31
Съб, Окт
5 New Articles

Опасни игри

Актуално
Typography

Да дразниш мечка в бърлогата и несъмнено е интересно занимание. Само че е изключително опасно.

Въпреки това бюрократите от Северноатлантическия алианс с упорство, достойно за по-добро приложение, продължават да дразнят руската мечка, разигравайки поредния рунд на играта на разширяване. Например, планирайки до пролетта на 2018 да приемат в състава си Бивша югославска република Македония. Една държава, чиито премиер се крепи на албанските сепаратисти и наркотрафиканти, несъмнено е необходима на "Блока на Доброто". Междувременно, любезното заиграване с амбициите на управляващите елити в Швеция и Финландия, наред с активното им въвличане в мероприятията на НАТО вече превърна тези формално неутрални държави в съюзници, а де факто и в членове на пакта.

В момента обаче, Алиансът отделя специални внимание на държавите от Прибалтика. На първо място, там редовно се провеждат впечатляващи паради и факелни шествия на местните ветерани от СС. А на второ, от територията на постсъветските прибалтийски държави може да бъде нанесес бърз и болезнен удар срещу Русия, той като от базата на НАТО в Естония до Санкт Петербург има само триста километра, а до Москва - само шестотин. Най-очевидният пример за подготовката за подобен удар е естонската база "Амори", която може да се използва както за разполагане на въздушни носители на ядрено оръжие, така и да приема транспортни самолети от Западна Европа и САЩ. Развива се и инфраструктурата, необходима за сухопътните части - в базата вече са разположени хиляда и петстотин военни от НАТО. Разширява се полигонът и всичко говори за това, че именно "Амори" ще бъде основната авиационна база на САЩ и НАТО в района на Прибалтика. В бюджета на Пентагона за 2018 се предвиждат 200 млн. долара за изграждането и разширяването на военновъздушните бази в Латвия, Унгария, Норвегия, Румъния и Словакия.

След разполагането на въоръжения и военна техника в Полша и държавите от Прибалтика, ръководството на НАТО обяви, че през 2018 ще ускори и разшири подготовката си за "отразяване на военна агресия". В рамките на тази съмнителна програма, алиансът планира провеждането на два пъти повече военни учения, отколкото през миналата 2017. Официалният списък вече е публикуван и от него следва, че само през първата половина на 2018 държавите членки на Алианса ще осъществят над 80 учения (през цялата 2017 техният брой беше 85). Показателно е, че 20 от всички планирани за първата половина на 2018 учения на НАТО ще се проведат на териториите на Полша, Литва и Латвия, а други шест - в Украйна.

Като най-мащабни мероприятия се очертават: противотанковите учения "Hunter-2018", които ще се проведат в Литва от 9 до 21 април; ученията "Saber Junction 18", които ще се проведат в Полша, Литва и Латвия от 22 март до 22 април, както и международните военни учения "Summer Shield 18", които ще се проведат в Латвия от 15 до 29 април и в които ще участват поделения на сухопътните сили. Като най-напрегнати месеци в графика на подготовката за отразяване на мнима руска агресия се очертават май и юни. През този период в Литва ще се проведат ученията "Flaming Thunder 18", където ще се отработва съвместната огнева подкрепа на артилерията и армейската авиация, както и международните учения в сферата на противовъздушната отбрана "Baltic Zenith 18". Пак в този интервал от време, на територията на Литва и Латвия е планирано провеждането на учения на Силите за специални операции на НАТО и неговите партньори "Flaming Sword-18". В своеобразен апогей пък ще се превърнат мащабните учения с участието на военни от държавите на НАТО "Saber Strike 18", които ще се проведат от 4 до 22 юни в района на Прибалтика.

Няма никакви съмнения, че на руснаците ще се наложи да реагират на тези милитаристки демонстрации по техните западни граници. Съдейки по предишния случай с разполагането на оперативни тактически рактени комплекси "Искандер" в Калининград и създаването на нови дивизии по западното направление, Москва е в състояние да отговори достатъчно твърдо и да ескалира напрежението. Всичко това обаче, по никакъв начин не съответства на лозунгите на НАТО за европейската сигурност.

Впрочем, редица експерти са на мнение, в чисто военен аспект, очертаните по-горе мероприятия на НАТО не представляват пряка опасност за Русия. Защото дори групировката на пакта, включваща 40 хиляди военни, не може да застраши над 120-те хиляди военни, разположени в западните руски райони. Което пък означава, че сегашното агресивно поведение на НАТО е по-скоро политическо мероприятие, целящо създаването на трудности за икономиката на Русия, която ще бъде принудена да инвестира още повече средства за националната си отбрана.

 

* Католически университет на Аржентина в Буенос Айрес