16
Съб, Окт
3 Нови статии

Според Будапеща украинските власти са на път да провокират гражданска война в Задкарпатието

Актуално
Typography

Както е известно, на 30 ноември 2020, украинската служба за сигурност (СБУ) извърши масови обиски и други силови действия в офисите на организациите на унгарската общност в Задкарпатска област, както и в дома на един от лидерите и, като на практика ги обвини, че извършват сепаратистка дейност.

Естествено, Будапеща реагира моментално, изпращайки официален протест до украинското Външно министерство и изтегляйки посланика си в Киев. С това обаче, нещата не приключиха - напротив, напрежението в двустранните отношения продължи да ескалира.

Според украинското издание "Європейська правда", европейските депутати от управляващата в Унгария партия "Фидес" смятат, че последното развитие на събитията в Задкарпатската област на Украйна, където живее значително унгарско малцинство, може да провокира там гражданска война. Това се посочва в публикуваната на 1 декември 2020 съвместна декларация на депутатите в Европейския парламент от "Фидес" и друга унгарска консервативна формация - Християндемократическата народна партия (KNDP).

В декларацията се посочва, че: "Украинските власти създават в Задкарпатска област ситуация на гражданска война. Смятаме това за позорно и категорично осъждаме използването на армията и силите за сигурност от страна на управляващите в Киев срещу лидерите и организациите на унгарската общност в Задкарпатието".

Действията на унгарските евродепутати са реакция на осъществяваните от украинските сили за сигурност обиски и репресии в областта. Унгарската страна смята, че въпросните действия са политически мотивирани и целят сплашването и оказването на натиск върху легалните организации на унгарското национално малцинство и силно напомнят "методите на сталинската тоталитарна система". Тя квалифицира тези действия като неприемливи за страна, претендираща, че спазва върховенството на правото.

Според евродепутатите: "Подобни събития са недопустими за държава като Украйна, която е асоциирана с ЕС и, която многократно е декларирала намерението си да се интегрира в Европейския съюз и НАТО. Ето защо ще поискаме Европейският парламент да включи това безпрецедентно нарушение в дневния ред на пленарното си заседание през декември".

Представителите на двете унгарски партии акцентирът върху факта, че украинското вече дълги години нарушава правата на унгарското малцинство в страната. В тази връзка те напомнят за приетите наскоро от правителството в Киев скандални закони "За образованието" и "За езика", посочвайки ги като пример за нарушаване правата на националните малцинства в Украйна, които "могат да имат сериозни последици". Впрочем, това се отнася не само за унгарското, но и за българското (което е най-голямо, след руското), румънското, полското и другите нациионални малцинства в страната.

*Център за мониторинг на демократичните процеси в Източна Европа