19
Вт, Окт
3 Нови статии

САЩ - обетована земя или ад за осиновените български деца?

Актуално
Typography

Скандалният случай от началото на юли 2019 с двете осиновени в САЩ 14-годишни български близначки, които бяха открити в тежко състояние в Съмърсвил, щат Мисури, поставя редица важни въпроси. Както е известно, двете деца са били осиновени преди седем години и едва отскоро са се преселили заедно с американското си семейство в Съмърсвил. Осиновителите им - 56-годишен мъж и 40-годишна жена, бяха арестувани за тормоз над децата си (общо десет), след сигнал на техни съседи от градчето. Според нашето законодателство, към процедура по осиновяване в чужбина се пристъпва, когато има отказ от поне три български семейства да осиновят детето. Или, както е в случая с двете близначки, когато са положени всички усилия децата да намерят семейство, но поради по-голямата им възраст или здравословни проблеми, това не се е случило.

По данни на Министерството на правосъдието, през последните години, най-много българчета намират нов дом в САЩ, Италия, Франция, Испания и Нидерландия. Случаят с "къщата на ужасите" в Съмърсвил, също както и случаите с насилственото отнемане децата на 11 български семейства в Норвегия от местната Службата за защита на децата (Барневарн), както и скандалното решение на британски съд да лиши от документите му българско дете, присъдено на баща си от магистратите в България, за да не може да напусне страната и да остане със своята майка, която след развода си у нас живее на семейни начала с гей-партньорка във Великобритания, показват, че българските деца в чужбина нерядко се сблъскват с много сериозни проблеми и стават жертви на насилие, без страната ни да е в състояние да им окаже необходимата помощ.

Според сайта на българската емигрантска общност в САЩ и Канада BG Voice, осиновяването на двете близначки от България е струвало на американците Марк и Мелиса Макгрегър около 20 хиляди долара. През първата половина на 2019 за осиновяване в САЩ са били изпратени 24 български деца. При това е показателно, че Министерството на правосъдието е одобрило всяко второ искане за осиновяване от страна на американски граждани (24 от общо 45), докато по отношение на Италия например (която е на второ място по брой на желаещите да осиновят български деца), са били одобрени едва 3 от общо 31 подадени молби за осиновяване. Тук е мястото да напомня, че според данни от проведено наскоро разследване на агенция Ройтерс, редица семейства от САЩ прибягват до практиката да изоставят осиновените от тях деца, повечето от които са родени извън Америка. Те често се предават от едни на други родители, тъй като в страната съществува опростена процедура, за която се предполага, че би трябвало да се използва само за временно попечителство. Тя не изисква да се спазват формалности и се заключава само в подписването на договор за опека.

Конкретно във връзка с последния скандал с осиновените в САЩ две български момичета следва да се отбележи следното. На първо място, американските власти цели седем години не са проверявали състоянието на тези деца, въпреки че осиновилото ги семейство вече е било разследвано по сходни обвинения. Тоест, те не са изпълнили изискванията на Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на чуждестранното осиновяване от 1993 (Convention on Protection of Children and Cooperation in respect of Intercountry Adoption), която е подписана и от САЩ, и от България, като не са защитили правата на децата и не са осигурили достъп до тях на български представители.

На второ място, ако се съди по публикациите в американските медии, подсъдимите по този случай осиновители на двете български деца най-вероятно ще получат минимално наказание, каквато е практиката в случаите, касаещи деца от бившия Източен блок.

На трето място, въпреки че Вашингтон се е самопровозгласил за основния защитник на правата на човета в света, властите в САЩ упорито отказват да подписват каквито и да било международни документи със задължителен характер в сферата на човешките права. В тази връзка ще припомня, че те са единствените, които не са ратифицирали Конвенцията за правата на детето на ООН.

На този фон прави крайно неприятно впечатление необяснимо слабата реакция в България на скандалния случай с осиновените наши деца в САЩ. В други подобни случаи в различни страни и българските власти, и обществеността реагират далеч по-активно. През март 2019 например, Асоциацията на бащите в България организира протест пред посолството на Великобритания в София заради споменатото по-горе решение на британските власти да дадат българско дете за отглеждане в гей-семейство.

Неслучайно редица държави са подписали допълнителни споразумения със САЩ за да си гарантират възможността за надзор на децата, осиновени от американски семейства и за да не допускат американските власти да им създават изкуствени пречки в това отношение (с отказ за издаване на визи или по други начини). България обаче все още не е направила нищо в тази посока. Дори и законодателната инициатива на ВМРО, която е член на управляващата коалиция, за въвеждане на т.нар. "карта българин" (нов вид личен документ, който следва да се издава на хората от български произход, живещи зад граница и нямащи българско гражданство) няма да засегне осиновените в чужбина, и в частност в САЩ, български деца.

Всичко това води до закономерния въпрос, на какво се дължи "специалното отношение" към САЩ в една толкова деликатна сфера, и не е ли време то да се промени, особено предвид факта, че вместо очакваната "обетована земя", Америка нерядко се оказва своеобразен ад за осиновените там български деца?

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите