17
Пет, Сеп
19 Нови статии

Китай отново напомня за себе си

Актуално
Typography

Пекин демонстрира готовност да помогне на сирийската армия в Идлиб

Начинът, по който Китай, в хода на геополитическото си съперничество със САЩ, се превръща във все по-могъща държава и взаимодейства с останалия свят, ще има много сериозни глобални последици. В тази връзка, Сирия може да се окаже решаващо изпитание за готовността на Пекин да се намесва по-активно в случващото се на световната сцена с цел да прокарва там своите интереси.

Какво се случи

Както китайският посланик в Дамаск, така и военният аташе на страната в сирийската столица, потвърдиха възможността за осъществяване на китайски военни операции в Сирия, в рамките на подкрепата за правителството на страната. Така, посланикът на Китай Ци Дзянцин обяви, че китайските военни "са готови да участват по един или друг начин в борбата, която сирийската армия води срещу терористите в Идлиб и във всяка друга част на страната", а пък военният аташе Уон Ройчан подчерта, че китайските военни могат да се включат в операциите за освобождаването на контролирания от бунтовници Идлиб, ако Пекин вземе политическо решение за това.

Важно е да се подчертае, че нито едно от тези изявление не бива да се тълкува като официално признание, че Китай възнамерява да изпрати свои военни части, които да участват в сраженията на сирийска територия. Въпреки това, коментарите на китайските дипломати очевидно представляват съвсем ясно потвърждение на тази възможност.

Защо това е от значение

Активното участие на китайската армия в Сирия би било много значителна стъпка напред в общата ангажираност на Пекин в Близкия Изток, както и в глобален мащаб. С изключение на операциите с мандат на миротворчески мисии на ООН, досега Китай до голяма степен избягваше да участва във военни операции извън своите граници или прилежащия регион. В този смисъл военната операция в Сирия би могла да отвори вратата за по-нататъшни подобни действия на китайската армия по целия свят.

 

 

Както е известно, Китай отдавна изпитва безпокойство от действията на уйгурските бойци от т.нар. Ислямска партия на Туркестан (ТІР) на територията на Сирия и по-точно в Идлиб. Предвид внушителния боен опит на сирийското поделение на ТІР и значителните му възможности, Пекин е заинтересован да унищожи уйгурските терористи преди някои от тях да се върнат в Централна Азия или дори в Китай. Именно това е основната причина китайците да разглеждат възможността за по-активно участие в битката за освобождаването на Идлиб.

Но, дори ако Китай се включи във военната кампания в Идлиб, което все още далеч не е факт, ангажирането му в операцията вероятно ще бъде на достатъчно ниско равнище. В центъра на китайските военни действия в Идлиб ще бъде ликвидирането на най-изтъкнатите водачи и бойци на ТІР. Именно поради това, китайското участие най-вероятно ще включва военни съветници, група разузнавачи и, евентуално, някакви специални части, които да реализират конкретните операции срещу терористите. Що се отнася до последните, те вероятно ще включват разгръщането на малки специализирани подразделения на китайската военна полиция, като например поделението командоси "Снежен барс", притежаващо сериозен опит в борбата срещу тероризма. Въпреки това, дори и незначителното участие на Китай в бойните действия би означавало сериозна промяна в неговата досегашна стратегия и ще бъде ясен знак за новия подход на Пекин към ангажирането му в Близкия Изток и на други места.

Какъв е залогът

Ако Китай наистина реши да влезе в блатото на Идлиб, той ще трябва да се съобрази с големия брой ангажирани в конфликта държави, включително Русия, Турция и Иран. Чисто технически, Идлиб е част от зоните на деескалация, съгласувани между споменатите по-горе три държави на мирните преговори в Астана. Въпреки това, между Москва, Анкара и Техеран продължават да съществуват и значителни разногласия. Така например, Анкара, която в миналото подкрепяше ТІР, се стреми към запазването на режима на деескалация за да предоврати настъплението на сирийската армия в района на Идлиб, което може да доведе до пореден голям бежански поток към Турция. Москва също гледа да спазва споразумението с Турция за зоната на деескалация, но вече губи търпение, виждайки, че в Идлиб продължават да се намират опасни терористични групировки, като TIP и Тахрир аш Шам (HTS), които атакуват руски обекти, както и обекти на режима в Дамаск. Накрая, Техеран и Дамаск биха предпочели да бъде прекратено действието на споразумението за зоната за деескалация за да могат да предприемат мащабно настъпление срещу ислямистите в Идлаб, но се опасяват да продължат бойните действия без активната подкрепа на Русия заради значително турско военно присъствие в провинцията.

Всички тези съображения гарантират, че на Китай ще се наложи да подходи изключително внимателно към каквото и да било свое военно участие в Сирия, особено по отношение на Идлиб. За да може да избегне значителни усложнения в Сирия, Пекин ще трябва много внимателно да следи, какво правят Русия, сирийското правителство и Турция, особено имайки предвид, че китайското присъствие в Сирия е значително по-слабо, отколкото това на другите външни играчи.