19
Вт, Окт
3 Нови статии

Пентагонът очерта плацдарма за евентуална война с Русия

Актуално
Typography

Логистичната агенция на Департамента по отбраната на САЩ (Defense Logistics Agency - DLA) е възложила проучване на инфраструктурата на пет държави от Източна Европа: Финландия, Беларус, Полша, Украйна и Молдова, които са разположени в непосредствена близост до Русия (1).

В документа се посочва, че Пентагонът следва да е наясно за актуалното състояние на логистичнатат мрежа и веригите за доставки на различни стоки в тези страни с цел подготовка на тяхната индустрия за функциониране при евентуални военни условия . По правило, събирането на подобни данни се смята за един от етапите на подготовката за началото на реални военни действия.

В поръчката на Департамента по отбраната се посочва, че за всяка от изброените по-горе пет държави в доклада следва да бъдат посочени местните и регионални източници на питейна вода, хранителни продукти, гориво, медикаменти, индустриално оборудване и облекло. Освен това Пентагонът се интересува от наличните строителни материали: пясък, цимент, бодлива тел, дървесина и строителна техника. В доклада следва да бъдат изброени и евентуалните проблеми с доставката на изброените по-горе материали, както и да бъде предоставена подробна информация за местните и регионални производствени мощности и мобилизационните възможности на въпросните държави.

Освен това, в доклада трябва да се посочва, колко време ще отнеме доставката на материали от САЩ по въздух и вода до Финландия, Беларус, Полша, Украйна и Молдова. Пентагонът се интересува и от транспортната инфраструктура на петте страни: пристанища, железопътни линии, шосета и летища - тяхната пропускателна способност и наличното там оборудване. Плюс данни за речното корабоплаване, мостовете и фериботните връзки.

Тук е мястото да напомня, че американските военни стратези вече изготвиха специална Програма за разширяване на индустриалната база на Югоизточна Украйна (IBex), която включва серия от мерки за подготовка на местната индустрия за работа в условията на военни действия и извънредни ситуации и изисква събиране на информация за възможностите на търговски компании от целия свят да подпомогнат евентуални операции на Въоръжените сили на САЩ или операции за ликвидиране на последици от стихийни бедствия, както и да се гарантира, че потенциалът на тези компании може да бъде използван от американската армия в случай на необходимост.

В същия документ се посочва, че една от задачите на Логистичната агенция на Департамента по отбраната е "да реагира оперативно на различни ситуации в целия свят". Според военните експерти, става дума за събиране на данни в рамките на задачите по подготовка на евентуален театър на военни действия и планиране на материално-техническото снабдяване на американската армия. Тоест, петте държави от Източна Европа се разглеждат от Вашингтон като плацдарм за разполагане на ударните групировки на НАТО, насочени срещу Русия. А поръчаният от DLA доклад, цели да бъдат проучени условията в евентуалния западен театър на военни действия на Северноатлантическия пакт срещу Руската Федерация.

Както е известно, досега САЩ осъществяваха подобни проучвания само по отношение на държавите членки на НАТО, инвестирайки сериозни средства за развитието на тяхната инфраструтура (или по-скоро на онази нейна част, която би обслужвала евентуални военни действия). Става дума най-вече за пристанища, железопътни възли и летища. Освен това, американците изграждат допълнителни мощности за товарно-разтоварни дейности, както и системи за връзка. Причината е, че от ключово значение за началото на реални бойни действия не е числеността на вече разположените военни контингенти, а именно оперативната подготовка на бъдещия театър на военни действия за приемане и разгръщане на големи армейски групировки.

В тази връзка, специално внимания заслужава включването в горния списък на Беларус, която е част от Организацията на Договора за колективна сигурност (в който влизат също Русия, Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан). Това означава, че Пентагонът вероятно анализира и варианта за окупирането на тази държава в случай на реален военен конфликт с Русия и по-нататъщното разгръщане на американската военна логистична мрежа на нейна територия.

Тоест, военните стратези във Вашнигтон очевидно разглеждат възможността за евентуална война в Европа като напълно реална. Както е известно, през 2017 САЩ разположиха допълнителна - трета по ред - своя бригада в Европа. Става дума за 4200 военни, 250 танкове, гаубици и 1700 допълнителни транспортни средства. За целта през миналата година Белият дом отпусна за въоръжените сили на САЩ в Европа над 3,4 млрд. долара, т.е. четири пъти повече, отколкото през 2016. Третата американска бригада се различава от останалите две, които са разположени в Германия и Италия. Тя не се нуждае от нови казарми в Полша, Румъния, България и балтийските постсъветски държави, а личният и състав и военната техника се заменят на всеки девет месеца на ротационна основа. Впрочем, това далеч не е всичко. Съединените щати планират да разгърнат още една бригада в Европа, както и отделна армейска авиационнна бригада.

Което, само по себе, си говори достатъчно за техните намерения.

 

Бележки:

 

  1. http://world.24-my.info/the-pentagon-will-check-the-readiness-of-infrastructure-of-ukraine-and-other-neighbors-of-russia-to-the-war-media/

 

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите