23
Чет, Сеп
19 Нови статии

Турски поток ще продължи по "Балканския маршрут"

Актуално
Typography

На фона на ожесточените спорове, които се вихрят напоследък относно перспективите пред втората тръба на газопровода "Северен поток" ("Северен поток 2"), медиите отделят сравнително малко внимание на втория голям европейски проект на руския Газпром.

По правило, когато става дума за тръбопровода "Турски поток", се говори за газовите доставки към Турция, без да се коментира втората тръба, по която руският природен газ ще се транзитира към Южна Европа, вероятно, защото за нея все още не са ясни доста неща, включително точният и маршрут или сроковете за нейното завършване. Всичко това дава основание за множество спекулации, още повече, че самият Газпром очевидно не се стреми да привлича общественото внимание към факта, че изграждането на втората тръба на турска територия вече се осъществява.

Междувременно, на 13 февуари 2018 Съветът на директорите на руския газов гигант ще одобри увеличаването на капитала на компанията South Stream Serbia, в която Газпром участва съвместно със сръбската Srbijagas. Както е известно, тя беше създадена навремето за изграждането на сръбския участък на отменения газопровод "Южен поток".

Според сръбски енергийни експерти, средствата ще бъдат изразходвани за различни мероприятия в рамките на "пътната карта" за разширяването на газопреносната инфраструктура, която Газпром и Сърбия подписаха през юни 2017. Засега обаче става дума само за проектиране и получаване на необходимите разрешителни. Впрочем, Газпром вече подписа подобни "пътни карти" и с другите бивши участници в проекта "Южен поток" - България и Унгария. При това, без да се вдига излишен шум и да се правят гръмки декларация, като тези, които преди време съпровождаха подготовката за изграждането на "Южен поток".

Източници от Газпром твърдят, че решението за увеличаване на капитала на South Stream Serbia не означава, че за втората тръба на "Турски поток" вече е избран именно Балканският маршрут, а не вариантът за доставка в Гърция и оттам - в Южна Италия. Въпреки това обаче, повечето руски енергийни експерти смятат, че маршрутът през Балканите се предпочита от Газпром, включително заради вече извършената подготвителна работа в рамките на "Южен поток", както и защото така се решава въпросът за обезпечаването с газ на всички руски клиенти в региона след прекратяването на газовия транзит през територията на Украйна. Що се отнася до нежеланието на самия Газпром да коментира този въпрос, то очевидно се обяснява с опасенията, че веднага след като бъде официално обявен маршрутът на втората тръба на "Турски поток", компанията може да се сблъска с всевъзможни препятствия имащи чисто политически характер. В тази връзка ще припомня, че реализацията на "Южен поток" беше прекратена от правителството на Орешарски непосредствено след посещението в България на група американски сенатори, начело с небезизвестния Джон Маккейн през юни 2014.

Очевидно, поне засега, медийният шум около газопровода "Северен поток 2" се използва като своеобразна маскировка за плановете на Газпром на Балканите. Затова е напълно възможно да разберем, откъде точно ще минава втората тръба на "Турски поток", едва след като българският, унгарският и австрийският енергийни регулатори стартират процедурата по запазване на нови мощности (т.нар. open season ), с участието на Газпром. Съдейки по всичко обаче, до 2020, когато ще изтече срокът на договора за газов транзит през Украйна, балканският маршрут може и да не бъде напълно готов и затова на Газпром вероятно ще се наложи да се споразумее с Киев за нов краткосрочен договор за транзит. Както е известно руският гигант доставя на Балканите (без Гърция) и в Унгария около 13 млрд. куб. м. природен газ годишно.

 

* Център за анализи и прогнази в енергийната сфера