23
Сря, Сеп
18 New Articles

Британския проект Integrity Initiative като опит за налагане на глобална цензура

Актуално
Typography

Както е известно, в края на ноември 2018 хакерската мрежа Anonymous публикува редица материали, свързани с британския проект Integrity Initiative ("Инициатива за честност"). Според активистите на мрежата, проектът е една от "скритите структури на британския специални служби, каквито те създават не само в ЕС".

Ето защо, от Anonymous настояват правителството на Великобритания да направи публични тези аспекти на своята дейност, заплашвайки, че ако не го стори, ще публикуват нов пакет от тайни документи.

Официално, стартиралият през 2015 проект Integrity Initiative се финансира от британското правителство и цели да стимулира "борбата срещу руската пропагандна и информационни атака", чрез формирането на мрежа от добре осведомени активисти от политическата, военната, академичната и експертната сфери в различни държави, включително в Германия, Франция, Сърбия и България. Те трябва да анализират примерите за дезинформация, да формулират начини за борба с нея, както и да информират ръководството на своите държави за информационните атаки. Ключова роля за реализацията на Integrity Initiative е отредена и на политически комитет на НАТО, ръководен от британския лейбъристки депутат Маделин Муун. Според хакерите от Anonymous обаче, проектът позволява на неговите инициатори да се намесват във вътрешните работи на други държави, включително членки на Европейския съюз.

През 2018 британското Външно министерство е инвестирало в отделните "клъстери" на проекта Integrity Initiative над два милиона паунда, което означава, че в сравнение с миналата 2017, бюджетът му е нараснал цели четири пъти. В рамките на проекта се допуска финансиране на по-големите пропагандни мероприятия в рамките на до 26 хиляди паунда, като 15 хиляди се отпускат по линия на НАТО, а 11 хиляди от местните бюджети на страните или заинтересованите структури, като се позволява и съфинансиране. Централният клъстер на Integrity Initiative се ръководи от бившия съветник на генералния секретар на НАТО Крис Донъли, чиято месечна заплата е 8100 паунда.

Както е известно, сред основанията за западните санкции срещу Русия се посочва предполагаемата и намеса в американските президентски избори. Истината обаче е, че много "демократични" западни държави си позволяват да правят същото, като действията в рамките на проекта Integrity Initiative са сред примерите за това.

Неслучайно, Лондон не реагира на обвиненията на хакерската група Anonymous, че възнамерява да използва Integrity Initiative не само срещу Русия, но и срещу други страни (в полза на подобна възможност говорят редица, изнесени от хакерите документи). Тоест, всеки може да стане нейна мишена, тъй като единствено британските власти преценяват, коя новина е дезинформация и коя не е. Добре известно е обаче, как точно се вземат подобни решения. Така например, при убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, ЕС въобще не изчака официалните обяснения на българските власти, преди да започне с негативните констатации, преминаващи в открити нападки. В резултат от което страната ни се оказа на дъното на класацията за свобода на медиите (на 111-то място), оставайки дори зад  такава криминална квазидържава, като Косово.

Тоест, тук не става въпрос за свобода на словото, а по-скоро за свобода да се пише  по определени от САЩ и най-близките им западни съюзници (като Великобритания) теми. По същия начин се определя и, коя новина е дезинформация и коя - не. Което пък означава, че проектът Integrity Initiative може да се разглежда като част от усилията на определени кръгове на Запад за налагане на глобална цензура, т.е. като инструмент в борбата с неговите противници или силите, застрашаващи западната хегемония.

В тази връзка си струва да се замислим, дали - при положение, че Великобритания е на път да излезе от ЕС - на Лондон могат да бъдат наложени санкции, ако продължи да развива Integrity Initiative, намесвайки се във вътрешните работи на държавите членки на Съюза.

 

* Център за мониторинг на демократичните процеси