20
Пет, Май
11 Нови статии

Очакваното разширяване на американското военно присъствие в България изисква предварителното решаване на редица проблеми

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В края на юли 2020 САЩ изнесоха някои подробности във връзка с изтеглянето на част от американските войски, разположени в Германия. Страната ще напуснат 11,9 хил. военни, с което общият брой на американските военнослужещи там ще намалее до 24 хиляди.

Според държавния секретар по отбраната Марк Еспър обаче, само 6,4 хиляди от тях ще се върнат в родината, а останалите 5,6 хиляди ще бъдат прехвърлени в други европейски държави. При това голяма част от изтеглените в Америка части по-късно отново ще бъдат разполагани в Европа на ротационен принцип в "по-важни от Германия райони", като Черноморския регион например.

В тази връзка ще напомня, че САЩ планират да осъществят предна ротация в Полша на основния елемент (rotating forward the lead element) на наскоро създадения щаб на V корпус на американските сухопътни войски (във Форт Нокс, щат Кентъки), след като Варшава и Вашингтон подпищат споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната, включващо и клауза за разпределяне на отговорността, както беше обещано по-рано от президентите Тръмп и Дуда.

Междувременно, в края на август 2020, САЩ започнаха прехвърлянето в Румъния на своите ракетни комплекси Patriot. Въпреки отправените преди това предупреждения от руска страна, че разполагането на комплексите Patriot в Европа ще бъде последвано от твърд отговор, Вашингон чевидно е решил да върви до край и обяви, че изпраща своите системи за ПРО в северната ни съседка. Предвид факта, че тези комплекси могат да бъдат използвани за нанасяне на удари с тактически ракети на големи разстояния, Русия действително се чувства сериозно застрашена и просто няма как да не реагира.

По данни на Центъра за анализи на глобалната търговия с оръжие, комплексите Patriot са изпратени в Националния учебен център за противовъздушна отбрана "Генерал Йон Бунеску" в Капу Мидия, където ще бъде осъществена стандартната процедура по приемането им. Очаква се тя да приключи през втората половина на октомври, след което ще стартира и подготовката на личния състав на 74-ти румънски зенитно-ракетен полк, като тя ще продължи през цялата 2021 под ръководството на инструктори от американските ВВС.

Според експертите, сред ответните мерки на руснаците ще бъде разпологането на руска територия на допълнителни средства за противъздушна и противоракетна отбрана, на тактически, а вероятно и на стратегически ракетни комплекси, както и на комплекси за радиолокационно потискане, което не просто ще нивелира напълно възможностите на новите румънско-американски средства за ПРО, но ще превърне Румъния, а вероятно и България, в мишена на възможен унищожителен руски контраудар, който - както вече посочих по-горе - при определени обстоятелство може  да бъде нанесен и със стратегически ракети.

Впрочем, според Agerpres, в началото на август 2020, в Букурещ, са се провели американско-румънски преговори за разпологане на територията на страната на допълнителен американски военен контингент. От румънска страна, в преговорите е участвал министърът на отбраната Николае Чуке и началникът на Щаба на отбраната генерал Даниел Петреску, а от американска - началник щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил и командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи. Според Маконвил, Съединените щати възнамеряват да разположат в Румъния допълнителни сили на ротационна основа. В тази връзка двете страни са обсъдили броя на американските военни, които ще бъдат изпратени в страната, както и местата на дислокацията им. В същото време не бяха съобщени конкретни данни за този брой. В тази връзка Маконвил подчерта, че: "в съответствие със скорошното заявление на държавния секретар по отбраната Марк Еспър, възнамеряваме да разположим повече сили на ротационна основа в региона на Черно море и, в частност, в Румъния".

На свой ред, генерал Петреску акцентира върху факта, че Румъния продължава да отделя сериозни средства за своята отбрана и отбеляза: "подкрепяме развитието на инфраструктурата, необходима за разполагането на американските и съюзни войски, както и получаването на военни подкрепления. За целта ще разчитаме както на средства от националните фондове, така и от общите фондове на НАТО или фондовете на Европейската инициатива за сдържане".

Повечето анализатори смятат, че освен в Румъния, предстои разполагането на допълнителни американски части и на територията на България. В тази връзка ще напомня, че в края на август 2020, на учебния военен полигон "Ново село", който на практика представлява база на армията на САЩ, се проведе среща между началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началник щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил. В краткото официано съобщение по този повод се казва, че, двамата са обсъждали "въпроси, свързани с подготовката на българските и американските военнослужещи, както и с отражението на кризата от COVID 19 върху нейния интензитет", а също "използването на съвместните съоръжения и тяхното развитие и модернизация в бъдеще, както и перспективите за сътрудничество между сухопътните войски на двете страни". Показателно е, че в срещата е участвала посланик Херо Мустафа, посланикът по външнополитически въпроси и съветник на генерал Макконвил Лаура Доу, командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи и командирът на 21-во командване по поддръжката генерал Кристофър Мохан. От българска страна пък е участвал командирът на Сухопътните войски генерал Михаил Попов

Твърди се, че една от базите, където ще бъдат настанени новите американски сили, е именно Ново Село. В тази връзка обаче възниква въпросът, дали правителството ни ще успее преди това да реши някои свързани с американското присъствие там проблеми. По-долу ще се спра на някои от тях.

Както е извество, през юни 2020 беше взето решение 38 обшински язовира на територията на Сливенска област да бъдат предоставени безвъзмездно на държавата за стопанисване и управление. Решенията тези язовири да бъдат дарени на държавата са взети от общинските съвети. 30 от язовирите са в община Нова Загора, 7 – в община Сливен и 1 – в община Котел. Един от водоемите обаче представлява особен случай. Язовир „Калън дере“ се намира в база „Ново село“. Общината в Котел като собственик е задължена да го поддържа, но изпитва затруднения заради специалния статут на територията на базата. От друга страна, не може да черпи права като собственик, защото е невъзможно да го отдава на концесия и да получава дивиденти. Язовирът има акт за собственост, но имотът не е отразен нито в карта на възстановената собственост, нито в кадастрална карта. В тази връзка областният управител заяви, че ще се обърне към министъра на отбраната за съдействие при разрешаването на този казус (1).

Ще припомня, че след като през април 2015 трима български народни представители – Петър Славов, Христо Гаджев  и Илиан Тодоров, присъстваха на съвместно учение между български, американски и румънски военни на полигона в „Ново село”, Тодоров, който по онова време беше депутат от "Атака", а днес е областен управител на Софийска област, коментира следното пред агенция  ПИК: „В крайна сметка всички неща, които видяхме там – спални отделения, спортни зали, фитнеси и театри – са създадени за американската армия, те не са създадени за българи. Просто американците живеят там. Има български военнослужещи, които се изпращат за период от две седмици от Министерството на отбраната. Останах със същите впечатления, които съм изразявал и по-рано – че е абсолютно недопустимо една от най-богатите и мощни във военен аспект държави в света да не плаща наем за ползваните бази в България… Абсурдно е да не се плаща наем при положение, че САЩ харчат по 10 млрд. долара на година, според данни на Департамента за отбрана на САЩ, за военни бази извън територията на САЩ. Плащат наеми в Германия, във Великобритания, в Италия, в Белгия, къде ли не. Само не плащат в най-бедната държава на ЕС.... Питах хората в близкото село Мокрен дали има инвестиции в инфраструктурата и какво се случва с работните места. Искам да ви кажа, че всички, с които разговарях, казват, че всичко, което са направили за 10 години, е, че са боядисали училището… Никакви работни места. Даже един човек ми каза, че имало българи, които работели на строителните обекти в базата, и български фирми, на които не било платено. Чуваме много лъжи, че покрай американските бази живвал и българският бизнес, което е абсолютна лъжа. Мога да ви кажа, че дори водата в тази база се внася от Латвия. В България нямаме ли минерална вода, че трябва да се внася от Латвия?” (2),

През юни 2015 пак Тодоров заяви по време на парламентарен блиц контрол, че 25 български фирми, които са изграждали сгради в американската база „Ново село“, не са си получили парите от САЩ. Според него, "въпросните дружества имат да получават от американците 3,3 млн. евро за извършени дейности". В тази връзка той предостави на премиера Борисов списък с въпросните фирми. (3)

Логично е всички подобни проблеми да бъда изчистени и да бъдат утвърдени стриктни правила за пребиваването на американските части на територията на базата/полигона "Ново село", както и на другите възможни места, където ще бъдат дислоцирани американците, още преди пристигането им в България.

 

Бележки:

 

1.. http://m.focus-news.net/?action=news&id=2780727

  1. https://slivensega.wordpress.com/2015/04/20/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82/
  2. https://slivensega.wordpress.com/2015/06/09/%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-33-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/

 

*Център за мониторинг и превенция на конфликтите

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика