04
Сря, Авг
1 Нови статии

Масовото експулсиране на руски дипломати, като подготовка за по-мащабен и опасен конфликт

Актуално
Typography

Както можеше да се очаква, онова, което започна във Великобритания във връзка с покушението срещу Скрипал, вече прераства в своеобразен взрив на международната сцена, или поне на западната. След като обвини Русия, че е осъществила химическа атака на нейна територия, Великобритания експулсира 23-ма руски дипломати.

Още тогава стана ясно, че това е само увертюрата към масова експулсация на руски дипломатически служители от западните държави. Единственият въпрос беше, кога британските съюзници ще предприемат тази стъпка и доколко сериозна ще е тя.

Днес отговорът вече е ясен и мащабът на предприетите действия действително е голям. При това е напълно възможно да става дума само за първи етап. По последна информация от медиите, САЩ са решили да изгонят 60 руски дипломати, като по този начин подкрепиха онези европейски държави, които вече взеха сходно решение за да накажат Кремъл за химическата атака във Великобритания.

Наистина, Лондон така и не представи никакви доказателства, които да свидетелстват достатъчно убедително против Русия, потвърждавайки вината и. Вече е ясно обаче, че е налице консенсус относно това, че подобни доказателства дори няма да бъдат търсени. Великобритания вече назова "виновния" и съюзниците и нямаше да са такива, ако бяха поставили под съмнение нейната "присъда".

Целта на тази кампания е съвсем ясна: или руснаците да бъдат максимално изолирани, или пък по някакъв начин да бъде осъществена "смяна на режима" в Москва. Едва ли си струва да напомням за причините: Русия си позволи да застане на пътя на западните интереси в много места и нямаше как да очакваме, че Западът би и позволил да се върне като пълноправен играч на световната "геополитическа сцена".

Експулсирането на 60 руски дипломати от САЩ е най-сериозната стъпка, която Доналд Тръмп предприема срещу Русия от влизането си в Белия дом насам (както е известно, той нареди да бъде затворено и руското консулство в Сиатъл). Наистина, всички помним, как от самото начало на мандата на президента, противниците му се стремят да го свържат по един или друг начин с Русия. Сегашната му постъпка е още едно от поредицата действия, с чиято помощ Тръмп се опитва да докаже, че в никакъв случай не е "човек на руснаците" (впрочем, той наистина не е такъв, а кампанията срещу него представлява идеално замислена стратегия, чиято цел е "с един изстрел да бъдат убити два заека").

Експулсирането на руски дипломати от Запада моментално беше одобрено от британското правителство, като най-възторжена беше реакцията на външния министър Борис Джонсън, който, подобно на премиера Тереза Мей, е сред най-яростните привърженици на хипотезата за руската вина. "Днешната извънредна международна реакция на нашите съюзници доведе до най-голямото колективно експулсиране на руски шпиони, което някога е било предприемано в историята, и ще ни помогне да защитим нашата обща сигурност" - заяви Джонсън.

Тоест, става дума не само за възмездие за престъпление, вината за което все още не е потвърдена, но и за промяна на целия дипломатически лексикон, защото руските дипломати, сега биват определяни като "руски шпиони", т.е. като изключително опасни за Запада хора.

Както вече посочих, възможно е да ставаме свидетели само на поредния рунд на конфронтацията между Запада и руснаците, като следващият може да се окаже още по-тежък. Няма да е изненадващо, ако в близко бъдеще, отношението към официалните руски представители стане същото като към "опасни елементи" от типа на терористите от Ислямска държава или дори още по-опасни. Освен това, коментирайки предизвикателствата и опасностите, някои западни представители вече нареждат Русия и Ислямска държава един до друг, което въобще не е случайно.

Британският премиер Тереза Мей също одобри решението на отделни държави да изгонят руски дипломати. "Приветстваме действията на нашите съюзници, които нагледно демонстрират, че всички стоим рамо до рамо, отправяйки сигнал на Русия, че тя не може да продължи да нарушава международното право" - заяви тя.

Интересно е, че подобна твърда позиция по отношение на Русия зае и т.нар. "правителство на Брекзит-а", което в крайна сметка трябва да изведе Великобритания от Европейския съюз. Това е наистина любопитно, предвид твърденията, че руснаците са забъркани в Брекзит-а, или по-скоро, че той е изгоден за Москва, тъй като уж нарушава компактния характер и ерозира мощта на ЕС.

Дали Русия се отнася положително към т.нар. Брекзит? Вероятно да. Лесно можем да стигнем до подобен извод, ако следим предаванията на руската държавна телевизия RT например, която предостави сериозно ефирно време на привържениците на Брекзит-а. Впрочем, има и други пречини да предполагаме, че Москва се радва на случващото се, доколкото европейските националисти, по правило, повече симпатизират на Русия. И все пак, да се твърди, че Кремъл е повлиял по някакъв начин върху британския референдум е също толкова абсурдно, както и да се внушава, че е вкарал свой човек в Белия дом или, че е стимулирал сепаратистките тенденции в Каталуния.

Но, тъй като, когато става дума за Русия, по правило всички забравят за необходимостта да представят някакви доказателства, тя вече може да бъде обвинявана буквално за всичко. И тъкмо това се случва в момента. Напоследък се създава впечатление, че и Лондон, и Брюксел, са склонни да приемат идеята, че може би Брекзит-ът следва просто да бъде отменен, като референдумът се обяви за недействителен заради някакви нарушения и подозрения и въобще да се забрави за случилото се. Освен това, през последните дни редица медии внушават, че се създала изключително благоприятна ситуация, тъй като ЕС е получил възможност да демонстрира на Великобритания, че винаги я е смятал за изключително близък приятел. Затова и доказателствата по случая Скрипал губят всякакво значение - много по-важна е политиката, свързана с този инцидент. Наистина, демократично изразената воля на британския народ може така и да не бъде реализирана на практика, но това само за пореден път доказва, колко е трудно да бъдат прогнозирани нежелателните резултати.

Сега в тази история активно се включват и САЩ: в администрацията на Тръмп влязоха неколцина нови "ястреби" (Помпео, Болтън и други). И както заяви пред медиите високопоставен американски ръководител, пожелал да остане анонимен: "ако някой атакува нашите приятели, последиците за него ще бъдат много сериозни".

На 26 март, председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че 14 страни членки ще експулсират руски дипломати, включително Германия и Франция (по някои данни Хърватска ще изгони един руски дипломат). Към тях се присъединиха Украйна и Канада. И това е само началото. Можем да очакваме, че още утре или през тази седмица ще ги последват и други членове на ЕС.

Русия заяви, че в отговор ще предприеме адекватни мерки. "Ще обсъдим този въпрос през следващите дни и ще отговорим на всяка страна поотделно" - заяви служител на руското Външно министерство.

Както вече споменах, налице са няколко политически причини за тази мащабна координирана акция, като доминиращата сред тях е желанието за "обуздаването и изолирането" на Русия. Москва вероятно ще реагира симетрично, но с това нещата няма да приключат, тъй като става дума само за първото действие на тази драма. На средващия етап можем да очакваме усилване на натиска във връзка със Световното първенство по футбол, което през тази година трябва да се проведе в Русия. Още повече критики обаче ще се стоварят върху проекта, който очевидно много пречи на САЩ - става дума за газопровода "Северен поток 2", разбира се.

Възможно е съвсем скоро сътрудничеството с руснаците за изграждането на нова тръба на газопровода към Европа (от Русия към Германия) да бъде приравнено с "предателство към сигурността на Запада" и тогава върху Берлин (който вече одобри изграждането му) ще бъде упражнен много сериозен натиск да се откаже от него. Защото, ако Европа ще внася газ, това очевидно трябва да е американският шистов LNG, или пък ще се форсира по-тясното сътрудничество с някои американски съюзници, като Катар например. Само че, за да бъдат получени достатъчни количества катарски газ, той трябва да бъде транзитиран през територията на Сирия, а това вече е проблематично (между другото, мнозиня смятат, че тъкмо затова бе провокирана и кървавата гражданска война в тази страна).

Истината е, че липстват доказателства, че именно руснаците са виновни за покушението срещу Сергей Скрипал. Само че, достатъчно смели да го признаят са само хора като водача на британските лейбъристи Джереми Корбин и неколцина други европейски политици. Впрочем, съвсем скоро подобна позиция ще бъде обявена за проруска пропаганда, на която ще бъдат наложени и определени санкции. Въобще не бива да се съмняваме в това. В момента сме свидетели на конфликт, който се изостря с всеки изминал ден, макар че ситуацията вероятно все още не е чак толкова лоша, тъй като участниците в него засега са задоволяват само с експулсирането на дипломати. В порспектива обаче, се очертава реална опасност то да бъде заменено от "взаимен обмен на бомби".

 

* Авторът е външнополитически анализатор на хърватското издание Advance