26
Нед, Сеп
18 Нови статии

Спортът като (гео)политика: въпреки решението на WADA, кампанията срещу руските спортисти продължава с пълна сила

Актуално
Typography

През септември 2018 Изпълнителният комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) взе решение с девет на два гласа да възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). Според президента на WADA Крейг Риди, това е началото на приключването на цялата история с допинговия скандал. Дали обаче наистина е така?

Решението на Световната антидопингова агенция за възстановяване правата на РУСАДА беше посрещнато от някои като сензация, докато други го оцениха като закономерен резултат от упоритите усилия на Москва за сдържане на „антидопинговия” натиск на Запада. Независимо от опитите на редица големи западни медии да внесат напрежение в навечерието на заседанието на Изпълнителния комитет на WADA, провело се на Сейшелските острови, Световната агенция призна, че действията на РУСАДА съответстват на Световния антидопингов кодекс. На свой ред, президентът на WADA Крейг Риди акцентира върху факта, че решението за възстановяване правата на руската агенция е взето с голямо мнозинство от гласовете на Изпълнителния комитет. Както е известно, основният противник на това решение беше шефът на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгърт, който още в навечерието на заседанието на Изпълнителния комитет заяви пред германския Bild, че ако WADA предприеме подобна стъпка, това ще сложи кръст на „вярата ни в спорта”, а след гласуването призова за „тотално реформиране” на Световната антидопингова агенция.

За разлика от американците, британците и канадците обаче, останалият свят очевидно не смята решението на WADA за „катастрофа”. Както посочва в тази връзка кореспондентът на ESPN Джей Куин: „много държави, които не подкрепят Русия, смятат, че реакцията на западния свят срещу нея беше прекалено сурова и моралистка. При всички случаи обаче, американците и техните съюзници ще трябва да признаят и да се съобразят с решението на WADA”.

От друга страна, руснаците несъмнено имат повод да празнуват, особено предвид факта, че РУСАДА отказа да се подчини на най-спорните искания на Световната антидопингова агенция. На първо място, не беше признат напълно докладът на „комисията Макларън” на WADA за употребата на допинг от руския национален отбор, с който Москва категорично не е съгласна.

На второ място, не беше разрешен достъпът до допинг-пробите, запечатани във връзка с разследването.

В същото време, през последните месеци РУСАДА изпълни всички други изисквания на Световната агенция. Както посочва членът на надзорния съвет на РУСАДА Елена Исинбаева: „избрахме, нов генерален директор на Агенцията, назначихме чуждестранен гражданин в комисията по етика, увеличихме двукратно щата и бюджета, т.е. изпълнихме условията, съдържащи се в пътната карта”.

Решението за възстановяване статута на РУСАДА е от ключово значение, тъй като от този статут до голяма степен зависи и възстановяването на правата на Параолимпийския комитет на Русия, Общоруската федерация по лека атлетика, както и облекчаването на състоянието на Съюза на биатлонистите и Федерацията по тежка атлетика.

Според известната руска лекоатлетка Светлана Журова, която днес е зам.председател на Комисията по външна политика на Държавната Дума: „ние признахме някои точки от „Доклада Макларън” и предприехме свързаните с това действия, но категорично отказахме да приемем политизирания подход към този въпрос. Впрочем, той не беше признат и от Спортния арбитражен съд в Лозна (CAS), който оправда руските спортисти, посочвайки, че обвиненията срещу тях са неоснователни”.

Макар че решението на WADA не може да се приеме за окончателна победа на руския спорт, възстановяването на правата на РУСАДА несъмнено е важен знак. Според шефа на спортната комисия в руския парламент Михаил Дегтярьов: „то трябва да стане сигнал за цялата световна спортна общественост, че е време да бъде прекратен политическият натиск в сферата на спорта”. В тази връзка той напомни, че „преди срещата на Сейшелите, 13 западни държави, начело със Великобритания и САЩ, открито призоваха WADA да не възстановява статута на РУСАДА. Подобни методи за манипулиране ерозират световния спорт”.

Както е известно, през последните няколко години руските спортисти, участващи в международни състезания, бяха подложени на тотален и многостранен допинг-контрол от страна на WADA, като в почти всички случаи той показа, че руските състезатели не използват забранени средства.

Впрочем, тук е мястото да акцентирам и върху един друг фактор. През януари 2018 хакери от групата Fancy Bears разкриха преписката между бившия почетен член на МОК и експрезидент на Международния колоездачен съюз (UCI) – холандецът Хейн Вербрюген, и президента на МОК Томас Бах. В него Вербрюген открито заявява, че от създаването си насам, WADA e ангажирана с решаването на чисто политическите задачи на американско-британската ос, а действията на нейното ръководство вредят на имиджа на МОК и на олимпийското движение, като цяло.

Впрочем, на фона на острата критика на американската антидопингова агенция USADA срещу възстановяването на статута на РУСАДА, отношението и към употребата на допинг от американските спортисти, изглежда изключително меко. Така, в навечерието на световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 легендарният спринтьор Тайсън Гей беше уличен в употреба на допинг и призна, че през 2012 е използвал анаболни стероиди. За скандалното си нарушение обаче, той получи отUSADA само едногодишна дисквалификация.

Това решение на американската агенция провокира възмущение в спортните среди – Юсеин Болт например заяви, че Гей следва да бъде дисквалифициран завинаги, а британският плувец и олимпийски медалист Майкъл Джеймисън, отбеляза, че „този случай илюстрира липсата на истинско желание за борба с допинга”. За сравнение ще напомня, че руската тенисистка Мария Шарапова беше дисквалифицирана за цели две години, само защото с терапевтична цел и с разрешение на лекарите в течение на десет години е използвала лекарството милдронат, което не би могло да повиши резултатите и, за разлика от умишлено използваните от Гей анаболни стероиди.

Между другото, именно по инициатива на USADA, мелдоният, който влиза в списъка на жизненонеобходимите и основни лекарствени средства в Русия, беше  вкаран в списъка със забранени препарати на Световната антидопингова агенция. За сметка на това, според USADA, метилфенидатът (известен и като риталин), който е психотропно вещество и влиза в списъка на Руската Федерация за подлежащи на контрол наркотични средства, може да се използва от американските спортисти. Пример за това е четирикратната олимпийски шампионка по гимнастика Симон Байлс, която дори не крие, че го е използвала по препоръка на лекарите си. Друг пример са американските атлети, употребявали кокаин преди Олимпиадата в Рио де Жанейро с цел „да свалят излишното си тегло”.

На този фон е разбираемо, че според члена на директорския съвет на Международната организация по спортно право Анатолий Песков, резултатите от предстоящия одит на РУСАДА, който WADA ще проведе през декември 2018 и който трябва да установи, до каква степен руската агенция се съобразява с „пътната карта”, приета след възстановяване на нейния статут, до голяма степен ще зависят от силата на политическия натиск, оказван върху Световната антидопингова агенция. В тази връзка, Песков подчертава, че САЩ отчаяно продължават опитите си да настроят колкото се може повече страни срещу Русия.

Както е известно, още през септември 2016, в резултат от атаката на хакерската група „Fancy Bears” срещу „използващи допинг спортисти”, в Интернет бяха публикувани медицинските картони на такива световно известни американски спортистки, като тенисистките Серина и Винъс Уйлямс и гимнастичката Симон Байлс, от които става ясно, че те са вземали забранени вещества, т.е. допинг, при това със знанието и позволението на WADA. Така, от Американската федерация по спортна гимнастика потвърдиха, че Байлс е получила специално разрешение да използва въпросния медикамент, тъй като страда от болест, която налага употребата му. Кой знае защо обаче, това се е пазело в тайна и то тъкмо когато американските подозрения, че спортисти от други държави използват подобни медикаменти редовно се раздухваха от големите западни медии, въпреки липсата на каквито и да било реални доказателства в тази посока. Да не говорим, че както през последните години, така и днес, никой не си позволява да анализира публично това поведение на американската страна – нито във WADA, нито в медиите.

През август 2017 пък стана ясно, че световен лидер сред заловените с допинг колоездачи са именно американците (общо 73-ма техни спортисти са уличени в това), следвани от руснаците (24) и индийците (16).

На свой ред, през февруари 2018 българският спортен министър Красен Кралев публично обвини отбора на Норвегия на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, че грубо е нарушил правилата на феърплей. Причината са лекарствата, които използват спортистите. Кралев обяви, че голяма част от тях са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с разрешение на антидопинговата комисия, помагат за доброто им представяне в отделните дисциплини. Както е известно, норвежкият отбор спечели най-много медали на последните Зимни олимпийски игри - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Според министър Кралев, "очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма. От години всички коментират, как в норвежките национални отбори в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. Те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави. По правилата е. Нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години. От много олимпиади е така".

На този фон, остава открит въпросът, защо въпреки силния натиск на САЩ, Великобритания и някои техни западни партньори, WADA се примири с факта, че Русия само частично е приела изводите от „Доклада Макларън” и реши да възстанови статута на РУСАДА? А отговорът е, че тази страна е необходима на световния спорт и като домакин на различни спортни състезания, и като ключов спонсор на редица международни федерации. Тоест, в основата на решението на WADA най-вероятно е залегнал добре осъзнатият прагматизъм, особено предвид очевидните успехи в работата на РУСАДА през последните години.

 

*Център за мониторинг и превенция на конфликтите