19
Сря, Ян
30 Нови статии

Въпреки натиска на Вашингтон, Берлин не е склонен да жертва “Северен поток 2”

Актуално
Typography

Както изглежда, немският бизнес не е склонен да жертва газопровода "Северен поток 2" заради инцидента с Алексей Навални. Подобен извод се налага от последното комюнике за медиите на Източния комитет на германската икономика (ОАОЕV).

Появата му беше предшествана от онлайн-брифинг с участието на представители на 25 водещи компании от Германия, както и на високопоставени служители на няколко руски министерства, начело с първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов. Не него председателят на ОАОЕV Оливер Хермес подчерта, че "именно в сегашните политически сложни времена Източният комитет смята за необходимо диалогът между Германия и Русия да продължи и в тази връзка поставяме в центъра на вниманието перспективите на бъдешото ни сътрудничество".

Хермес призова ЕС и Русия да използват съществуващите възможности за взаимодействие в такива сфери, като енергетиката, борбата с климатичните промени и развитието на цифровите технологии. В тази връзка, той специално акцентира върху голямото значение на проекта за "Северен поток 2", определяйки го като "европейски проект на бъдещето".

Председателят на ОАОЕV изрази твърдото си убеждение, че "ще успеем да освободим от въглищната и ядрената енергетика само с помощта на достъпния като цена руски природен газ. Вносът на "зелена енергия" от Русия в Германия следва да стане наша съвместна цел".

Впрочем, правителството на Германия също не демонстрира стремеж да ерозира икономическите отношения с Русия. Както заяви в тази връзка немският външен министър Хайко Маас: "Не бива да забравяме, че случилото се с Алексей Навални не променя законите на географията. И тъкмо затова то не може да промени принципната ни заинтересованост от поддържането на добри или поне разумни отношения с Москва". Според Маас: "Ние сме държава, която съществува благодарение на търговията и научния обмен. И дори само по тази причина искаме да поддържаме добри взаимоотношения с всичките си съседи, основани на ясни правила и взаимно уважение". Германският външен министър подчерта също, че през последните години Берлин е положил немалко усилия за да поддържа отношенията с руснаците: "Едва ли има колега, с който да съм се срещал по-често, отколкото със Сергей Лавров. Нашите две страни поддържат тесни връзки. Налице е реален обмен и на ниво гражданско общество - между студентите, учените, дейците на изкуството, или в икономическата сфера. Ние открито декларираме привързаността си към нашите ценности: върховенството на правото, демокрацията, човешките права и световния ред, основан на правила, а не на правото на по-силния. Убедени сме, че те създават най-добрите предпоставки за мирно съвместно съществуване".

Маас посочи, че "Русия следва да реши какви взаимоотношения иска да поддържа с нас и другите си западни съседи в Европа. Както и, какъв обществен модел иска да следва. Очевидно е, че със своите действия руснаците могат сами да определят тези взаимоотношения".

Тук е мястото да напомня, че руските кораби се готвят да възобновят строителството на "Северен поток 2". В момента тръбополагащият кораб "Академик Черский" и помощните кораби на руската "Морска спасителна служба" осъществяват изпитания в зоната между балтийските пристанища Клайпеда и Калининград.

Междувременно германският информационен портал Telepolis цитира източник от Министерството на икономиката и енергетиката в Берлин, според който правителството на страната не разглежда възможността за спиране на проекта "Северен поток 2" (1). То нито анализира правните възможности за прекратяване изграждането на газопровода, нито пък евентуалните претенции за компенсации на вредите, които могат да възникнат в резултат от това. Цитирайки Министерството на икономиката и енергетиката, Telepolis подчертава, че "за федералното правителство това са чисто хипотетични въпроси, които то не коментира". Впрочем от министерството уточняват, че изграждането на газопровода е почти приключило, а пунктът за приемане на руския газ в Лубмин вече е въведен в екплоатация.

В тази връзка, от Telepolis посочват, че германското Министерство на икономиката и енергетиката за първи път толкова ясно се обявява против прекратяването на проекта "Северен поток 2". Досега министър Петер Алтмайер правеше доста обтекаеми коментари пред различни издания, като Handelsblatt например, акцентирайки върху това, че подобни обекти се изграждат за десетилетия напред и няма смисъл да се обсъждат на всеки няколко месеца.

По повод обявената от Telepolis позиция на министерството, шефът на комисията за икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст заяви, че "сега дискусиите следва най-сетне да се върнат към реалния проблем: как успешно да се защитим от санкционните заплахи от страна на САЩ".

В тази връзка ще напомня, че след историята с отравянето на Навални, в Германия стартираха ожесточени политически дискусии относно съдбата на "Северен поток 2", който е завършен на 94%. Както е известно, заплахите от санкциите на САЩ накараха германския Съюз 90/Зелените да подкрепи Вашингтон, обявявайки се против завършването на проекта „Северен поток 2”. Парадоксалното в случая обаче е, че по този начин немските „зелени” на практика застават против т.нар. „Зелена сделка”, чиято реализация ще бъде много по-трудна без руския природен газ, който трябва да постъпва по „Северен поток 2”, заменяйки „неекологичните” енергоносители и, на първо място, въглищата. В случая американският шистов газ не може да изиграе тази роля, включително и, защото сривът в цените на петрола, гигантските задължения и липсата на финансиране, на фона на кризата с коронавируса, провокира лавина от фалити в шистовата индустрия на САЩ.

Впрочем дебатите в Германия бяха стимулирани и от откровено антируската реторика на Полша и Украйна по въпроса. В резултат от това се създаде усещането, че в Берлин са спрели да демонстрират открита подкрепа за проекта за балтийския газопровод, а някои анализатори дори не изключваха, че той може да бъде спрян. Сега на тези спекулации се слага край.

Позицията на официален Берлин е много важна и за държавите от Югоизточна Европа и най-вече за онези, които са ангажирани с изграждането на газопровода „Балкански поток”, т.е. на първо място – за България. Най-малкото, защото ако САЩ успеят да спрят „Северен поток 2”, вече нищо няма да може да ги спре да сторят същото и по отношение на продължението на „Турски поток” през наша територия.

 

Бележки:

 

  1. https://www.heise.de/tp/features/Bundesregierung-schliesst-Baustopp-fuer-Nord-Stream-2-aus-4928486.html

 

* Център за анализи и прогнози в енергийната сфера