19
Чет, Май
26 Нови статии

САЩ изглежда искат войната в Украйна да продължи

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Какво показа посещението на Джо Байдън в Европа

Посешението на Байдън в Европа през март 2022 показа няколко неща.

На първо място, че Съединените щати поне засега не са склонни да променят позицията си относно войната в Украйна. Тоест, те ще продължат да доставят оръжия, но не и системи за противовъздушна отбрана или самолети. А това означава, че според Вашингтон войната трябва да продължи така, че Русия да изразходва колкото се може повече ресурси за наша сметка (т.е. за сметка на Украйна) и да се ангажира максимално, предоставяйки по този начин на САЩ повод, благоприятен фон, контекст и пространство за маневриране в усилията им за мобилизиране на американските съюзници, усилване на собственото влияние в региона и активно участие в преразпределянето на европейския петролно-газов пазар.

На второ място, речта на Джо Байдън във Варшава не произведе никаква новина. Всъщност, той повтори всички вече познати ни тези, плюс добавянето на някои рейгънистки идеологеми от 80-те години на миналия век, с чиято помощ администрацията на президента възнамерява да сглоби нова прозападна глобална коалиция, при това не само против Русия, но и против Китай.

На трето място, САЩ активно се включват в преразпределянето на петролно-газовия пазар. Плановете на Европейския съюз за диверсификация на газовите доставки до 2030 напълно устройват Вашингтон, който ще продължи да увеличава износа на втечнен шистов газ (LNG) в Европа през следващите 3-5 години, докато там не бъде доизградена съответната инфраструктура. Засега САЩ обещаха на европейците гарантирани доставки на 15 млрд. куб. м газ до края на настоящата 2022. Това не е много, но пък ясно очертава ролята им в бъдещите газови доставки в Европа.

На четвърто място, в ЕС се създава нов орган, който ще управлява покупките на природен газ. На практика, това е възраждане на идеята за Европейски енергиен съюз от 2014. То ще доведе до централизация на процеса на вноса на газ в Европа, който вече ще се контролира от Европейската комисия, т.е. до усилване на наднационалните структури в Съюза. От друга страна, засега не е ясно, как този нов механизъм ще се съгласува с националните енергийни интереси на другите страни и частните компании. При всички случаи обаче, тенденцията е налице.

На следващо място, петият пакет от санкции, който беше съгласуван между САЩ и ЕС представлява своеобразен "междинен вариант" между откровеното бездействиe (оказало се невъзможно на фона на посещението на Байдън) и пакета от радикални мерки, предлаган от Полша, Чехия и Словения в в рамките на техните т.нар. "10 точки", включително морска блокада, замразяване издаването на визи за всички руснаци и изключването на всички руски банки от системата SWIFT. В крайна сметка, беше решено просто да бъде разширен списъкът на персоналните санкции, както и списъкът на санкциите против военните предприятия на Руската Федерация (част от които вече са обект на санкции). Впрочем, Великобритания и САЩ въведоха и отделни ограничения, касаещи руските златно-валутни резерви.

На шесто място, посещението на Байдън в Полша целеше не толкова оказването на помощ на Украйна, колкото укрепването на двустранното партньорство между Варшава и Ващингтон. Както е известно, управляващата в Полша партия отдавна следва политика на тясно сътпрудничество със САЩ, разглеждайки го като алтернатива на френско-германския тандем в Европа. Тоест, онова, което започна при Тръмп, продължава и при Байдън, а войната в Украйна стимулира развитието на този процес. Нещо повече, на фона на кризата, провокирана от инвазията на Русия в Украйна, Полша получава възможност, благодарение на своята мега-активна роля в подкрепа на Киев, да реанимира преговорите със САЩ за разполагане на постоянна американска база на своя територия, американско участие в програмата за превъоръжаване на полската армия и дори да замете под килима въпросите, свързани с критиката срещу вътрешната политика на Варшава от страна на американските демократи, заради което отношенията между Полша и САЩ забуксуваха през 2021.

На седмо място, активизирането на САЩ по полското направление се диктува и от конкуренцията им с Великобритания, която още от първите дни на войната действаще особено активно и енергично за разширяване на собственото си военно присъствие и политическо влияние в Балтийско-Черноморския регион. Съединените щати не могат да си позволят да изостават, предоставяйки на Лондон инициативата в изграждането на проатлантическия алианс на основата на "дъгата на Триморието" в Европа, в който влизат проамерикански настроените страни членки на Европейския съюз

 

* Авторът е старши научен сътрудник в Украинския институт на бъдещето в Киев

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика