16
Сря, Юни
4 New Articles

Само няколко месеца след създаването си, Православната църква на Украйна е заплашена от разцепление

Актуално
Typography

В коментарите си по повод официалното встъпване в длъжност на новия украински президент Владимир Зеленски, мнозина местни анализатори обърнаха внимание на факта, че в речта си по този повод, президентът нито веднъж не споменал за съществуващия в страната църковен проблем.

Според тях, това е свързано със състоялите се няколко дни преди въпросната церемония срещи на Зеленски с ръководителите на двете основни православни църкви в страната: Украинската православна църква-Московска Патриаршия и създадената в резултат на предоставения от Вселенския патриарх "томос" през декември 2018 автокефална Православна църква на Украйна (обединила двете разколнически структури - Украинската православна църква - Киевска Патриаршия или Украинската автокефална православна църква). Тук е мястото да напомня, че докато митрополитът на първата Онуфрий негласно подкрепи кандидатурата на Зеленски, двамата ръководители на втората - нейният предстоятел и Киевски митрополит Епифаний и "почетният патриарх" Филарет, твърдо подкрепяха Порошенко и яростно атакуваха съперника му в подчинените си църковни медии.

Другата вероятна причина за поведението на Зеленски вероятно е очертаващият се разкол в редовете на новосъздадената Православна църква на Украйна. Така, в интервю за една от украинските телевизии ("1+1"), Филарет, който носи странната титла "почетен патриарх", ясно заяви, че не се смята за бивш духовен лидер на страната и, че според него има правото да свиква национален църковен събор, ако сметне за нужно. Освен това, Филарет се оплака, че е изолиран от предстоятеля на Православната църква на Украйна - митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний, с когото през последните шест месеца се е срещал едва пет пъти. Всъщност, истината е, че отношенията между двамата бивши разколници, а днес ръководители на автокефалната църква на Украйна, силно охладняха, след като Епифаний неочаквано се обяви за уния между източноправославните християни и католиците в страната. Според Филарет: "в момента църквата ни е разделена, затова и моята задача като патриарх е да съхраня Киевската Патриаршия и да опазя украинската църква". При това той претендира да има еднакви права с предстоятеля на автокефалната Православна църсква на Украйна и затова може да свика църковен събор и да промени църковския устав.

В тази връзка ще напомня, че непосредствено след поражението на Порошенко на президентските избори в началото на май, някои украински анализатори прогнозираха, че разцеплението в редовете на автокефалната църква (която открито подкрепяше предишния държавен глава, който впрочем беше и инициатора за нейната поява) ще се усили, както и, че Филарет вече е започнал да агитира архиереите да подкрепят отстраняването на Епифаний.

И така, само няколко месеца след създаването си с благословията на Вселенския патриарх Вартоломей, Православната църква на Украйна се оказва застрашена от разпад. Както е известно, т.нар. почетен патриарх Филарет не присъства на заседанието на църковното ръководство на 24 май, а вместо това изненадващо обяви, че собствената му Украинска православна църква на Киевската Патриаршия всъщност продължава да съществува и няма да се присъедини към "обединената" Православна църква на Украйна.

В същото време, самият Вселенски патриарх едва ли ще е в състояние да обърне по-сериозно внимание на случващото се в подопечната му църква, тъй като в момента отчаяно се опитва да разреши един друг конфликт. През май Вартоломей реши да назначи за архиепископ на Гръцката православна църква в Америка бурския митрополит (чието седалище е в турския град Бурса) Елпифодор, известен като твърд привърженик на украинската автокефалия. Проблемът обаче е, че назначението му (което официално трябва да стане факт на 22 юни) беше посрещнато на нож от местното паство, повечето членове на което искат Гръцката Православна църква в Америка също да стане самостоятелна, т.е. да получи автокефалия от Константинополския патриарх.

Тоест, Вартоломей, който в момента обикаля държавите от Югоизточна Европа и планира да дойде и в България, има всички шансове да влезе в историята като Вселенския патриарх провокирал разкол не само в други православни църкви, но и в своята собствена.

Междувременно, и той, и създадената с неговата благословия Православна църква на Украйна получиха още един удар - този път от най-старата Патриаршия в православния свят - Йерусалимската. Така, по време на срещата си с предстоятеля на Украинската православна църква - Московска Патриаршия Онуфрий, йерусалимският патриарх Теофил ІІІ подчерта, че: "Православната Църква винаги е била подлагана на изпитания и принудена на търпи гонения от светските власти. Днес и Украинската Православна църква преминава през особен период от своята история. Затова и свещениците от нашата Йерусалимска Православна църква винаги се молят в православните светини на Светите земи Бог да пази тази църква и нейното паство в Украйна". По този начин Теофил III открито се конфронтира с Вартоломей, за когото Украинската православна църква - Московска Патриаршия изглежда въобще не съществува.

 

* Център за превенция и мониторинг на конфликтите