25
Пон, Окт
25 Нови статии

"Самотните вълци": новото лице на ислямисткия тероризъм

Актуално
Typography

В рамките на само няколко часа в Русия бяха извършени две много сериозни терористични нападения. В ранния следобед на 3 април терорист-камикадзе от Киргизстан с руски паспорт се взриви в метрото на Санкт Петербург, а в първите часове на 4 април четирима въоръжени ислямисти (двама от тях имигранти от Казахстан) застреляха двама сътрудници на полицията в Астрахан.

И двата атентата са извършени от екстремисти, които, дори ако не са били пряко свързани, очевидно са симпатизирали на т.нар. „Ислямска държава”. Макар че въпросната групировка все още не е поела официално отговорността за нападенията, отнели живота на 16 човека в двата града, малко преди това един от нейните водачи Абу ал-Хасан ал-Мухаджир се обърна към действащите самостоятелно свои съмишленици – т.нар. „самотни вълци”, с призив да осъществят нови терористични нападения в САЩ, Европа и Русия. Което отново поставя пред световната общност въпроса, как може да се противодейства ефективно на терористичната заплаха?

Според авторитетната американска експертна компания SITE Intelligence Group, която осъществява ежедневен мониторинг на активността на радикалтите и терористични групировки в Интернет, от началото на миналата 2016 „Ислямска държава” и нейният пропаганден филиал – т.нар. „Център Иснад”, са разпространили седем видео- и аудиопослания към своята рускоезична аудитория. Специалистите от SITE Intelligence Group подчертават, че всички те са насочени именно към „самотните вълци” – радикално настроените мюсюлмани, симпатизиращи на терористите. Призивите към тях са „да отмъстят за гибелта на сирийските жени и деца”, осъществявайки терористични нападения срещу „кръстоносците”. Впрочем, подобни апели се излъчват не само към рускоезичните мюсюлмани, но и към мюсюлманските общности в САЩ, Франция, Индонезия, Узбекистан и други страни.

В едно от тези обръщения, излъчено от т.нар. „информационна агенция” на Ислямска държава Furat Media, като пример за подобен героизъм се посочва Омар Матин, т.е. имигрантът от Афганистан, извършил клането в гей-клуба Pulse в американския град Орландо. Както е известно, Матин е бил частен охранител, работещ по договор с Департамента по вътрешните работи на САЩ. При това, въпреки че в миналото е бил разследван от американските специални служби за евентуални връзки с Ал Кайда и Хизбула. Със сигурност обаче, поне по онова време, той не е бил убеден терорист, а преломът в мирогледа му е станал внезапно.

Съдейки по информациите в руските медии, терористът, взривил се в метрото на Санкт Петербург – 23-годишният Акбаржон Джалилов, е също такъв „самотен вълк”, какъвто е бил и Омар Матин. Той е имигрант от Киргизстан, сдобил се подозрително бързо с руско гражданство, но е етнически узбек. Пристигнал е в Русия заедно с баща си, с когото са работили заедно като автомонтьори, и никога не е бил обект на вниманието на руските специални служби, тъй като не е бил свързан с никакви екстремистки групировки, произхождал е от добро семейство и дори е следвал в университет.

Фактът, че терористът-камикадзе е дошъл от Киргизстан, но не е бил гражданин на тази държава, беше потвърден и от киргизския външен министър Ерлан Абдилдаев по време на срещата му с неговия руски колега Сергей Лавров. Според, Абдилдаев, в хода на разследването на терористичното нападение, специалните служби на страната му работят в много тясно сътрудничество не само с руските си колеги, но и със съответните служби на другите постсъветски централноазиатски държави.

На свой ред, директорът на аналитичния киргизки център „Религия, право и политика” Кадир Маликов посочва, че в момента в редовете на Ислямска дъргава се сражават почти 400 доброволци от Киргизстан. Повечето от тях са от района на Ферганската долина (впрочем, това се отнася и за атентатора Джалилов, който е роден и израснал в Ош), където острите социални проблеми (голямата гъстота на населението и огромната безработица, особено сред младите хора) стимулират религиозната радикализация.

Това, че терористичното нападение в Санкт Петербург не е удар само срещу Русия, но и срещу цяла Европа, беше потвърдено от германския канцлер Ангела Меркел и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Макар, че засега тази солидарност с Москва е само на думи. Както посочва известният чешки военен експерт Мартин Колер, те следва да бъдат последвани от решителни действия за укрепване на общата европейска система за сигурност. Според него, изолацията на Русия няма да доведе до намаляване на терористичната активност, а точно обратното – ще ускори нейната ескалация. В тази връзка Колер подчертава, че: „Европа следва да осъзнае, че континентът не свършва в Украйна, а продължава и отвъд Урал и тъкмо поради това терористичното нападение в Санкт Петербург е европейски проблем”.

 

*Център за мониторинг и превенция на конфликтите