19
Чет, Май
26 Нови статии

Две седмици, които промениха всичко: кой спечели войната в Сирия?

Актуално архив
Typography
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

В един момент ескалацията на напрежението в Сирия беше достигнало своя предел. Турция осъществи поредна военна интервенция на територията на съседна държава, открито игнорирайки сътрудничеството с Русия за разрешаване на конфликта.

Руски и сирийски части влизат в изоставена американска военна база

На свой ред, САЩ обявиха, че изтеглят войските си, оставяйки сирийските кюрди, с които доскоро тясно си сътрудничеха, на произвола на съдбата.

Изглеждаше, че Сирия ще бъде разкъсана на парчета, но всичко се промени толкова драматично и ефектно, сякаш така е било замислено от самото начало.

В Сочи Владимир Путин и Реджеп Ердоган постигнаха споразумение, което включва изпращане на руска военна полиция и сирийски гранични части на сирийско-турската граница с цел да бъде улеснено изтеглянето на кюрдските сили на 30 километра навътре в Сирия.

Когато това изтегляне приключи, съвместни руско-турски части започват да патрулират в граничната зона с дълбочина 10 км, като патрулирането не важи за град Камишли, където живеят много кюрди.

Паралелно с това, беше официално обявено, че турската военна операция „Източник на мира“, с която започна всичко, е приключила.

Съгласете се, че в тази ситуация руският президент Владимир  Путин, без значение как  се отнасяме към него, несъмнено демонстрира класа.

От момента, в който Анкара обяви началото на военната си интервенция в Сирия, Москва демонстрираше към турските действия своеобразен дипломатически скептицизъм, но в същото време наблюдаваше изключително внимателно развитието на ситуацията. Което е разбираемо, защото Ердоган е също толкова важен партньор за Владимир Путин, какъвто е и Асад.  Освен това Турция активно купува руско оръжие, т.е. би било глупаво Русия с лека ръка да загуби такъв съюзник.

В същото време Москва нямаше как да изпусне възможността да затвърди имиджа си на миротворец пред международната общност. В крайна сметка, Владимир Путин съумя да съхрани печелившото партньорство с Анкара и, в същото време, да разреши проблема, породен от турската инвазия в Сирия.

Постигнатото от него напълно променя баланса на силите в Близкия Изток.  По-важното обаче е, че то може сериозно да повлияе върху ситуацията в света. В същото време, САЩ излизат от тази ситуация с репутацията на "най-големия геополитически неудачник". В стремежа си да реализира своите предизборни обещания Тръмп взе решение, което нито демократите, нито републиканците одобриха. Причините са ясни, защото не става въпрос само за президентските амбиции на един човек, а за ситуация  от стратегическо значение. Нека припомним, че само преди пет години САЩ ръководеха международна коалиция срещу терористите в Сирия.  Сега всичките им усилия през тези пет години бяха зачеркнати с едно, единствено решение на Тръмп. Кой ще помни американските победи и постижения, след като в решаващия момент въоръжените сили на САЩ просто избягаха - защото това, което направиха,  не може да бъде наречено по друг начин. Вашингтон не просто загуби инструментите за влияние, с които разполагаше в Сирия, а буквално ги подари на своя стратегически противник.

Неслучайно руските медии са пълни с подигравателни коментари за прибързаното изтегляне на американците, показвайки  изоставени им военни бази, където войниците не са имали време да вземат със себе си дори храната и своите личните вещи.

Друг сериозен удар по авторитета и достойнството на САЩ, беше решението им да предадат кюрдските си съюзници на разтерзание, оставяйки ги да се сражават сами с турската армия - една несъмнено жестока стъпка. В крайна сметка, по ирония на съдбата, кюрдите бяха принудени да потърсят (и намериха) спасение от Башар ал-Асад, срещу чиито режим доскоро се сражаваха на страната на САЩ.

Така беше разрешен един от важните проблеми по урегулирането на сирийската криза. С действията си Тръмп избави Владимир Путин от допълнително главоболие, но добави едно за себе си, демонстрирайки на всички, колко ненадежден съюзник може да бъде Вашингтон.

„Скандалното решение на САЩ, оставили сирийските кюрди на произвола на съдбата, трябва да убеди европейците, че вече не могат да разчитат на някой друг за собствената си  защита и трябва да формират своя обединена армия“ - коментира ситуацията известният френски икономист Жак Атали.

Така или иначе, напоследък САЩ не печелят симпатии в Европа, но сега ситуацията може да се влоши. Държавите, които виждат в Америка не само партньор, но и защитник, се убедиха, че само с едно решение, взето във Вашингтон, целият американски военен контингент в една или друга точка на света, може да изчезне отвъд хоризонта в рамките на няколко часа. Малко вероятно е САЩ да възстановят разходите за оборудването на военните си бази и другата инфраструктура.

Редица държави в Европа и Азия, несъмнено ще си извадят необходимата поука от  тази ситуация и безотговорните действия на Вашингтон.

 

Бележки:

 

  1. 1. https://dozennews.info/zwei-wochen-die-alles-verandert-haben-werhat-den-syrienkrieg-gewonnen/

 

Поръчай онлайн бр.3 2022

Поръчай онлайн бр.3 2022 на списание Геополитика