05
Сря, Май
24 New Articles

Германските военни стратези: ЕС е обречен, а САЩ преживяват упадък

Актуално
Typography

В последния брой на авторитетното германско списание Der Spiegel беше публикувана статия, която предизвика истинска сензация не само в Германия, но и в Европа и дори в САЩ. Статията, публикувана като "секретно изследване на Бундесвера" и озаглавена "Германските военни стратези смятат, че разпадането на ЕС е възможно" (1), започва със следната тревожна прогноза: "Бундесверът твърди, че краят на Запада, в сегашния му вид, вероятно ще настъпи още през следващите няколко десетилетия.

Този извод следва от т.нар. "Стратегическа перспектива 2040” (Strategischen Vorausschau 2040), приета в края на февруари 2017 от министъра на отбраната и обявена след това за секретна". В този документ с обем от 102 страници Бундесверът, за първи път в историята си, показва, как социалните тенденции и междунароните конфликти могат да повлияят върху политиката за сигурност на Германия през следващите десетилетия. Докладът не съдържа конкретни заключения за въоръженията и военната мощ, а само очертава рамките, в които вероятно ще се развиват германските въоръжени сили в бъдеще”.

В резултат от анализа си, експертите от Управлението за планиране на Бундесвера (Bundeswehrplanungsamt) лансират шест възможни сценария, касаещи политическата сигурност на немската държава. Последният и най-негативен измежду тях, озаглавен „ЕС в състояние на дезинтеграция и Германия в реактивен режим”, предполага възникването на „множествени конфронтации”. В него се прогнозира, че международният ред в света ще бъде ерозиран в резултат от десетилетията на нестабилност, различните ценностни системи на планетата, вместо да се сближават, още повече ще се раздалечават, а процесът на глобализация ще спре.

Според този сценарий на Бундесвера за бъдещето: „Разширяването на ЕС ще бъде преустановено, а все нови държави ще започнат да напускат Съюза. Европа ще загуби глобалната си конкурентоспособност в много сфери. Все по-неподреденият и отчасти хаотичен и конфликтен свят радикално ще промени обкръжението на Германия и цяла Европа в сферата на политиката за сигурност”.

В най-негативния шести сценарий се твърди, че ЕС ще се разпадне, а водещата в миналото държава – САЩ, ще бъде поразена от икономически упадък и няма да може да попречи на ерозията на доминирания от нея сегашен световен ред.

В петия и малко по-позитивен сценарий, наречен „Западът срещу Изтока”, се прогнозира, че някои източноевропейски членове на ЕС ще замразят процеса на евроинтеграция, докато други ще се присъединят към новия Източен блок. Според тази версия за бъдещето, двата противопоставящи се блока, макар и да продължат да търгуват помежду си, все повече ще се раздалечават в политическо и културно отношение. Западът ще обединява САЩ и по-голямата част от Европа, а „Източният свят” ще включва на първо място Китай и Русия. Конкурентната борба за ресурси ще се ожесточи, но икономическите връзки все още ще пречат на избухването на големи военни конфликти. В същото време, „зависимостта от природните ресурси ще тласне някои източноевропейски държави в прегръдките на Москва”.

Според четвъртия сценарий, озаглавен „Многополюсна конкуренция”, в Европа ще нараства екстремизмът, а отделни членове на ЕС „при всеки удобен случай ще търсят специфичен подход към руския модел на държавен капитализъм”. В този свят с неясно устройство, САЩ ще бъдат необходими като гарант за реда и стабилизиращ фактор. Заради „замразената” глобализация Китай ще губи позиции и ще става все по-неустойчив, опитвайки се да компенсира това като следва един все по-агресивен външнополитически курс. Русия, напротив, ще се стабилизира във вътрешнополитически план, благодарение на високите цени на суровините и затова все по-малко ще се бои от сблъсъци във външнополитически план. Възможно е в ЕС да настъпи „краят на европейските илюзии”, ще нарастват признаците за отчуждаване на Съюза от САЩ, а обкръжението на Германия ще стане непредсказуемо, повишавайки рисковете за нейната сигурност.

Както се посочва в материала на Der Spiegel, „този официален правителствен документ съвършено ясно очертава възможния крах на ЕС, който вероятно би имал непредсказуеми последици за сигурността на Германия. Освен това обаче, се лансират още три сценария за бъдещето, с които Бундесверът би трябвало да се съобрази при планирането на бюджета си за следващите години. В Германия за първи път се използва подобен метод на прогнозиране. Авторите на документа обаче подчертават, че всъщност не дават никакви прогнози, а само са моделирали възможното развитие на събитията. В същото време, те настояват, че всички сценарии са напълно правдоподобни и могат да бъдат осъществени на практика до 2040”.

Интересно е, че авторите на „Стратегическа перспектива 2040” все пак не са дръзнали да разработят откровено апокалиптичен сценарий за бъдещето. Както посочва в коментара си Der Spiegel, „подобен вариант би следвало да включва прекратяване на съществуването на НАТО, както впрочем и на Бундесвера, но очевидно анализаторите от Управлението за планиране на германските въоръжени са предпочели да не прогнозират собствения си крах”.

Не по-малко интересно е впрочем, че в самото германско общество описаните по-горе негативни сценарии бяха посрещнати с разбиране. Както се посочва в редакционен материал на бизнес-изданието Investor Verlag: „Колапсът може да стане факт много по-рано.  Полша, Чехия и Унгария и в момента споделят политиески възгледи, които радикално се различават от тези на елитите в такива държави, като Германия и Холандия. И занапред този разрив между Изтока и Запада само ще се задълбочама. Към това следва да добавим конфликта между Испания и Каталуния. Правителството в Мадрид не се поколеба да използва насилие против собствените си граждани, но както изглежда нито Брюксел, нито Берлин, се интересуват от това. Дали кризата в Каталуния ще провокира краха на ЕС? А т.нар. Brexit? Или пък мигрантската криза? Никой не може със сигурност да прогнозира, как точно ще се развият събитията. Едно обаче е сигурно: и в момента има повече от достатъчно места, където тлеещите конфликти могат във всеки момент да бъдат възпламенени. В сегашния си вид ЕС очевидно е нежизнеспособен. И, както изглежда, нито един европейски политик не е в състояние да предложи решения на съществуващите проблеми” (2).

Що се отнася до пазарите, според експерта на Investor Verlag Димитри Спек: „Когато ЕС рухне, на пазарите ще настъпи хаос. Непреодолимият колапс на Съюза ще се окаже гръм от ясно небе за повечето инвеститори. Защото едва ли някой от тях вярва в това, което вече се очертава на хоризонта. Фактите обаче са еднозначни, стига разбира се да си достатъчно смел да погледнеш действителността в лицето”.

В заключение, след като предупреждава читателите си, повечето от които са представители на германския бизнес и други пазарни играчи, Investor Verlag завършва материала си със следния „оптимистиен” призив: „Въпреки това, пожелаваме на нашите читатели да излязат като победители от очертаващата се криза. Защото има начини и средства не само да се подготвим за предстоящия колапс на ЕС, но дори и... да спечелим от него”.

 

Бележки:

  1. Konstantin von Hammerstein Geheime Bundeswehrstudie Militärplaner halten Zerfall der EU für denkbar, Der Spiegel 45/2017 - http://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundeswehr-studie-haelt-zerfall-der-europaeischen-union-fuer-denkbar-a-1176367.html
  2. Dimitri Speck, Geheime Bundeswehrstudie rechnet mit EU-Kollaps - https://www.investor-verlag.de/.../geheime-bundeswehrstudie-rechnet-mit-eu- kollaps/

 

* Център за мониторинг и превенция на конфликтите