07
Пет, Авг
5 New Articles

На този етап македонското членство в НАТО и ЕС би означавало по-малко сигурна и по-корумпирана Европа

Актуално
Typography

Както е известно, през юни 2019, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че процесът на ратификация на протокола за присъединяване на Македония ще приключи до декември и на предстоящата среща на върха на НАТО в Лондон през същия месец страната ще стане пълноправен член на Алианса. В коментар на Bloombеrg по този повод обаче се посочва, че "присъединяването на Северна Македония за пореден път повдига въпроса, какво означава на практика членството в този военен алианс".

Според анализа на агенцията, "в случая със Северна Македония никакви аргументи, свързани с влиянието на Русия в тази страна, не могат да обосноват необходимостта от поредното разширяване на НАТО. В Северна Македония няма политически сили, стремящи се към военен алианс с Русия. Дори опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която от време на време се заиграваше с Путин, подкрепя идеята за членство в НАТО и ЕС. Освен това, за разлика от Черна гора например, в Северна Македония има твърде малобройна руска диаспора, а обемът на руските инвестиции е нищожен. Истината е, че влиянието на Турция - която е член на НАТО, в тази страна е далеч по-силно" (1).

В анализа на Bloomberg се посочва, че е "твърде трудно и почти невъзможно да се формулират сериозни геостратегически аргументи в полза на македонското членство в НАТО. Тази страна не изигра никаква значима роля в балканския конфликт. Тя е бедна и лишена от излаз на море, както и от сериозни ресурси. Всъщност, правителството на премиера Заев дори не се опита да изтъкне някакви аргументи в полза на членството в НАТО, тъй като е заинтересовано от него не толкова като гаранция за сигурността на страната, колкото като задължително предварително условие за присъединяването и към ЕС. От гледната точка на САЩ, които на практика гарантират сигурността на всички останали членове на НАТО, Северна Македония е просто поредния "храненик". И в тази връзка, във Вашингтон би следвало да се замислят, какво получават от един военен алианс, който приема все повече малки и неспособни да допринесат за общата отбрана държави, които по този начин се опитват да улеснят присъединяването си към ЕС. Няма никакъв смисъл НАТО да кани нови членове просто, защото Русия не иска те да станат членове на пакта, тъй като Кремъл по принцип възразява против всякакво разширяване на НАТО. САЩ наистина искат техните европейски партньори да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана, но това никога няма да се случи, ако продължат да приемат в НАТО държави като Македония".

Тоест, в Скопие разглеждат членството си в Северноатлантическия алианс най-вече с оглед на перспективата за присъединяване на страната към ЕС. Истината обаче е, че членството в НАТО, само по себе си, по никакъв начин не гарантира успеха на евроинтеграцията на страната, тъй като той е свързан с редица изисквания, които Северна Македония в момента очевидно не покрива.

Управлението на Зоран Заев, който дойде на власт с обещание да се опита да преодолее негативното наследство на предшественика си Груевски и да се бори активно с организираната престъпност и корупцията, напоследък е съпътствано от сериозни скандали и критики, че властта покровителства откровено престъпни действия и кръгове. Тук е мястото да напомня за добилия публичност през юли телефонен разговор на Заев с двама руски комици, съумели да го заблудят, че говори с бившия украински президент Петро Порошенко, който му дава "съвет" да се опита да реши въпроса за автокефалията на Македонската Православна църква, като подкупи Вселенския патриарх Вартоломей.

Междувременно, през юли 2019 оставка подаде ръководителят на Специалната прокуратура на Северна Македония Катица Янева (с чието име, между другото, са свързани присъдите срещу бившия премиер Груевски, който избяга в Унгария, както и срещу неговия братовчед и бивш директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Сашо Миалковски) заради подозрения, че е поддържала контакти с обвинени за изнудване и подкупи лица. Освен това се твърди, че именно Янева е провалила делото срещу македонския олигарх Йордан (Орце) Камчев. Става дума за разтърсилата Македония афера "Рекет", в която се оказа забъркана Специалната прокуратора. Сред заподозрените по това дело са Боян Йовановски (известен като Боки 13, директор на „1 ТВ“) и Зоран Милевски, които бяха обвинени в изнудване на най-богатия бизнесмен от Северна Македония  - въпросният Йордан Камчев, използвайки секретни записи, предадени им от офиса на Специалната прокуратура и опитвайки се да получат 8 милиона евро от него в замяна. Посочените лица бяха арестувани още същия ден, а Катица Янева подаде оставка. По-късно тя получи призовка за разпит по случая „Рекет“, като по непотвърдена информация ще отговаря пред прокурора за организирана престъпност и корупция Вилма Рускоска. Преди нея, пак в тази връзка бяха разпитани прокурорите Лиле Стефанова и Елизабета Йосифовска

Аудио и видео записи, публикувани през август от италианското издание La Verita, показват, как Камчев предава първия милион евро за откуп, както и, че нападателите споменават Катица Янева и Зоран Заев като свои покровители.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски квалифицира случая "Рекет" като „огромна престъпна измама, която разклаща основите на най-важните държавни институции“. Той поиска бързо и ефективно разследване, както и наказване на всички виновни, независимо от официалните им позиции. Подобни изявления направиха и посолствата на САЩ и Великобритания в Скопие.

Коментирайки разследването по случая "Ракет" и евентуалната връзка на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Катица Янева, американският експерт от университета "Джон Хопкинс" Даниел Сървър призова правителството в Скопие да стартира всеобхватно и обективно съдебно разследване. Според него обаче, това може да се окаже процес, който няма да приключи бързо:"мисля, че в момента основното е правителството да демонстрира, че е ангажирано с достатъчно обширен и справедлив процес и, ако е необходимо, процес срещу тези, които са извършили престъпление". На въпрос, дали скандалът може да засегне предприсъединителните преговори с Европейския съюз, Сървър отговаря, че това зависи от самия Съюз : "Брюксел трябва да реши дали те трябва да бъдат забавени, но съм убеден, че само искреният и ясен ангажимент на правителството ще отвори пътя за започване на преговори".

Същото смята и директорът за Европа в Международния републикански институт във Вашингтон Пол Макарти, който призова разследването да продължи, за да излезе истината наяве: "В момента имаме само тези записи и това със сигурност е притеснително. САЩ и особено Международният републикански институт, са силно загрижени за институционалната прозрачност и силната съдебна система. Разследването трябва да продължи".

Тук е мястото да напомня, че преди избухването на скандала по случая "Рекет", в началото на юли в македонски медии се появи аудиозапис, на който се чува как генералният секретар на правителството на Северна Македония, Драги Рашковски упражнява незаконно влияния и манипулира обществена поръчка за М-НАВ (Македонска навигация) с италианската фирма Leonardo. От разговора с представителите на фирмата, която трябва да инсталира нова радарна система на летище Скопие, става ясно, че Рашковски е помогнал тя да спечели съответната държавна поръчка.

Впрочем, обвинения в незаконни практики и некомпетентност бяха отправени и към вицепремиера на Северна Македония Кочо Ангюшев (2).

Показателно, че според лидера на Демократичния съюз (коалиционен партньор на СДСМ) Павле Траянов, е безотговорно правителството да действа като опозиция и да призовава за разследване на аферата „Рекет“, без самото то да прави нещо. Според Демократичния съюз, цялата страна е парализирана и е недопустимо, когато държавата е разтърсена от подобно "политическо земетресение", отговорните лица в управлението да заминат на почиква: "„Ваканцията“ даде реална възможност да се унищожат доказателства, да се повлияе на свидетели, да се изнесат парите от изнудването в чужбина, а Македония да бъде обявена за мафиотска държава ... Неописуемо и

безотговорно е правителството да призовава за задълбочено разследване (сякаш е в опозиция), но да не се прави нищо и да се позволи на медиите да "ръководят" разследването". Коалиционните партньори на Заев смятат, че досега парламентът е трябвало да проведе извънредно заседание, за да освободи специалния прокурор Катица Янева и да реши статута на Специализираната прокуратура (СП) , а правителството, чрез Вътрешното министерство, финансовата полиция и новата Агенция за национална сигурност, да съдейства на прокуратурата при провеждането на задълбочено разследване на случая.

Междувременно обаче, самият Заев продължава с опитите да концентира още повече власт в ръцете си, като през юни направи неуспешен опит да поеме и финансото министерство на страната. Задълбочава се и напрежението между приемиера и вътрешната опозиция в управляващат партия СДСМ, за чиито неформален лидер се сочи военният министър Радмила Шекеринска. Всичко това дестабилизира както правителството, така и самата СДСМ и увеличава вероятността за завръщане на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ във властта. По-лошото обаче е, че всички тези факти потвърждават опасенията, че Северна Македония действително не е в състояние да покрие критериите за интеграцията си в ЕС и всички опити този процес да бъде продължен, могат до донесат на Европейския съюз не само финансови, но и политически щети.

В тази връзка ще напомня, че по повод на случая "Рекет", еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви категорично, че борбата с корупцията по високите етажи трябва да продължава непрекъснато. Според него: "Що се отнася до последните разкрития, важно е да се установи юридическа отговорност за всички престъпления, включително и за тези, произтичащи от и около незаконни подслушвания ... Никой не е над закона и не може да има безнаказаност. Всички престъпления трябва да бъдат разследвани от компетентните органи, без каквато и да било намеса, а извършителите да бъдат изправени пред съда". Впрочем случаят беше коментиран и от сръбския президент Александър Вучич, според който: ". доколкото знам, от добре информирани италиански източници ще има още изненади около този случай и вярвам, че сега Зоран Заев разбира какво му казах преди време за контактите с определени хора"

 

Бележки:

 

  1. https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-02-07/donald-trump-doesn-t-need-north-macedonia-in-nato?srnd=opinion
  2. https://off.net.mk/lokalno/razno/kocho-angjushev-i-povlastenite-tarifi-za-fotovoltaichni-centrali

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите