17
Пон, Май
23 New Articles

САЩ нямат шанс да спечелят газовата война с Русия

Актуално
Typography

Както е известно, съперничеството между САЩ и Русия във връзка с шистовия газ стартира още по времето на президента Обама.

Съвсем наскоро обаче, сегашният американски държавен глава Доналд Тръмп спомена за това противопоставяне по време на едно събитие, превърнало се в "отправна точка" на новото съперничество между Вашигтон и Москва за енергийните пазари на Европа.
В началото на юли 2017 Тръмп се срещна във Варшава с президента на Полша Анджей Дуда. Речта му там, посветена на "западната култура", породи много критики в американските медии, а Wall Stree Journal беше сред малкото, които отделиха повече внимание на онова, което Тръмп каза във Варшава относно енергийната сигурност (последната, между другото, е сред любимите теми на домакина му Дуда).

За Полша това е наистина важен въпрос. Страната изразходва близо 1,09 млрд. долара за изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) в Швиноуйшче. Терминалът на брега на Балтийско море, който функционира от две години насам, води отчаяна битка за пазарен дял с руските газови компании. В тази връзка неотдавна полското правителство се опита за пореден път да попречи на изграждането на руския газопровод "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море, но не успя да получи подкрепата на Европейската комисия. Впрочем строежът на въпросния газопровод от Русия към Германия все още е в своя предварителен стадий.

Наскоро президентът Дуда получи неочаквана подкрепа от американските републиканци под формата на законопроект на Сената за втвърдяване на санкциите срещу Русия. Той включва и мерки за недопускане на изграждането на газопровода "Северен поток 2", който толкова тревожи Варшава. За съжаление на поляците обаче, този законопроект не звучи сериозно и следва да бъде коригиран. Германия и Австрия са изключително недоволни от него. Впрочем, американските петролногазови компании също не са заинтересовани от одобряването на законопроекта от президента Тръмп, защото руските енергийни компании са техен надежден партньор. Освен това, американските компании вече бяха отрязани от руския пазар заради досегашните санкции и не искат да продължават да губят позиции.

Както е известно, през 2014 САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия заради подкрепата и за бунтовниците в Украйна.

По време на срещата си във Варшава през юли 2017 Дуда и Тръмп намериха общ език, не само заради съвпадението на позициите им относно провалилата се миграционна политика в Европа. Тръмп е склонен да отвори границите на САЩ, само при условие, че това ще касае и енергетиката. Тоест, той ще продължи политиката на Обама за продажба на американски газ по целия свят. Полша пък се нуждае от подобна помощ за да държи Русия на разстояние. В крайна сметка полският LNG-терминал не бе създаден за да бъде обезмислен от руските конкуренти. Газпром предлага ниски цени и неслучайно е основния играч на печелившия европейски пазар. На практика, руският газов гигант контролира една трета от газовия внос в региона, тъй като разполага с два ключови инструмента, които интересуват всеки купувач: сигурни доставки и ниска цена.

На срещата си с Тръмп Дуда даде да се разбере, че Полша е готова да купува повече американски газ. Това обаче беше едно по-скоро политически, отколкото икономически обосновано изявление.

"Ще развиваме възможността да използваме LNG от САЩ и други страни - цитира думите на Дуда руската информационна агенция ТАСС. Полша иска да се превърне в източник на американски газ за Европа, което би позволило на страната да постигне крайната си цел, т.е. да предложи алтернатива на руските газови доставки в центъра на Европейския съюз. На свой ред, в характерния си маниер, Тръмп намекна за мащабни бъдещи сделки, споменавайки бегло за възможните срокове за осъществяването им и заявявайки, че споразумението за доставките на LNG за Полша може да бъде подписано "само за 15 минути". Разбира се, нищо подобно не се случи, нито през следващите 15 часа, нито през следващите 15 дни (а едва ли ще се случи и през следващите 15 месеца - б.р.).

Както е известно САЩ стартираха първите си газови доставки за Полша именно през настоящата 2017. В коментара си за медиите по този повод обаче, официалният представител на Държавния департамент Хедър Науърт не спомена нищо за най-важния аспект на европейската енергийна политика, свързана със сигурността и цената на доставките, като в тази сфера Русия е конкурент номер едно на пазарите на природен газ и на ядрената енергетика. Вместо това, тя се задоволи да отбележи, че използването на LNG-терминала на брега на Балтийско море "се отразява добре на работните места в САЩ и помага да се намали стойността на енергоносителите, а освен това осигурява на Полша по-надежден източник на газ".

Русия разбира се е наясно за надеждите на Вашингтон да стане неин основен съперник на газовия пазар в Европа. Според ръководителя на руската консултантска компания RusEnergy Михаил Крутихин обаче, преговорите между Тръмп и Дуда за бъдещи газови сделки са били по-скоро "политическо изхвърляне", затова не бива да се вярва особено на "15-те минути" на Тръмп. В тази връзка той посочва, че договорите за доставка на LNG се сключват от компаниите, а не от правителствата, а американските компании едва ли ще се вслушат във внушенията на президента, тъй като се стремят да доставят своя LNG там, където цените са най-високи, т.е. в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Южна Америка. В Европа тези цени са ниски и там могат да бъдат насочени само онези количества американски LNG, за които няма купувач другаде.

Без значение, дали това се харесва на Полша, тя продължава да е енергийно зависима от Русия. Договорът и с Газпром е валиден до 2022. Полша ще продължи да купува руски газ, защото това и излиза много по-евтино отколкото доставките на LNG от САЩ.

Разбира се, съществуват опасения, че привързаността на Газпром към дългосрочните договори с ограничения на цената, застрашават спотовия пазар, на който цената на газа е по-ниска от наложените от руската компания ограничения. Намеренията на САЩ да се конкурират с Газпром налагат на компанията да демонстрира по-голяма гъвкавост, иначе рискува да загуби част от клиентите си, особено на фона на нагнетяваните напоследък антируски настроения.

По данни на ВР, през миналата 2016 потреблението на природен газ в Европа е нараснало с 6%, достигайки 28 млрд. куб. м. На второ място по потребление в света е Китай с 16 млрд. куб. м. Това повишеното търсене на газ в Европа беше покрито най-вече с доставки от Русия и Алжир.

През миналата година Русия е произвела 579,4 млрд. куб. м природен газ, като е изнесла 204,8 млрд. куб. м (включително 14 млрд. куб. м LMG). За сравнение, през 2016 САЩ за изнесли едва 5,2 млрд. куб. м природен газ.

Тоест, в тази нова газова война, най-вероятно, ще победи Русия.

 

* Авторът е външнополитически анализатор на Forbes