29
Чет, Окт
5 New Articles

Какво се крие зад американската атака срещу WADA?

Актуално
Typography

Както посочват Александър Куули и Даниел Нексън в статията си „Краят на американската хегемония”, публикувана във „Форийн афеърс” в края на юли: „Въпреки че времето на доминацията на САЩ в един еднополюсен свят вече е отминало и няма да се върне, във Вашингтон изглежда още не са го разбрали” (1). Истината е, че в момента Америка действа така, сякаш иска преди да загуби окончателно позициите си, да срине тотално всички международни институции и договорености от предишния период.

Ще припомня само, че през последните години САЩ излязоха от редица икономически споразумения, денонсираха ключови договори в сферата на контрола на въоръженията, прекратиха плащанията си в Световната здравна организация и дори периодично заплашват, че могат да прекратят „да издържат” НАТО.

Сходна е и ситуацията в сферата на спорта. През май 2020 например, т.нар Служба за национална политика за антидопингов контрол на САЩ (ONDCP) предложи на Конгреса да бъдат спрени всички плащания към Световната антидопингова агенция (WADA) заради „нейната неефективна борба срещу използването на допинг от спортистите, включително от тези в Русия”. Освено това, според американците, разпределянето на ръководните длъжности в комитетите и комисиите на WADA следва да бъде пропорционално на финансовите вноски на съответните държави. Те настояват също от тези длъжности да бъдат отстранени всички представители на Международния олимпийски комитет и различните международни спортни федерации.

Ако това предложение се реализира, агенцията рискува да загуби 14,5% от средствата в бюджета си. В отговор, ръководството на WADA обвини ONDCP, че докладът и се основава на очевидно необективни данни. Според агенцията: „Спортистите, които се състезават с атлетите от САЩ, са от целия свят. Така че американските спортисти следва да спазват същите стриктни пранила, както и всички останали. А за да се гарантира това, в ръководстото на WADA следва да има представители на различни държави. Предложението ръководните длъжности в агенцията да се разпределят според вноската на съответната страна, няма смисъл, защото в такъв случай повечето държави ще загубят възможността да имат свои представители в нащия изпълнителен комитет. А това няма да е от полза за световния спорт. В тази връзка, нека се запитаме, дали самите американци биха подкрепили идеята в Конгреса да бъдат представени само най-богатите щати на САЩ?”.

Тук е мястото да напомня, че от доста време насам, американските спортисти се ползват с привилегирован статут пред WADA, където обикновено гледат през пръсти на многобройните случаи с употреба на допинг сред тях. Ето само няколко примери за това:

  • Американските лекоатлети Джариън Лоусън и Аджий Уилсън дадоха положителен допингов тест, показващ наличието на стероиди в кръвта им. Количеството им обаче беше обявено за „малко”, а те самите обясниха, че са яли прекалено много месо и в крайна сметка бяха оправдани.
  • Американската плувкиня Медисън Кокс беше хваната в употреба на допинг и дисквалифицирана за две години. После обаче, наказанието и беше намалено до само 6 месеца, а след като тя заяви, че допингът е попаднал в организма и от водата от водопровода, беше напълно оправдана.
  • В кръвта на американския бегач и олимпийски шампион в щафетата 4х400 м Гил Робъртс беше открито забраненото лекарствено средство пробенецид. Той обаче заяви, че то е попаднало у него след контакт с преятелката му, която пък го е ползвала по предписание на някакъв индийски природолечител и това се оказа достатъчно за да бъде оправдан.
  • Американската боксьорко Вирджиния Фукс също даде положителна допинг проба, но и тя не получи наказание след обяснението си, че това се дължи на секс с партньора и, ползвал забранените субстанции.
  • С чисто юридически хватки беше оправдан и нарушилият антидопинговите правила американски лекоатлет Кристиян Коулмън, пропуснал три допингови теста през 2019.

Подобно благосклонно отношение очевидно контрастира със суровите санкции, налагани от WADA на спортисти от други държави и техните федерация, като Русия например, но също и България.

Всъщност, истината е, че основната причина за тази внезапна американска атака срещу WADA  са изразените от агенцията съмнения във връзка с т.нар. "Закон Родченков", който позволява на властите на САЩ да глобяват и санкционират всички спортисти за употребата на допинг и поражда риска десетки чуждестранни спортисти, включително и български, да се окажат в американски затвори. Според WADA, този американски закон противоречи на Световния антидопингов кодекс, освен това агенцията поиска да осъщстви мониторинг върху работата на Американската антидопингова агенция (USADA), тъй като през последните години, както вече споменах по-горе, редица спортисти от САЩ доста често бяха уличавани в употреба на допинг. На всичкото отгоре WADA отказа да се отчита пред американския Конгрес, както настояват от Вашингтон.

Твърде е вероятно атаките на САЩ срещу WADA и усилията дейността на тази организация да бъде поставена под контрола на Вашингтон да ескалират с наближаването на поредната лятна олимпиада в Токио, която трябваше да се проведе тази година, но заради пандемията от коронавирус беше отложена за 2021. Налице са достатъчно основания да прогнозираме обаче, че тази нарастваща американска арогантност в спортната сфера ще постигне по-скоро обратен ефект и само ще стимулира противопоставянето на останалите спортни нации срещу САЩ.

При всички случаи , днес WADA e подложена на критики от най-различни посоки. В Русия и България например смятат, че агенцията се държи прекалено сурово с техните спортисти. В САЩ пък настояват за още по-решителни мерки срещу конкурентите си в спорта, разчитайки обаче, че благосклонното отношение към собствените им спортисти ще се запази. На свой ред, WADA се опитва да намери компромисен вариант, който при това да не навреди на статута и. Това е и една от причините САЩ да предприемат сегашния си финансов шантаж срещу агенцията. И сега основният въпрос е, дали тя ще устои на този натиск или окончателно ще се превърне в инструмент на американската (гео)политика.

 

Бележки:

  1. https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2020-06-09/how-hegemony-ends

*Център за мониторинг и превенция на конфликтите