23
Чет, Сеп
19 Нови статии

Конкуренцията между САЩ и Русия в газовата сфера поставя Европа пред труден избор

Актуално
Typography

Добивът на природен газ в Европа забележимо намалява, което прави региона изключително привлекателен за износителите на този енергоносител и най-вече за Русия и САЩ. В същото време, европейските държави са изправени пред сложна дилема, която ще трябва да решат в съвсем скоро време, на фона на нарастващото политическо напрежение.

Схема на ръста на газовите доставки за Европа

В тази връзка, в появил се наскоро анализ на агенция Bloomberg се подчертава, че според прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ), до 2040 вносът на природен газ на европейския пазар може да нарасне с около 20%, в сравнение с обема на газовите доставки през 2016.

Според експертите на агенцията "дълго време Русия беше основния доставчик на природен газ за региона, но в момента тя има сериозни съперници, в лицето на САЩ и Катар, разполагащи с гигантски газови запаси. За Европа обаче, това е едновременно и шанс, и значителен риск. От една страна, конкуренцията може да доведе до спад в цените, от друга обаче, в ерата на противопоставяне между американския президент Тръмп и руския лидер Путин, геополитиката става все по-непредсказуема".

Както посочва в тази връзка енергийният анализатор Брин Дохърти от Societe Generale SA, сега Европа ще постави в центъра на вниманието си именно сигурността на доставките, затова ще започне мното по-внимателно да избира доставчиците си на природен газ.

Както е известно, европейските държави имат някои спорове с Русия във връзка с цената на доставяния от нея природен газ, но стриктно следят те да не доведат до спиране на руските доставки в ключовите моменти на върхова консумация. Отношенията се усложняват и във връзка с очертаващата се търговска война между ЕС и САЩ, провокирана от решението на Тръмп да повиши вносните мита за редица европейски стоки. На свой ред, Катар е обект на антимонополна проверка, инициирана от Европейския съюз. Въпреки това, американските компании, изнасящи втечнен шистов газ (LNG), активно се готвят да се включат в конкурентната битка за европейския пазар.

В същото време, някои държави от Източна Европа (и най-вече Полша и прибалтийските постсъветски републики) се стремят да диверсифицират източниците си за доставка на енергоносители, търсейки някакви алтернативи на газовите доставки от Русия. Вече стана ясно обаче, че въпросните държави, които побързаха да изградят заводи за регазификация на LNG, сега не могат да използват пълния им капацитет, предпочитайки да купуват руския тръбопроводен газ, който е по-евтин и от катарския, и от американския LNG.

От друга страна, руският газов гигант Газпром, чиито дял на европейския газов пазар е 35%, също прави всичко възможно за да съхрани позициите си в Европа. Ако, въпреки съпротивата на някои държави, Русия все пак реализира проекта за газопровода "Северен поток 2", делът на руския газ на европейския пазар може да нарасне до 45%, а вероятно и повече, поне според прогнозите на Energy Aspects.

Според Манас Сатапатхи от Accenture Strategy: "Приходите в руския бюджет до голяма степен зависят от износа на природен газ, а Европа е най-големия клиент на Русия, следователно Москва ще се стреми на всяка цена да запази пазарния си дял там, изграждайки нови газопроводи и пласирайки колкото се може повече природен газ.

На свой ред, експертът Тревър Сикорски от лондонската компания Energy Aspects Ltd. посочва, че за повечето държави в Европа "всичко се решава от икономиката, а в икономически план, руският тръбопроводен газ винаги ще се продава на по-ниски цени, отколкото американският (или катарският) втечнен природен газ".

 

* Център за анализи и прогнози в енергийната сфера