31
Съб, Юли
1 New Articles

The Wall Street Journal: "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ

Актуално
Typography

Както е известно, американските санкции доведоха до временно преустановяване на строителството на газопровода "Северен поток 2", който трябваше да увеличи обемите на природния газ, доставян директно от Русия в Германия по дъното на Балтийско море. Тези санкции ще засегнат всички компании и физически лица, ангажирани с изграждането на газопровода и на практика ще ги лишат от възможността да осъществяват бизнес в САЩ или с компании, които са пряко свързани с тази страна. Америка от дълго време се обявяваше против проекта, настоявайки, че той само ще увеличи зависимостта на Германия и Европа от руските енергоресурси и ще увеличи приходите на Кремъл.

Швейцарската компания Allseas Group, която изгражда газопровода по поръчка на консорциума, начело с руската държавна компания "Газпром", обяви на 21 декември , че спира строителството - само няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона, позволяващ налагане на санкции на всички компании, работещи по този проект.

Газопроводът "Северен поток 2", чието строителство струваше 10,5 млрд. долара и който ще функционира паралелно с вече съществуващия "Северен поток" и ще позволи удвояване на газовия обем, доставян директно от Русия в Германия, отдавна поражда напрежение в отношенията между Вашингтон и Берлин.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви в Бундестага, че ще обсъди темата за санкциите с Тръмп, защото този газопровод е от голямо стратегическо значение за страната и, както и за Европа, като цяло. Според нея, "Федералното правителство отхвърля подобни екстериториални санкции, засягаши германските и европейски компании, защото те представляват намеса във вътрешните ни работи".

Според съветниците на Меркел, германският канцлер и руският президент Владимир Путин интензивно обсъждат американските санкции. При това от екипа на канцлера прогнозират, че Русия ще завърши изграждането на газопровода, въпреки забавянето, възникнало в резултат от санкциите.

На 21 декември руското Външно министерство също заяви, че санкциите на Вашингтон няма да спрат реализациите на икономическите проекти на Руската Федерация и Москва ще продължи строителството на своя газопровод, въпреки всички пречки от страна на САЩ. Руските дипломати обвиниха Вашингтон, че се стреми да натрапи на Европа скъпострувашия американски втечнен шистов газ и да забави развитието на европейската икономика, като паралелно с това ерозира и нейната конкурентоспособност.

В заявлението на руското Външно министерство се казва, че: "В крайна сметка, европейците рискуват да загубят във всяко отношение. Във Вашингтон очевидно са решили, че в името на геополитическите си съображения и икономическата изгода няма да се съобразяват с никого, включително със своите най-близки партньори от НАТО".

Както вече споменах, представителите на Allseas, която е глобален лидер в сферата на полагането на подводни тръбопроводи, съобщиха, че компанията спира работата си по този проект, в съответствие с изискванията на американския закон. Нейните кораби Solitaire и Pioneering Spirit - най-големите строителни морски съдове в света, ще останат в района, където са сега, но вече няма да полагат тръби. Според представителите на компанията, в момента на спиране на строителството, до неговото приключване е оставал само месец.

На свой ред, представителят на холдинговата компания, която реализира проекта "Северен поток 2", Йенс Мюлер, съобщи, че строителството на газопровода ще бъде завършено, въпреки решението на Allseas. В интервю за Wall Street Journal, Мюлер подчерта, че: "Завършването на този проект е необходимо за да се гарантира сигурността на енергийните доставки в Европа. Заедно с компаниите, подкрепящи проекта, ще работим за това да приключим строителството максимално бързо". Очаква се, че газопроводът ще укрепи търговските отношения между Русия и Германия и ще помогне за превръщането на последната в разпределителен център на руския газов износ в Европа.

Междувременно, в очакване на санкциите, "Газпром" модифицира собствените си кораби, както и корабите, принадлежащи на други руски подизпълнители, които не осъществяват бизнес извън пределите на Русия и затова не са обект на американските санкции. Това сподели пред мен високопоставен чиновник на компанията, пожелал да запазя името му в тайна.

Сред подизпълнителите в този проект е и руската компания ОАО "МРТС", притежаваща кораби, които могат да бъдат използвани за завършване изграждането на газопровода, както съобщиха от "Газпром".

Както е известно, руският газов гигант държи контролния пакет акции на газопровода, който се ползва с финансовата подкрепа на пет европейски компании: австрийската OMV, британско-холандската Shell, френската Engie, както и германските компании Uniper и Wintershall.

Ако пък САЩ разширят санкциите си така, че те да засегнат и западните компании от консорциума "Северен поток 2", "Газпром" ще изкупи акциите им и по този начин ще изолира проекта от санкциите, за което съобщи представител на руския газов гигант. На свой ред, изпълнителният директор на компанията Uniper Дейвид Брайсън съобщи, че компанията му поддържа контакт с германското правителство относно санкциите. Пред Wall Street Journal Брайсън отбеляза, че ""Северен поток 2" е важен проект за газовата сигурност на Европа. В момента предлагането на континента намалява, а търсене расте".

Впрочем, както заяви на 18 декември говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, санкциите на САЩ представляват пряко нарушение на международното право, но те няма да попречат на Русия да завърши изграждането на газопровода. "Сигурни сме, че този проект ще бъде завършен" - подчерта той.

 

* Авторът е кореспондент на The Wall Street Journal в Германия