16
Съб, Окт
3 Нови статии

Неясното бъдеще на Молдова

Актуално
Typography

(Някои основни моменти от доклада на Международната кризисна група, ръководена от Крис Патън, от 17 август 2006)

Въпреки необходимостта максимално бързо да бъде активизиран процесът на решаване на проблема с т.нар. Приднестровска република, в тази посока не се забелязва особен прогрес. Разширяването на формата на преговорите също не доведе до реални резултати, нещо повече, отношенията между Кишинеу и Тираспол допълнително се усложниха, като взаимното доверие между тях стигна най-ниската си точка за последните десетина години.

В ситуация, когато Молдова се сблъсква с изключително сериозни проблеми и очевидно не е особетно привлекателно за повечето рускоезични жители на Приднестровието, обсъждането на неговия конституционен статут не изглежда разумно, също както и изискванията за осъществяване на „демократизация, демилитаризация и декриминализация” в региона. По-обещаващо изглежда сътрудничеството между молдовските власти и бизнес-кръговете в самообявилата се република, които са заинтересовани от нормализирането на статута на района и са далеч по-чувствително към икономическия натиск отвън (т.е. от ЕС).

Подобна стратегия изисква ЕС и САЩ да съдействат за развитие на честни и прозрачни икономически връзки с Приднестровието, като Брюксел предостави на местния бизнес повече стимули за развитие на сътрудничеството му с Кишинеу.

Само привръщането на Молдова в по-привлекателен за рускоезичното малцинство партньор, може да гарантира съгласието му за обединяването на Приднестровието с Молдова в рамките на някакъв тип автономия, или пък на федерация.

Засега обаче, доминираното от комунистите правителство в Кишинеу не може да гарантира подобно нещо – икономиката е в тежко състояние, законодателството е остаряло, политическите репресии и натискът върху медиите са нещо обичайно, а чуждестранните инвестиции са най-ниските в цяла Югоизточна Европа.

Според експертите от Международната кризисна група, реформите в Молдова се реализират изключително бавно, в резултат от което страната е най-бедната в Европа, като нейния БВП се равнява на този на Судан, а над милион граждани на страната работят в чужбина.

Вътрешната политика също не помага за по-бързото преодоляване на конфронтацията с рускоезичното малцинство, особено след като Комунистическата партия влезе в коалиция с откровено антируски настроената Християн-демократична народна партия. Впрочем, недоверие към режима изпитват не само руските бизнесмени от Приднестровието, но и тези от самата Молдова.

Според авторите на доклада, това недоверие може да бъде преодоляно само по пътя на международните гаранции, които следва да бъдат дадени от ЕС, ОССЕ, Украйна, Русия и САЩ.