19
Сря, Ян
30 Нови статии

Белград отново си извоюва най-ниските в Европа цени за руския газ

Актуално
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В резултат от провелите се на 25 ноември 2021 в Сочи тричасови преговори между президентите на Сърбия Александър Вучич и Русия - Владимир Путин, Белград отново успя да постигне доставките на руски природен газ за страната да се осъществяват по най-ниските цени в Европа.

Както съобщи самият Вучич: "Договорихме невероятната цена от 270 долара за 1000 куб. м през следващите шест месеца, освен това се споразумяхме постепенно да увеличаваме обема на доставките и да преминем към гъвкава система за разплащане. Предполагам, че ще продължим да работим при тези условия и след изтичането на шестмесечния срок". Тоест, на фона на скока на цените на газа на световните пазари, Сърбия ще продължи да го купува на досегашните цени, което ще и позволи да спести около 300 млн.евро.

Според сръбския министър на икономиката Синиша Мали, това ще гарантира спокойна зима и стабилно бъдеще на страната. На свой ред, президентът Вучин отбеляза, че: "вече разполагаме с достатъчно електроенергия и газ".

Стана ясно също, че руската страна ще продължи да подкрепя Белград по въпроса за Косово, както и, че двамата президенти са обсъдили по-нататъшната реализация на мащабните железопътни проекти, реализиращи се в Сърбия с участието на руските държавни железници (РЖД Интернешънъл), които наскоро стартираха и изграждането на белградското метро. Двете страни възнамеряват да обсъдят по-нататъшното си сътрудничество по време на визитата на сръбския премиер Ана Бърнабич в Москва, през декември 2021, но най-вече - по време на посещението на руския президент Путин в Белград, което ще се осъществи в периода между май и септември 2022.

Както е известно, в момента Русия е единствения доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните две години получаваше по над 2 млрд. куб метра руски газ, през тръбопровода, преминаващ през територията на Украйна и Унгария, а в момента разчита най-вече на пуснатия в експлоатация на 1 януари 2021 газопровод "Балкански поток", като плановете са на първоначалния етап страната да получава по него около 4 млрд. куб. метра природен газ годишно.

 

* Център за анализи и прогнози в енергийната сфера