне в икономическа трета световна война.

Последиците от икономическите санкции могат да се окажат много по-сериозни, отколкото се смяташе първоначално. И нещата не опират само до дефицита на енергия и продоволствие. Става дума за каскадното спиране на производството заради разрушаването на безбройните вериги на доставки от Европа и Азия в Америка и други региони на света.

Впрочем, именно такива последици следва да очакваме, след като националната сигурност се поставя над икономическите съображения. Днес това се случва във връзка с руско-украинския конфликт, но истината е, че неистовият стремеж на администрацията на Байдън да използва икономическите санкции не само против Русия, но и срещу Китай, а вероятно и срещу други държави, ще има многократно по-тежки последствия.

Като икономическа концепция, глобализацията съвсем не е съвършена. Но, независимо от всичките и недостатъци, тя не беше система на единното световно управление, универсалната култура и език. В крайна сметка, следва да признаем, че глобализацията  беше основния източник на ниската световна инфлация и просперитета за много държави. Глобалното производство доведе до изобилие на евтини стоки, повечето от които идват от Китай.

Отказът от глобализацията и обръщането на процеса на 180 градуса, т.е. към по-ограничена търговия в рамките на идеологически сплотени блокове, както и преориентацията на производството към местната индустрия, особено в Съединените щати, неизбежно ще доведе не само до икономическа автархия, но и до неудържим ръст на инфлацията.

Досега бяхме свидетели само на първоначалните, предупредителни инфлационни тласъци, предвид мащабите на икономическите сътресения, стоварили се върху световната икономика в резултат от търговските войни на Тръмп, след това от пандемията от Covid-19, руско-украинската война, а сега и от глобалните санкционни войни. По аналогичен начин, ограниченото влияние, което до този момент санкциите оказваха върху финансовите пазари, се обяснява не толкова с хладнокръвието и нежеланието на инвеститорите да се поддават на паника, колкото от факта, че те просто не осъзнават, какъв удар ги очаква в съвсем близко бъдеще.

Когато това се случи само след няколко месеца, когато Федералния резерв и другите централна банки на Запада започнат да съкращават балансите си, повишавайки паралелно с това лихвените проценти, финансовите пазари ще бъда поразени от шок, съпоставим със сътресенията, на които сме свидетели днес в световното производство.

Няма нужда да казвам, че резултат от всички тези събития ще бъде глобалната рецесия или, в най-добрия случай, продължителен период на стагфлация (т.е. ръст на цените на фона на застоя в производствената сфера). Наистина, стагфлацията означава понижаване на натиска върху заплатите, но това е точно този случай, когато „лекарството” може да се окаже по-опасно от болестта.

Дали истинските размери на бедствието, което те стовариха върху световната икономика, се осъзнава от съветниците на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност и колегите им от другите държави, чието неистово желание да „отмъстят” на Русия с помощта на санкциите, надделя над икономическия здрав разум?

Ако тези хора не разбират какво правят, те очевидно не са си на мястото, а пък, ако го разбират, следва незабавно да бъдат уволнени. Наскоро, чух от един колега (предполагам, че не го е мислел сериозно) идеята световната икономика да бъде разделена на две напълно изолирани една от друга системи, които не се пресичат и по никакъв начин не взаимодействат помежду си, а са разделени от желязна завеса, подобно на Запада и Изтока по време на студената война. Един от тези блокове следва да се базира на американската икономическа система, а другият – на китайската. Като всеки от тях избере сам пътя, който би искал да следва. На теория, този подход би изключил конфликтите, в известен смисъл бихме могли дори да го приемем за „елегантно решение” на проблема. Жалкото е обаче, че ако се реализира на практика той може да доведе ако не до „война на световете”, до война между двете полукълба на планетата, която вероятно ще приключи с пълното и унищожаване.

 

*Авторът е известен британски финансов и икономически анализатор, който работи за Far Eastern Economic Review, The Times и South China Morning Post

 

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика