27
Пон, Сеп
0 Нови статии

Ще успеят ли САЩ да се справят едновременно с Русия и Китай?

Актуално
Typography

Както изглежда, САЩ се подготвят за глобален конфликт с Русия и Китай. Въпросът обаче е, дали разполагат с реални възможности да победят в него?

След разпадането на СССР, Съединените щати вече почти трийсет години се смятат за единствената в света свръхдържава. Те изразходват за своите въоръжени сили толкова, колкото следващите десет държави, взети заедно. Над 800 американски военни бази са разпръснати по цялата територия на планетата. Но, дали САЩ наистина са толкова могъщи, както се опитват да докажат техните лидери? Един появил се в края на миналата 2018 експертен доклад поражда сериозни съмнения в това отношение.

Едновременната конфронтация с Русия и Китай

Виждаме, че напоследък Вашингтон провежда все по-агресивна санкционна политика както по отношение на Русия, така и на Китай. САЩ разположиха свои военни бази недалеч от предградията на Санкт Петербург и превърнаха Норвегия в плацдарм за евентуално нападение срещу Руската Федерация. Паралелно с това се очертава американско-китайска конфронтация в Южнокитайско море. Тоест, независимо от обещанията на Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, със своите действия САЩ на практика стимулираха сплотяването на основните си съперници – Русия и Китай. От геополитическа гледна точка, това несъмнено е непростима грешка. Действително ли Съединените щати са толкова силни, че да отправят подобно предизвикателсто към две ядрени държави едновременно? Несъмнено, Америка разполага с повече от достатъчни запаси от ядрени оръжия, въпреки това въпросът, дали ще и стигнат силите за да се справи с два толкова мащабни конфликта едновременно, остава актуален.

Според американския „мозъчен център” The Heritage Foundation, това е много малко вероятно. Както е известно, The Heritage Foundation е стратегически аналитичен център с консервативна насоченост, който се смята за един от най-влиятелните в страната. В своя последен доклад, озаглавен „Рейтингът на военната мощ на САЩ през 2019” (1), експертите от центъра анализират състоянието на всички родове войски в рамките на американската военна машина, а изводът, който правят е доста неутешителен за Пентагона.

Оценката на американската военна мощ: от „почти достатъчна” до „слаба”

Според доклада на The Heritage Foundation, въоръжените сили на САЩ покриват едва 2/3 от необходимото ниво. Твърди се, че екипировката и въоъжението са остарели, а мобилизационното им равнище се оценява като „проблематично”. В оценката си за американската военна мощ, експертите на центъра използват петобалната система: „много слаба”, „слаба”, „удовлетворителна”, „силна” и „много силна”. В крайна сметка, според доклада, общият бал на военните сили на САЩ варира между „удовлетворителен” и „слаб”.

Между другото, в предишния си доклад, The Heritage Foundation оценяваше американските сухопътни войски като „слаби”, но в сегашния им дава удовлетворителна оценка, благодарение на повишената им мобилизационна готовност. Що се отнася до флота обаче, в сегашния доклад се посочва, че ресурсите, с които разполага неговото командване, едва стигат за поддържанане на оперативната му готовност, а възможностите му за разгръщане в случай на война се оценяват като силно ограничени. Според данните на The Heritage Foundation, 54% от американските бойни кораби са на възраст над 20 години. Военновъздушните сили на САЩ също се сблъскват със сериозни трудности. Мобилизационното им равнище е изключително ниско, липсват достатъчно пилоти, а наличният състав няма достатъчно летателни часове. Въз основа на това, в доклада се твърди, че американските ВВС едва ли биха се справили с наистина сериозна криза.

Впрочем, слаба оценка получават дори морските пехотинци, които традиционно са на предната линия във всички военни авантюри на САЩ. Според доклада, този род войски се характеризира със бързо „износване” на кадрите и слаба мобилизационна способност.

И обратното, американските ядрени сили получават от експертите оценка „силни”, въпреки постепенното им остаряване и непълното съответствие на изискванията на времето за модернизация и поддръжка.

В крайна сметка, съвкупната оценка на The Heritage Foundation за състоянието на въоръжените сили на САЩ е „почти удовлетворително”. Професионалните оценки, заложени в основата на доклада изглеждат заслужаващи доверие, но все още не е ясно, как този и подобните му доклади ще повлияят върху политическите битки в страната. Възможно е например, докладът да бъде използван от силите, обявяващи се за тотална модернизация и мащабно обновяване на американнската военна мощ.

Залезът на свръхдържавата

При всички случаи обаче, докладът потвърждава общата карнита на залеза на единствената на планетата свръхдоржава. Очевидно САЩ нямат сили за да се справят едновременно и с Русия, и с Китай. Американската отбранителна система беше ерозирана от безкрайните войни на Вашингтон, и днес въоръжените сили на страната са изправени пред редица предизвикателства. От други експертни доклади става ясно, че Русия и Китай разработват тактическо и стратегическо въоръжение, превъзхождащо американските си аналози и, вероятно, вече са силно напреднали в тази посока. Доскоро САЩ разполагаха с неоспоримо превъзходство във въздуха. Това предимство обаче вече не съществува, поне според доклада на Международния институт за стратегически изследвания (CSIS), озаглавен „Военният баланс през 2018”. Известно е също, че САЩ веече не се справят с набирането на войници за собствените си войни и все по-често са принудени да разчитат на силите на различни наемници и посредници.

И друг път съм обръщал внимание върху факта, че САЩ вече не са в състояние да поддържат хегемонията си в сферите на икономиката и индустрията. Сега е дошъл ред и на въоръжените сили. Но най-страшното в случая е, че всички тези слабости улесняват използването на ядрено оръжие при евентуален мащабен военен конфликт. Вашингтон може да прибегне до това, ако другите му родове войски се окажат безсилни в хипотетичния сблъсък с руснаците и китайците.

 

Бележки:

 

  1. https://www.heritage.org/defense/event/release-the-2019-index-us-military-strength
  2. https://www.csis.org/analysis/us-military-forces-fy-2018

 

*Авторът е норвежки писател и журналист