29
Нед, Май
10 Нови статии

(Не)възможната конкуренция между ОМV и Газпром на Балканите

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В последно време австрийската компания ОМV се активизира в зоната на Черно море с цел да създаде там собствен мощен източник на природен газ, благодарение на който в дългосрочна перспектива да може да се конкуриря с руския газов транзит в Източна и Централна Европа.

Въпреки рекордния спад в цените на природния газ и излишъка му в Европа (поне за момента), през 2020 ОМV се ориентира към увеличаване на активите си в зоната на Черно море. През юни например, българското правителство разреши на испанската компания Repsol да се оттегли от проучванията за петрол и газ в блока "Хан Аспарух", като прехвърли дела си на двамата други участници в проекта - френската Total и австрийската ОМV. По този начин, чрез контролираната от нея румънска компания OMV Petrom, австрийският дял в проекта нарасна до 47,9% (останалите 52,1% са на Total).

 

 

В Грузия, OMV спечели търга за получаване на лиценз за проучване на Блок ІІ в Черно море. Според грузинския министър на икономиката Натия Турнава, в блока с площ пет хиляди квадратни километна, австрийската компания ще осъществи сеизмично проучване, след което ще стартира и проучвателни сондажи.

 

Според шефа на OMV Petroм, отговарящ за добивите, Петер Зейлингер, компанията разширява присъствието си в региона, като придобивките и в Грузия и България са естествен процес, предвид съществуващото портфолио на ОМV в Черно море. В случая, той имаше предвид най-вече активите и в румънския сектор. В Грузия тепърва следва да бъде извършено проучване на Блок ІІ, а в България вече бяха осъществени три сондажа, като при единия беше открит петрол, но предполагаеми запаси не бяха съобщени. Смята се обаче, че запасите от природен газ в блока "Хан Аспарух" са около 100 млрд. куб. м. Затова пък, в румънската зона на Черно море, в блока "Нептун", австрийската компания, съвместно с американската Exxon Mobil, вече откри едно газово находище - "Домино", чиито запаси са 84 млрд. куб. м. Прогнозната оценка на общите запаси от природен газ в румънския участък е 200 млрд. куб м

 

Планира се, че годишният добив в блок "Нептун" ще достигне над 6 млрд. куб. м, като по-голямата част от този добив ще се изнася от Румъния. В тази връзка, американската Exon Mobil вече подписа с Будапеща меморандум за стратегическо партньорство, според което Унгария ше може да получава от черноморските находища до 4,4 млрд. куб. м газ годишно.

На свой ред, Булгартрансгаз планира, че природният газ от румънските и български находища в Черно море ще постъпва и в нашия газов хъб "Балкан", включвайки тези източници в своята програма за развитие на газовата борса.

Засега обаче, всичко това са само планове. Както е известно, през 2018 румънският парламент прие закон, който ограничава износа и увеличава данъчното облагане на петролногазовите компании. В резултат от това австрийците и американците отложиха приемането на инвестиционно решение, разчитайки, че нещата ще се променят след евентуалната смяна на сегашните управляващи в Букурещ.

Както се посочва в отчетния доклад на OMV Petrom за второто тримесечие на 2020: "Продължаваме да вярваме, че стратегическият проект "Нептун" ще бъде реализиран. Оканчателното инвестиционно решение зависи от редица ключови предпоставки, включително закона за офшорните зони, по който не се очертава прогрес. Ако се съди по официалните изявления, съответното румънско законодателство ще се промени едва след парламентарните избори".

ОМV е най-голямата петролногазова компания в Централна Европа и основната в Австрия. Всяка година тя купува над 12 млрд. куб. м газ за нуждите на страната, както и за продажба на газовия хъб в Баумгартен и отдавна поддържа партньорски отношения с руския гигант Газпром, включително при изграждането на тръбопровода "Северен поток 2".

Между другото, забавянето на газовите доставки от находищата в Черно море се отразява крайно негативно и върху реализацията на проекта за  газопровода България-Румъния-Унгария-Австрия (BRUA). Но конференцията Focus Energetic говорителят на румънския енергиен регулатор ANRE Мария Маничута заяви: "макар да се надяваме, че BRUA ще бъде завършен през настоящата година, докато не решим въпроса за газовия добив в Черно море, не знам, какво можем да транспортираме по него". Според нея, първият етап от газопровода ще струва 479 млн. евро и ще позволи доставката на едва 1,75 млрд. куб. м газ. Чак след пълното завършване на проекта газовите доставки по тръбопровода биха могли да достигнат 4,4 млрд. куб. м годишно. Очевидно е обаче, че в момента той не представлява никаква сериозна конкуренция на руския газов транзит, включително на тръбопровода "Балкански поток", който ще преминава през България.Междувременно, както заяви наскоро министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турме, визирайки проекта BRUA: "ЕС рискува да пропилее 29 млрд. евро за реализацията на предимно ненужни газови проекти като този". Което поставя под въпрос и амбициите на ОМV (както и тези на Exxon Mobil) да се конкурира с руските си партньори в региона.

 

* Център за анализи и прогнози в енергийната сфера

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика