23
Пон, Май
12 Нови статии

Протестите в Казахстан: четири ключови момента

Актуално
Typography

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Събитията в Казахстан се характеризират с няколко ключови момента, които са свързани както с вътрешната политика на страната, така и с външнополитическата конюнктура.

На първо място, протестите поне първоначално имаха чисто социално-икономически измерения. Впрочем, в постковидния свят ставаме свидетели на все повече такива потести и бунтове. Мнозина анализатори прогнозираха, че социалната радикализация и антиелитарните настроения ще се превърнат в основни тенденции през постпандемичния период. Хората вече излизат на улиците, водени не от някакви идеологически/ценностни убеждения или в подкрепа на един или друг политически лидер, а под влияние на "празните хладилници" и общото усещане за изолираност, несправедливост и потиснатост.

На второ място, протестните действия в Казахстан са мощен индикатор за това, колко сериозна е ситуацията в енергийната сфера. Резкият скок на цените на природния газ в света през есента на 2021 създаде условия, в които редица държави са принудени да повишават цените на електроенергията, тъй като купуват газа на все по-високи цени. Това директно засяга обиктновените граждани и предприятията. Тоест, в това отношение Казахстан не е уникален, поне според мен. Още повече, че властитет в страната дълго време поддържаха ниска цена на газа - всъщност тя бе една от най-ниските в целия регион.

На трето място, по-нататъшното политизиране на протеста (ако това се случи, разбира се) допълнително ще влоши отношенията между Запада и Русия и ще усили напрежението, на което сме свидетели през последните месеци, в навечерието на преговорите между Путин и Байдън.

Независимо от развитието на събитията, в Москва са убедени, че именно Западът се опитва да "подпали" периферия на Русия за да окаже натиск върху Путин и да го неутрализира за известно време, отвличайки го от случващото се в Украйна и Европа. А това само ще долее масло в огъня на противопоставянето, последиците от което могат - освен всичко друго - да се отразят и върху Източна Европа и, в частност, върху Украйна, тъй като Москва вероятно ще реши да повиши залозите.

На четвърто място, погледнато в глобален план, Казахстан е една от държавите, които придобиват огромно значение в съперничеството между САЩ и Китай, защото и двамата играчи имат много сериозни интереси в тази страна.

Централна Азия, Южна Азия и Индийският океан представляват най-важните логистични възли в глобалните планове на Китай за преструктуриране на световната инфраструктура и търговските маршрути.

Освен всичко друго, Казахстан играе ключова рола в архитектурата на сигурност в Централна Азия както за Руската Федерация, така и за Китай, особено предвид новата политическа реалност в Афганистан.

Тоест, ако ситуацията продължи да ескалира, тя неминуемо ще стане част от глобалната игра между Китай и САЩ, както вече се случи с Мианмар, Соломоновите острови, Австралия, Тайван, Афганистан, Северна Корея или Хонконг.

Честно казано, ако проектираме конкуренцията между големите сили върху събитията в Казахстан (макар че, поне според мен, е малко рано за това), може да се окаже, че случващото се в тази страна е по-тясно свързано с битката между САЩ и Китай, а не толкова с тази между Вашингтон и Москва.

При всички случаи "колективният Запад", както впрочем и новите източноевропейски "демокрации", не би трябвало да опитват да се намесват в събитията в Казахстан със съвети, как страната би могла да създаде успешна и ефективна демокрация.

В момента е особено интересно да се проследят действията и декларациите на САЩ и Китай във връзка с Казахстан. И американците, и китайците имат причини да не искат дестабилизирането на тази страна, затова реакцията им на случващото се там ще бъде поредния знак за това, как Вашингтон и Пекин се готвят да действат в случаи на кризи и навлизане на взаимното им противопоставяне в активна фаза.

 

* Авторът е научен сътрудник в UIF

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика