26
Нед, Сеп
18 Нови статии

Преговорите за бъдещето на Косово се провалиха

Актуално
Typography

В края на ноември специалният представител на генералния секретар на ООН за Косово Марти Ахтисаари призна, че вече няма шанс статутът на областта да бъде договорен по пътя на преговорите. Както на експертно, така и на най-високо равнище, ходът на преговорите демонстрира, че косоварите не се стремят към постигането на взаимноприемливо, както за Прищина, така и за Белград, решение.

На практика те просто чакат международната общност да вземе едностранно решение за създаването на втора албанска държава на Балканите чрез обявяване независимостта на Косово. Като в това отношение косовските албанци разчитат най-вече на САЩ.

В същото време, редица експерти на ЕС обръщат внимание на Европейската комисия, че някои представители на съюза вече водят диалог с косовските лидери в качеството им на, де-факто, ръководители на независима държава, което само прави последните още по-неотстъпчиви, освобождавайки ги окончателно от опеката на международната общност. В същото време структурите на временните органи за управление на Косово са прекалено слаби, така че не са в състояние да осъществят дори първоначалните реформи, необходими за подготовката към промяна статута на областта. В тази връзка е налице сериозна опасност, че опитите на Прищина да осъществи на практика пакета от реформи, който изрично ще бъде включен в бъдещото решение на международната общност за Косово, могат да провокират политически хаос. Освен това, мисията на ООН в Косово, която постепенно ограничава дейността си в областта, провежда там принципно погрешна политика, като постоянно уверява представителите на албанската общност, че Косово скоро ще получи независимост. Така UNMIK не поощрява местните албанци да поемат необходимата отговорност, още повече, че мисията на ООН вече прехвърли сумата от 50 млн. евро за нуждите на контролираните от бившата Армия за освобождение на Косово местна полиция и служби за сигурност, като плащанията ще стартират веднага след като UNMIK напусне областта.

Предоставянето на независимост на Косово ще укрепи увереността на всички албанци на Балканите, че само със силата на оръжието (пък макар и прикривайки се с демократично звучащи лозунги и шантажирайки с дестабилизацията на региона) може да бъде осъществена на практика утопичната идея за т.нар. „Велика Албания”. Някои косовски политици, които смятат, че независимостта на областта е само въпрос на няколко месеца, вече призовават да бъде лансиран проект за създаването на съюз между Косово и Албания, към който по-късно би могла да се присъедини и албанската „Тетовска република, след евентуалното и излизане от Македония и разпадане на македонската държава.

Мнозина западни експерти смятат, че на фона на разделянето на Сърбия и Черна гора, вероятното предоставяне на независимост на Косово, независимо от отрицателното отношение на преобладаващата част от международната общност, би се превърнало в мощен стимул за разгаряне на тлеещите сепаратистки настроения на Балканите.

Така, в Санджак (област, населена с мюсюлмани, която бе поделена между Черна гора и Сърбия) се активизираха местните сепаратисти, които разчитайки на подкрепата на радикално настроени косовари, се обявиха за създаването на „мюсюлманска държава Санджак”, а в качеството на преходна стъпка към него - за формирането на автономия в рамките на двете държави без ясно очертани граници. Допълнителен импулс на дейността им може да даде и ситуацията около т.нар. Република Сръпска в Босна и Херцеговина, чието ръководство продължава да декларира, че може да проведе референдум за излизане от състава на босненската федерация, ако в нея продължат централизаторските тенденции и опитите за ликвидиране на самата Република Сръпска. Паралелно с това нарастват и центробежните тенденции във Войводина, разполагаща с автономия в рамките на Сърбия.

Не по-малка загриженост на Запад предизвиква и развитието на ситуацията в Македония, където влиятелният местен албански лидер Али Ахмети (един от водачите на албанските бунтове от 2001), председател на Демократичния съюз за интерграция, който влиза в управляващата лява коалиция, открито се придържа към обструкционистка позиция по редица аспекти на правителствената политика. Имайки предвид, че партията му държи 13 (от общо 15-те) общински съвета в районите, компактно населени с етнически албанци, които на практика не се контралират от правителството, Ахмети разполага с реална възможност да шантажира кабинета, както и Запада, разигравайки „тетовската карта”. В тези условия все по-вероятното обявяване на независимо Косово може да окаже допълнително деструктивно влияние върху ситуацията в Македония. А да не забравяме, че евентуални безредици в тази страна, автоматично ще взривят и населената с етнически албанци Прешевска долина в Южна Сърбия.