19
Чет, Май
26 Нови статии

Бъдещето на света се решава в Пекин

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Войната в Украйна е нещо много повече, отколкото просто преосмисляне на архитектурата на сигурност в Европа, съобразно желанията на руския президент Путин. Свидетели сме на експлозията на мащабна битка за власт на фона на прогнозирания отдавна колапс на глобалната хемегемония на САЩ.

В тази връзка, партньорството, което Китай и Русия договориха помежду си в Пекин в началото на февруари 2022, се оказва от фундаментално значение. Съвместното заявление на Си Дзинпин и Путин беше своеобразен манифест против прокарвания от Америка световен ред. И Украйна вероятно е само първия театър на епичното глобално противопоставяне, което ще реши съдбата на руско-китайския план за мултиполярна алтернатива на еднополюсната американска система.

Вероятно Пекин и Москва са разчитали да привлекат и Европа в грандиозния си проект за икономическа интеграция в самото сърце на азиатския континент, по който Русия и Китай усилено работят напоследък.

За разлика от западните демокрации, Китай и Русия не се вълнуват, какви модели на управление имат другите държави. От тази гледна точка, те са циници и прагматици. Евразийският икономически съюз (ЕАИС), инициативата "Един пояс, един път" (ЕПЕП), Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) и азиатското Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), както и подкрепата, която Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предоставя на всички тези многостранни и многопластови проекти, за първи път в историята формира мощен модел за консолидация на континентална Евразия.

Ако това се случи, ще означава тектонична промяна в сравнение със сегашния световен ред, т.е. ще станем свидетели на стратегическия провал, за който предупреждават всички големи англосаксонски геополитици на ХХ век - Халфорд Макиндер, Никълъс Спикмън и Збигнев Бжежински.

От друга страна обаче, недобре преценените последици от конфликта в Украйна разкриват две неочаквани възможности пред САЩ: да откъснат европейците от евразийския икономически модел и да се направи опит за прекъсване на китайско-руското партньорство.

Първата цел до голяма степен беше постигната и дори официално оформена на 24 март 2022, когато Байдън председателства срещите на върха на НАТО и ЕС.

Постигането на втората цел обаче изглежда много по-проблематично. Всъщност, тя би могла доста по-лесно да стане факт, ако през последните десетина години американската политика не правеше всичко възможно за да хвърли Русия в прегръдките на Китай, както и обратното. Въпреки това, докато по-слабото звено в руско-китайския дует изразходва ресурси във войната на изтощение в Украйна, екипът на Байдън се надява, че Пекин ще бъде принуден да ревизира партньорството си с Москва. И колкото по-дълго руснаците продължат да се сражават, толкова повече - поне според Вашингтон - нарастват шансовете Китай да преразгледа своя избор и разчетите си.

Поне засега обаче, САЩ не съумяват да откъснат Китай от Русия. Срещата в Рим между съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и китайския му колега Ян Дзиечъ, се оказа непродуктивна. Впрочем, същото може да се каже и за последния телефонен разговор между самия Байдън и Си Дзинпин. Точно обратното, китайският официоз Global Times не спира да призовава европейците да се измъкнат от опасната американска опека.

Същото се отнася и до опитите да бъде накарана цялата международно общност да застане като един зад санкциите срещу Русия. Всъщност, те бяха подкрепени само от "англосферата", ЕС, Япония, Южна Корея и Океания. Останалият свят изглежда по-скоро равнодушен.

Китайските лидери са съвършено наясно, че конфликтът с Русия е просто прелюдия преди далеч по-мащабния сблъсък с Китай, който и двете големи партии в САЩ определят като най-голямата заплаха през ХХІ век.

Тоест, меко казано, би било крайно нереалистично да очакваме, че Китай ще изостави Русия.

Истината е, че в момента всички са се вторачили в решенията, които взема Пекин. Вероятно това е първият случай, за последните двеста години, когато бъдещето на света се определя в една азиатска столица.

 

* Авторът е италиански дипломат от кариерата, бил е специален пратеник ни страната си в Сомалия, Австралия и ООН, както и посланик в Ирак, анализатор на The Middle East Eye

 

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика