31
Съб, Окт
5 New Articles

Човешките права и войната с тероризма

Актуално
Typography

Проведените през последните месеци от ЕС и различни международни организации за защита на човешките права разследвания на т.нар. „тайни затвори” на ЦРУ в Европа показаха, че в епицентъра на скандала се намират страните от „Нова Европа”, което сериозно ерозира интеграционните процеси на континента и говори за неприемането от страна на цяла групи държави на общоевропейските ценности и интереси.

Полша и Румъния, на чиито територии, вероятно са били разположени въпросните затвори, се превръщат в очите на Брюксел не само в съучастници на американската политика на драстично нарушаване нормите на международното право, но и рискуват имиджа си на цивилизовани европейски демокрации. Като проблемът оказва сериозно влияние върху отношението към тях на останалите европейски държави.

По данни на различни международни организации за защита на човешките права, издевателствата над затворниците от Абу Гариб са само малка част от скандалните факти за отношението на окупационните части към гражданското население на Ирак. Впрочем, според техни експерти, ситуацията в затворите в самите Съединени щати не е много по-добра.

В рамките на кампанията за борба с „агентите на ислямския тероризъм” на територията на САЩ, сегашната американска администрация активно лобира за приемането на закон, с който на специалните служби, със санкция на президента, се предоставят безпрецедентни права да следят частния живот на американските граждани, както и тези на други държави. Така, арестът и последвалото незаконно тайно извеждане от Италия на имама Абу Омар от агенти на ЦРУ се оказа пълна изненада на италианските власти, които в крайна сметка издадоха заповеди за арест на неколцина сътрудници на Управлението.

Подчертаното внимание на американската администрация към проблема за „адекватния отговор” на атаките от 11 септември 2001 чрез използването на максимално твърди мерки по отношение на задържаните, заподозрени, че са свързани с терористична дейност, изглежда трябва да отвлекат вниманието на обществеността в САЩ и по света от грешките на американските стратези в Ирак и Афганистан, в резултат от които имиджът на неоконсерваторите-републиканци буквално се срива.