16
Съб, Окт
3 Нови статии

След ракетния удар на САЩ срещу Сирия: светът е на прага на глобален конфликт*

Актуално
Typography

Съединените щати нанесоха мощен ракетен удар срещу военновъздушната база на сирийската армия в близост до град Хомс. Според официални американски представители, атаката е била "акция на възмездие" заради използването на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.

Както е известно, на 5 април се появиха съобщения, че сирийските военновъздушни сили уж са нанесли удар с химически боеприпаси срещу град Хан Шейхун. САЩ моментално обвиниха за случилото се Сирия и нейните съюзници Русия и Иран. В отговор, Дамаск заяви, че е нанесъл удар по склад с боеприпаси на въоръжената опозиция, където се е изготвяло и химическо оръжие. В момента на нанасянето на въздушния си удар, САЩ не са получили подкрепа за действията си от Съвета за сигурност на ООН. Освен това, не беше инициирано каквото и да било международно разследване на случилото се.

За Съединените щати и за света, като цяло, военният удар срещу Сирия ознаменува победата на американската т.нар. "Deep State" (т.е. "дълбока държава" или по-скоро "държава в държавата") и завръщането на неоконсервативното лоби в голямата политика. Символично предзнаменование за този обрат беше оттеглянето на съветника на президента Тръмп Стивън Бенън от Съвета за национална сигурност на САЩ. Оттук нататък следва да очакваме драматични промени в цялата външна политика на Вашингтон, която вероятно ще започне до голяма степен да повтаря политиката по времето на администрацията на Джордж Буш-младши.

В момента неоконсервативното лоби настоява Тръмп да продължи военната кампания, като не се ограничи само с един, единствен удар. Ако президентът вземе подобно решение, САЩ ще бъдат ангажирани в още една война в Близкия Изток. Принципната разлика между нея и досегашните конфликти обаче е присъствието в региона на войски на друга ядрена държава - Русия. Тоест, нараства рискът от пряк военен сблъсък между Русия и САЩ в Сирия с непредсказуеми последици за целия свят.

Ударът по Сирия е и сериозен удар лично срещу руския президент Путин (това очевидно се осъзнава в Кремъл, където реагираха моментално, обявявайки, че в отговор Русия прекратява едностранно действието на Меморандума за предовратяване на инциденти и гарантиране сигурността на полетите на авиацията по време на операциите в Сирия, подписан със САЩ). Руският президент не може да си позволи да демонстрира слабост, особено в навечерието на поредните президентски избори (през 2018), които той иска да спечели. Съответно, Русия ще бъде принудена да отговори твърдо на всички следващи действия на Съединените щати.

Американският въздушен удар легитимира използването на сила от други страни против официален Дамаск. Това се отнася на първо място за Израел и Турция. И двете държави ще подтикват САЩ към по-нататъшна ескалация на конфликта. Освен това, те могат да предприемат аналогични едностранни действия. Това обаче окончателно ще хвърли региона в хаос. Освен това то ще разруши триъгълника на взаимодействие "Русия-Турция-Иран".

Активизирането на конфликта в Сирия неслучайно съвпадна с активизирането на ислямисткия тероризъм в Русия. Можем да очакваме нови терористични нападения, както и ескалирането на конфликта в Източна Украйна. Противниците на Русия ще се стремят да нанасят удари по всичките и болезнени точки с цел да дезориентират и отслабят страната.

 * Анализ на портала "Геополитика.ру"