19
Чет, Май
26 Нови статии

Байдън води Америка към фалит и застрашава националната и сигурност

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

Дали Америка наистина разчита да оцелее в днешния свят, който става все по-опасен? Бюджетът на президента Джо Байдън от 5,8 трилиона долара говори по-скоро за обратното. Също както и представеният наскоро законопроект за целеви разходи на стойност 1,5 трилиона долара.

Те са ясен сигнал, че Америка е изоставила финансовото благоразумие и не изглежда особено загрижена за икономическата си мощ, макар че от тях зависи националната сигурност на страната.

Всъщност, едва ли някога ще настъпи подходящото време за подобни инициативи, истината обаче е, че днес е най-лошият възможен момент за лансирането им: Русия започна специална операция в Украйна и заплашва с ядрена война, а Китай се стреми към глобално господство. Но вместо да отстоява нашата свобода и жизненоважните ни интереси, президентът Байдън и Конгресът ерозират вътрешните основи на американското лидерство в света. А техният провал поставя под заплаха цялото ни бъдеще.

Ще припомня върху какво акцентира бюджетът на Байдън. Той предвижда ръст на федералните разходи с 1/3, в сравнение с нивото отпреди пандемията, и увеличава значително американския дълг, както и бюджетния дефицит, лишавайки нашите деца и внуци от всякакви шансове. Освен това, Байдън иска да повиши данъците с 2,5 трилиона долара, което ще съсипе американската икономика за бъдещите поколения. А да не забравяме и лансирания наскоро законопроект за разходите, предвиждащ над 4000 различни бюджетни инвестиции. Истината е, че тези разходи нарастват с космическа скорост, но въпреки това нещата вървят все по-зле. Пандемията на бюджетните преразходи вече е заразила и двете големи партии в САЩ.

Знаем и как ще свърши това: с фалита на Америка. Заради въпросните целеви инвестиции както републиканците, така и демократите все по-възторжено подкрепят призивите на Джо Байдън за увеличаване на бюджетните разходи -  просто защото част от тези пари отива у тях. В същото време обаче, държавният дълг вече надхвърли 30 трилиона долара, като само за последните десет години е нараснал тройно, а занапред ще нараства с поне един трилион годишно. Разточителството на Вашингтон вече е придобило опасни размери. Тепърва ни предстои нов антирекорд, а държавният дълг на САЩ ще достигне нов максимум – защото и двете партии демонстрират опасна склонност да поставят собствените си егоистични желания над изискванията на американската сигурност

Всъщност, това дори не е рецепта за оцеляване, да не говорим за национално постижение. Абсурдно е да действаме по този начин, когато Русия е обсадила Европа, а Китай настъпна по всички фронтове. Колкото по-големи са разходите и дълговете, толкова по-малко средства ще останат за въоръжените сили. Те изпитват остра нужда от далеч по-големи инвестиции от онези, които е отделил Байдън за сдържането на Русия, Китай, Иран и Северна Корея. А дълговата яма, в която президентът тласка Америка, ще има разрушителни икономически последици.

Нарастването на държавния дълг е път на никъде, чието начало обаче е ясно и това е американската нация. Заради безумните разходи на Вашингтон инфлацията вече достигна най-високата си стойност от 40 години насам. Дори и краткосрочната вреда от нея за американските домакинства е огромна, но дългосрочните и последици ни водят към ръба на пропастта. Всеки долар, който се добавя към американския държавен дълг, идва от джобовеге на обикновените американци, отслабва позициите на бизнеса, намалява заплатите и ерозира икономиката, като цяло. А като добавим към това предложеното от Байдън повишаване на данъците, американците ще пострадат още повече.

Как ще се справим с нащите противници, ако продължим да изоставаме икономически? Как ще се справим с Китай, който става все по-силен с всеки изминал ден, ако самите ние непрекъснато отслабваме. Китайската икономика вероятно ще надмине американската още през следващите няколко години, но вместо да се опитаме да предотвратим това, нашите собствени лидери активно приближават този момент.

Крайно време е да сложим край на това. Финансовото благоразумие и икономическата мощ са залог за националната сигурност, но Вашингтон очевидно не се интересува от тези неща: там са прекалено разсеяни. Вместо да връщаме целевите инвестиции и да удвояваме разходите и дълговете си, следва да установим стриктен контрол върху харченето на държавните средства. А това означава, никакви компенсационни плащания, никакви „стимули” и никакво субсидиране на корпорациите, под формата на „помощи за развитие на инфраструктурата”. Длъжни сме радикално да променим разходния модел на Вашингтон, докато финансовата му политика не е разрушила Америка.

Но макар че възстановяването на здравия смисъл във финансовата сфера е правилна стъпка, тя не е достатъчна. Не по-малко важно е да възстановим капитализма на свободния пазар за да постигнем икономически бум. За начало, правителството следва да се откаже от всеобхватната нормативно-правна и данъчна реформа. А след това Америка трябва да задейства огромните си енергийни ресурси. Трябва да добиваме собствен петрол, а не да го купуваме от стратегическите си противници – Русия, Иран, Венецуела и т.н. както прави Байдън.

Накрая, трябва да спрем да търгуваме с иновационни технолоии с Китай и да прекратим сегашната си зависимост от китайските стоки от първа необходимост, като лекарствата например. Вместо това, следва да активизираме търговията със съюзниците си – Великобритания, Тайван, Япония, ЕС и т.н.

Тези приоритети изискват спешното внимание на Белия дом и Конгреса. Вместо това обаче, нашите лидери предпочитат да продължат да правят гигантски разходи и неоправдани инвестиции. Тяхната недалновидност застрашава финансовата платежоспособност на САЩ, икономическата ни мощ и, в крайна сметка, американската национална сигурност. Което означава, че са ни нужни други лидери, които наистина могат да защитят Америка, докато не е станало безнадеждно късно.

 

*Бивш губернатор на Южна Каролина и постоянен представител на САЩ в ООН, анализатор на Fox News

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика