05
Сря, Май
24 New Articles

Кой и защо иска война с Иран?

Актуално
Typography

В навечерието на Рождество президентът Тръмп изглежда буквално засипан от добри новини.

На 17 декември му се обади Владимир Путин за да благодари на него и на ЦРУ за предоставената на Русия важна информация, помогнала да бъде провален терористичният заговор за нападение срещу Казанския събор в Санкт Петербург. Ден по-късно пък бяха публикувани резултатите от социологическите анкети, които показват, че Тръмп може да се похвали с най-високия си рейтинг за последните няколко месеца. В същото време фондовият базар фиксира скок от 200%, в очакване да бъде приет инициирания от републиканците данъчен закон в навечерието на Коледа. На свой ред, индексът Доу-Джонс отбеляза рекорден ръст от 500% за първата година от управлението на Тръмп.

Междувременно, раследването, известно като „Russiagate” (за предполагаема руска намеса на последните президентски избори в САЩ – б.р.), се оказа в задънена улица. По все още непотвърдени съобщения, се очаква на агентите на специалния прокурор Робърт Мюлер да бъдат предявени обвинения, че незаконно са получили достъп до електронната поща на Тръмп. Това би могло да попречи на разследването, провеждано от ведомството на Мюлер, който също вече е под подозрение заради доказан зъл умисъл по отношение на президента.

На този фон изглежда повече от странно, че представителят на САЩ в ООН Ники Хейли устрои  миналата седмица истинско представление в Световната организация, което много напомняще на предвоенен брифинг във военната база Джойнт Бейс Анакостия-Болинг, в окръг Колумбия.

Зад гърба на Хейли можеше да се види парче от (както беше обявено) иранска ракета, изстреляна срещу международното летище „Крал Халед” в саудитската столица Рияд. Макар че на ракетата има ирански надписи, тя е била изстреляна не от Иран и не от иранците. Йеменските бунтовници „хуси”, които вече две години са жертви на безмилостната война, водена срещу тях от Саудитите с помощта на самолети, ракети, бомби и дронове американско производство, заявиха, че именно те са изстреляли ракетата срещу летището в Рияд като отмъщение за онова, което Саудитите са сторили с техния народ и със страната им.

Тоест, става дума за законна военна атака.

Потресаващо е, че йеменците страдат от недостиг на храни и лекарства, от глад и болести, затова и президентът Тръмп лично нареди на Саудитите да отслабят наложената от тях въздушна, морска и сухопътна блокада на Йемен.

Тъй като няма доказателства, кога или откъде „хусите” са получили споменатата по-горе ракета, възниква въпросът, какво е накарало Хейли да обвини Иран? И дали това не е част от пропагандната кампания в подкрепа на следваща голяма война на Америка в Близкия Изток? Налице са достатъчно основания да смятаме, че е точно така.

Според Ники Хейли е „трудно да бъде посочен някой конфликт или терористична групировка в Близкия Изток, в които да няма иранско присъствие”. Само че Иран е шиитска държава, а Ал Кайда, която разруши кулите близнаци в Ню Йорк с помощта на 15 граждани на Саудитска Арабия, е сунитска организация. Също както и „Ислямска държава” и „Боко Харам” в Нигерия, и „Ал-Шабаб” в Сомалия, и „Ислямски джихад”. Повечето близкоизточни терористични организации са сунитски, а не шиитски.

А какво можем да кажем за „конфликтите” в Близкия Изтк, които уж „са разпалени от Иран”?

Именно ние, американците започнахме войните в Афганистан и Ирак. НАТО пък започна войната в Либия. САЩ съдействаха за началото на ужасната война в Сирия, въоръжавайки мнимите „бунтовници” там. И едва, когато стана ясно, че президентът Башар Асад всеки момент може да загуби властта си, във войната, на негова страна, се намесиха Русия и Иран.

Какво можем да кажем пък за т.нар. „шиитски полумесец” от Техеран до Багдад и Бейрут и за неговите създатели?

По времето на Саддам Хюсеин в Ирак доминираха сунитите. А именно американците го свалиха и доведоха на власт в Багдад шиитите. В Сирия, именно подкрепяните от САЩ и сунитите „бунтовници”, нерядко в съюз с Ал Кайда, доведоха до това, че Иран и шиитските милиции се хвърлиха да спасяват Асад.

На свой ред, израелците провокираха появата на шиитското движение „Хизбула”, когато през 1982 нахлуха и окупираха Ливан. Както тъжно отбеляза по този повод Ицхак Рабин: „ние сами изпуснахме шиитския дух от бутилката”.

Нима сега се готвим да започнем нова близкоизточна война, при това с много  по-силен противник от онези, с които воювахме досега, за да разчистим целият този кървъв хаос в региона, който самите ние създадохме с предишните си военни интервенции?

Преди да тръгнем в нов поход, начело с обсебената от Иран Хейли, Тръмп би трябвало да се замисли за вероятните последици за своята страна, за Близкия Изток и за собственото си управление.

Войната в Персийския залив ще провокира скок в цените на петрола и срив на фондовите пазари, освен това ще отблъсне основните ни съюзници в Европа и Азия. А сделката на „Еърбъс” и „Боинг” за продажбата на 300 пътнически самолети на Иран ще бъде провалена.

Дори ако допуснем, че САЩ надделеят във въздушната, морската и ракетната война с иранците, откъде ще вземат необходимите им сухопътни войски за похода към Техеран и „демократизацията” на тази страна? Нима си въобразяваме, че ще ни е по-лесно да си имаме работа с „кървавия и реваншистки настроен” Иран, отколкото с онзи, с който бившият ни държавен секретар Джон Кери постигна т.нар. „ядрена сделка”?

Ами, ако „Хизбула” тръгне на лов за лесните американски мишени в Бейрут? Ами, ако иракските шиитски милиции започнат да ловуват американци в т.нар. „Зелена зона”? Ами, ако шиитското мнозинство в Бахрейн и богатите на петрол северозападни територии на Саудитска Арабия се вдигне на бунт?

Кой тогава ще бъде нащият главен воюващ арабски съюзник? Наистина ли някой вярва, че това може да бъде новият приятел на Джаред Кушнер: 32-годишният саудитски престолонаследник, станал известен с това, че похарчи 500 милиона долара за един замък близо до Версай, още толкова за яхта във френската Ривиера, плюс още 500 милиона за една картина на Леонардо да Винчи?

 

*Авторът е известен американски геополитик. Бил е съветник на президентите Никсън и Рейгън. Неколкократно е издигал кандидатурата си за президент на САЩ на предварителните избори на Републиканската партия.