14
Пон, Юни
3 New Articles

САЩ дори не осъзнават, колко рискуват, конфронтирайки се с Москва

Актуално
Typography

Основната динамика на международната ситуация е свързана с относителното отслабване на САЩ и стремежа на Америка на всяка цена и с всички възможни средства за съхрани глобалната си доминация. При това, според Вашингтон, заплахата срещу нея идва най-вече от възходящия център на влияние – Русия.

Със самия факт на своето съществуване, както и заради наличието на мощния си ядрен потенциал, Руската Федерация представлява заплаха за глобалната доминация на САЩ. В света виждат, че САЩ все повече започват да приличат на книжен тигър, т.е. те все още могат да причинят сериозни неприятности, но със сигурност не им е по възможностите да поставят руснаците на колене.

Вашингтон се опитва да разговаря с Москва на езика на санкциите и ултиматумите, но ако това наистина е политиката на Съединените щати, с тях просто няма смисъл да се обсъждат каквито и да било въпроси, докато не сменят сегашната си тоналност с такава, която би позволила да водят реални преговори.

Американският политически елит свято вярва, че Русия традиционно е била управлявана и продължава да се управлява от олигарси, които определят и нейното поведение на международната сцена. А също, че САЩ трябва да се възползват от това, както го сториха непосредствено след краха на СССР. Нищо не може да убеди представителите на американския елит, че стратегията, която следват – а именно, че нарастващият икономически натиск върху Русия ще удари по приходите на олигарсите и ще провокира смяна на властта в Москва, е дълбоко погрешна.

Истината е, че САЩ се оказаха в тежка военно-стратегическа ситуация. Цялата им стратегия се градеше на това, че американският флот разполага с огромно предимство в Световния океан, включително по отношение на ракетното въоръжение. Затова те разработиха стратегия за нанасяне на глобален светкавичен удар срещу Русия. Само че се случи нещо, което въобще не очакваха. Оказа се, че руснаците вече произвеждат ракети „Калибър”, които имат дори по-високи показатели и по-голяма разрушителна мощ от американските „Томахоук”. А появата на най-новите руски системи „Авангард”, „Сармат” и „Посейдон” буквално вцепени стратезите във Вашингтон.

Истината е, че САЩ дори не осъзнават, какво ги чака, ако продължат да действат както досега. А когато го разберат, ще бъде вече късно – ракетната им мощ може да се превърне в прах и пепел още преди да са успели да мигнат. Всеки американски удар срещу Русия ще бъде последван от ответен унищожителен удар най-вече по територията на самите Съединените щати. Впрочем, единственото, които може да спре американците е именно наличието на подобна мащабна заплаха. Лично аз силно се съмнявам, че американците биха дръзнали да започнат подобна война, защото се боят от нея, страхуват се, че тя ще сбъдне най-страшните им кошмари.

Съединените щати все още се опитват да действат твърдо и напористо. Така се опитаха да действат срещу Северна Корея, но не постигнаха нищо. Подобна тактика възприеха и по отношение на Китай, но резултатът беше същия. Пак по този нагъл начин се опитват да разговарят и с Русия, само че и това няма да доведе до нищо. Американците могат да лъжат колкото си искат останалите, но те самите са наясно, че всичко това са лъжи. Те много добре знаят и, че не съществува никаква заплаха от страна на Русия. Става дума за евтина и цинична игра, която води Вашингтон. Когато обаче, американците най-сетне се убедят, че няма да могат да пречупят Русия, те ще бъдат принудени да търсят споразумение с нея. И едва ли ще се наложи да чакаме дълго, преди това да стане факт.

*Авторът е бивш израелски дипломат и ръководител на службата за специални операции „Натив”. Участник във „Войната на Съдния ден” срещу Египет през 1973.