29
Чет, Окт
5 New Articles

Кризата в Молдова и активизацията на прорумънската опозиция

Актуално
Typography

Както е известно, след приемането на поправките в държавния бюджет на Молдова в началото на юли, срещу които гласува опозицията, нейните представители, в лицето на прорумънските "Партия на действието и солидарността" (PAS) на бившия премиер Мая Санду и "Достойнство и истина" (DA) на кмета на Кишинеу Андрей Нъстасе, заявиха, че подготвят вот на недоверие към правителството на премиера Йон Кику.

Няколко дни по-късно (на 13 юли) обаче, Кику обяви, че "Както изглежда, епопеята с поемането на отговорност от страна на правителството за внасяне на поправки в бюджета най-сетне приключи. Никой не е внесъл вот на недоверие. Затова оттук нататък следва подписването на проектите в парламента и изпращането им на президента за одобрение. Ще видим как ще се развият нещата, но силно се надяваме, че тези проекти ще влязат в сила и ще бъдат реализирани, а политическите битки няма да засегнат интересите на гражданите".

Впрочем, президентът на Молдова Игор Додон утвърди приетите от парламента законопроекти още на същия ден. Става дума за поправки към Закона за единната система за заплащане на труда в бюджетния сектор, Закона за бюджета на държавното социално осигурявен и Закона за фондовете за задължително здравно осигуряване за 2020. Според Додон, в резултат от това заплатите на медиците в страната ще започнат плавно да се повишават с по 30% месечно, като повишението в крайна сметка ще достигне 100%. Пенсионерите пък ще получат еднократна помощ от държавата в размер на 700 леи. Освен това, подкрепа ще получат и предприемачите и фермерите, пострадали от кризата и сушата.

Въпреки това обаче, опозицията не е склонна да признае поражението си и продължава да заплашва управляващите с вот на недоверие. Според зам. председателя на DA Александър Слусар "Текстът на предложението за такъв вот вече е готов, но ще го внесем само, ако го подкрепят и депутатите от PAS". Само че от партията на Мая Санду засега не бързат да застанат зад идеята на колегите си от опозиционния блок ACUM (който разполага с общо 26 депутати в 101-членния парламент на страната)

Според депутата от управлящата Социалистическа партия на Молдова (PSRM) Гаик Вартанян, "Внасянето на вот на недоверие на правителството е безмислено, поне докато разполагаме с мнозинство в парламента от 50 депутати плюс независимия депутат Олейник, които подкрепят нашите инициативи. Самият премиер пък би подал оставка само за да бъдат проведени извънредни избори".
На фона на сериозните икономически проблеми, с които се сблъсква най-бедната държава в Еврора и които допълнително се задълбочиха в резултат от пандемията от коронавирус, мнозина си задават въпроса, защо опозицията допълнително се опитва да дестабилизира ситуацията в страната и да нагнетява изкуствено напрежение в обществото.

Въпреки очакванията, че т.нар. "проевропейски" (а всъщност "прорумънски") сили в Молдова не биха искали да повторят "украинския сценарий", партиите на Мая Санду и Андрей Нъстасе продължават, дори в сегашния период на пандемия и икономическа криза, да настояват пред Европейския съюз да не оказва финансова помощ на правителството на Йон Кику, което се подкрепя от президента на страната Игор Додон. Както е известно, преди това тези партии блокираха в Конституционния съд на страната решението за получаване на икономическа помощ от Русия в размер на 200 млн. евро. Възможно е те да очакват, че поради влошената икономическа ситуация (за което, кой знае защо, обвиняват Москва) хората ще излязат на улицата за да свалят правителството по "украинския сценарий" и така ще ги върнат на власт. Именно украинският пример обаче ясно демонстрира, че националната икономика лесно може да бъде срината, но за възстановяването и ще е необходимо продължително време, ако то въобще се окаже възможно.

Както можеше да се очаква, тези дестабилиращи действия на опозицията се подкрепят и от нейните покровители и спонсори от Букурещ, които не са се отказали от проекта си за създаване на "Велика Румъния", чрез обединяването с Молдова (т.е. чрез нейното "поглъщане"), за което призовават и лидерите на блока ACUM. Сред доказателствата за това е инициативата на румънския депутат (и зам. председател на молдовската прорумънска Партия на националното единство, чиито почетен председател е бившият румънски президент Траян Басеску) Константин Кодряну, който изпрати искане в Националния орган по гражданството към Министерство на правосъдието в Букурещ да отнеме румънското граждаство но молдовския премиер Йон Кику, защото "той не е достоен за него". Подобна процедура обаче, не може да бъде задвижена по-рано от началото на 2021. Всъщност, истинската причина за инициативата на Кодряну е, че в отговор на критиките на румънския евродепутат Зигфрид Мурешан, че Молдова не се справя нито с пандемията от коронавирус, нито с корупцията, молдовския премиер го посъветва да обърне внимание, че в Румъния ситуацията в тези сфери е още по-лоша.

Естествено, това предизвика голям скандал в Букурещ, тъй като през последните трийсетина години никой в Молдова не бе си позволявал да реагира толкова остро на поученията от съседна Румъния. Самия Йон Кику пък обясни, че е получил румънско гражданство преди двайсет години, тъй като " дълго време се занимавах активно с бизнес, включително и Румъния. От тази гледна точка европейското гражданство даваше доста възможности и се възползвах от това. Уважавам румънската държава, но не по-малко уважавам държавата Молдова, защото това е родината ми".

Тази позиция за Кику получи пълната подкрепа на PSRM. Партията излезе със специално съобщение за медиите в което се подчертава, че "за първи път през последните десет години някой си позволява да се противопостави на румънски и европейски чиновник, което само по себе си е забележително... Румънските политици са свикнали, че в Молдова всички ги гледат в устата и повтарят всяка тяхна дума и действие и безпрекословно изпълняват всичките им капризи. Което пък доведе до това, че румънците вече не смятат за нужно да демонстрират дори елементарно уважение към Република Молдова, презрително наричайки я Бесарабия".

 

* Център за мониторинг на демократичните процеси