31
Съб, Юли
1 New Articles

След пандемията Германия трябва да се обърне на Изток

Актуално
Typography

След края на пандемията от коронdвирус Европейският съюз няма да бъде същия. Ще му се наложи да преосмисли себе си или да загине. Затова е важно, на първо място, да бъде осъществена реформа на еврозоната, Съюзът да се освободи от американския диктат, да бъдат изградени мирни отношения с Русия, а също да се върнем към стриктното спазване на принципа за върховенство на правото, отхвърляйки авторитарните тенденции, очертали се в хода на извънредните мерки за борба с пандемията.

В световната икономика и геополитика се осъществяват дълбоки промени, чиято причина не е пандемията: тя само ги ускори. След Втората световна война САЩ се превърнаха във водещата свръхдържава на планетата, като запазиха тази позиция до 2000-та. Никой, включително и Съветският съюз, не беше в състояние сериозно да оспори този техен статут.

Превъзходството на американците се базираше на островното положение на страната, както и на нейната икономическа мощ, но от 70-те години на ХХ век насам, те започнаха да прехвърлят своите производствени мощности в Азия.

В резултат от това САЩ се сдобиха със сериозен конкурент в лицето на Китай, защото икономическата мощ, води и до ръст на политическото влияние. Днес Белият дом прави всичко възможно за да ограничи китайската експанзия. И този конфликт може да доведе до ново разделяне на света на западен и източен блок. За Европейския съюз и особено за силно зависимата от износа Германия това ще се окаже голям проблем.

От икономическа гледна точка, ЕС би могъл за запази своята независимост и да си осигури собствено място в клуба на свръхдържавите, защото никъде другаде в света средният бизнес не е толкова добре развит, както в рамките на Съюза. В същото време обаче, в момента еврото се е превърнало в своеобразен воденичен камък на врата на евроепейците, който ги тласка към дъното. Това обаче не означава, че ЕС следва напълно да се откаже от него. То е необходимо на Съюза за да съхрани финансовия си суверенитет по отношение на САЩ, защото Вашиингтон постоянно използва долара за да прокарва собствените си икономически и геополитически интереси. От друга страна, системата от паралелни национални валути би позволило на държавите членки на ЕС от Южна Европа отново да продават стоките си на конкурентоспособни цени. За страните от Северна Европа пък, това би послужило като стимул за иновации и, съответно, ще доведе до ръст на производството.

Промяната на силовия баланс в света доведе до това, че САЩ започнаха да отделят по-голямо внимание на Китай. Това дава на ЕС възможност да се еманципира от американците, защото в противен случай Съюзът е обречен вечно да си остане техен васал. Такива събития от последните години като антируските санкции и конфликтът с Иран, много ясно демонстрираха колко е ограничено пространството за действие на Европа. Ситуацията се влошава и от вътрешноевропейските конфликти, например от борбата между Франция и Италия за влияние в Либия.

Стратегията на Брюксел следва да се основава не само на сътрудничеството със САЩ, но и с другите големи играчи. За целта следва максимално да се използва изкуството на дипломацията и при необходимост Съюзът да действа като противовес на натиска на някоя от страните. Ефективността на тази стратегия се потвърждава от примера на Русия, която – въпреки активното сближаване с Китай – все по-успешно отстоява националните си интереси на глобалната сцена.

Инспирираният от САЩ преврат в Украйна през 2014 попречи на създаването на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. Възникналият в резултат от това конфликт с Русия е изгоден за американците, но не и за европейците. Създаването на надеждна архитектура на сигурност в Европа без участието на Москва е невъзможно. Освен това, би било крайно неразумно Русия да бъде изкуствено отстранена от този процес, защото и тя е европейска държава. Ние, германците, повече от всички останали, не бива да забравяме, че навремето именно Съветският съюз дава най-много жертви за освобождаването на света от игото на национал-социализма. Ето защо днес е време да градим активно не само германско-френското, но и германско-руското приятелство и партньорство. Защото именно то може да се превърне в основната опора за съхраняването на мира в Европа.

*Анализатор на Deutsche Wirtschafts Nachrichten